Strona główna › Działy › Hobby › Złomowiska, aukcje itp
Witam, poszukuje jakiś złomowisk, aukcji samochodów i motorów także tych nie nadających się do rejestracji w okolicach Leeds, Hull. Szukam w google i nic :(. Z góry dzięki za pomoc.
przeszukaj forum (proponuje zaczac od dzialu hobby) duzo razy bylo juz pisane i o aukcjach i o zlomowiskach, dokladne adresy itp… jest tego w Leeds troche.
Proponuje zerknac do
YELLOW PAGES
aukcja i zlomowisko jest na cross greenie
Widzę na niektórych zdjęciach "całe" samochody, i tu jest pytanie? Czy taki samochód da się kupić i zarejestrować , czy jest on już bezpowrotnie stracony czyli musi być pocięty lub rozebrany na części. Miałem kiedyś okazję kupić śliczną Corsę za małe pieniądze ale też z takiego szrotu i wyrejestrowaną. Właściciel szrotu zapewniał mnie że da sie taki samochód zarejestrować nawet pokazywał mi jakąś aplikację DVLA. Nie byłem pewny i zrezygnowałem ale cały czas myślę że warto było kupić to autko bo było pod każdym względem super. Nawet na Eksport. Co na ten temat powiedzą znawcy tematu????
Każdy samochód także kupiony na złomie można zarejestrować, o ile spełnia on techniczne wymogi do jazdy, a jest to sprawdzane na przeglądzie (mot). Potrzebny jest jeszcze tzw. vehicle identity check, tzn. sprawdzają numery czy autko np. nie zostało złożone z 2 kradzionych, jak wszystko jest ok po krótkim czasie przysyłają nowy dowód i można jechać.
Jeżeli chcesz kupić na export to według nowych polskich zasad pojazd musi być zarejestrowany w kraju pochodzenia czyli to samo trzeba przejść jak wyżej po czym uzyskany takim nakładem sił angielski dowód rej. trzeba zdać w Polsce żeby otrzymać polski 🙂
Dzięki za odpowiedź. Czasami trafia się coś dobrego do kupienia tylko że zostało już wyrejestrowane z jakiegoś błahego powodu. Czasem lepiej coś kupić sobie samemu sprawdzić wszystko dokładnie na MOT niż kupić od "pierwszego" zachwyconego właściciela który sprzedaje z bólem serca 🙂 .
Dzięki za odpowiedź. Czasami trafia się coś dobrego do kupienia tylko że zostało już wyrejestrowane z jakiegoś błahego powodu. Czasem lepiej coś kupić sobie samemu sprawdzić wszystko dokładnie na MOT niż kupić od "pierwszego" zachwyconego właściciela który sprzedaje z bólem serca 🙂 .
Krzychu wrote:Dzięki za odpowiedź. Czasami trafia się coś dobrego do kupienia tylko że zostało już wyrejestrowane z jakiegoś błahego powodu. Czasem lepiej coś kupić sobie samemu sprawdzić wszystko dokładnie na MOT niż kupić od "pierwszego" zachwyconego właściciela który sprzedaje z bólem serca 🙂 .
[/quote]
????
Może jakiś komentarz ??? Czy to tylko cytacik "złotej myśli"
ela1981 wrote:Krzychu wrote:Dzięki za odpowiedź. Czasami trafia się coś dobrego do kupienia tylko że zostało już wyrejestrowane z jakiegoś błahego powodu. Czasem lepiej coś kupić sobie samemu sprawdzić wszystko dokładnie na MOT niż kupić od "pierwszego" zachwyconego właściciela który sprzedaje z bólem serca 🙂 .
[/quote]
????
Może jakiś komentarz ??? Czy to tylko cytacik "złotej myśli"[/quote]
kurcze, ale jaja, sory nie wiem jak ja to wyczarowalam 😆 😆 😉
napisalam tylko male info (bo odnioslam wrazenie, ze rownasz MOT z VIC), ze MOT nie jest rownoznaczny z VIC, mozesz miec MOT a nie miec VIC (przyklad: zrobiles MOT, miesiac pozniej rozbiles samochod, MOT nie traci waznosci ale VIC musisz zrobic), i bez VIC nie kupisz taxu, nie ma problemu jesli samochod zostal opodatkowany przez poprzedniego wlasciciela, ale nowego dysku nie kupisz
Czy taki samochód da się kupić i zarejestrować , czy jest on już bezpowrotnie stracony czyli musi być pocięty lub rozebrany na części. …. Właściciel szrotu zapewniał mnie że da sie taki samochód zarejestrować nawet pokazywał mi jakąś aplikację DVLA. … Nawet na Eksport. Co na ten temat powiedzą znawcy tematu????
Jeden znawca już kilka razy opisywał sprawę, ale już mu się nie chce powtarzać w kółko tego samego, skoro innym nie chce się przejrzeć kilku stron….
Krzychu wrote:Czy taki samochód da się kupić i zarejestrować , czy jest on już bezpowrotnie stracony czyli musi być pocięty lub rozebrany na części. …. Właściciel szrotu zapewniał mnie że da sie taki samochód zarejestrować nawet pokazywał mi jakąś aplikację DVLA. … Nawet na Eksport. Co na ten temat powiedzą znawcy tematu????
Jeden znawca już kilka razy opisywał sprawę, ale już mu się nie chce powtarzać w kółko tego samego, skoro innym nie chce się przejrzeć kilku stron….[/quote]
wiem pamiętam coś było na ten temat ale nie mam godzin na siedzenie i szukanie po forach czasami 10 min na internecie dla mnie to dużo. reszta to praca i obowiązki w domu. Może przy niedzieli coś poszukam. O ile dobrze sobie przypominam to Ty Fata coś o tym pisałeś racja???