Strona główna Działy Prawo Wlamanie do mieszkania.

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    mazi2280
    Członek

Witam. Potrzebuje porady. Wlamano mi sie do mieszkania. Zniszczona futryna i drzwi. Posiadam ubezpieczenie "constance". Pomimo tego agencja nalega na zaplacenie za szkody, poniewaz nie udalo sie znalezc sprawcow. Landlord nie mogl wykorzystac mojego ubezbieczenia. Zaplacili z wlasnej kieszeni, zeby nie wzroslo ubezpieczenie. Kazdy rozklada rece i nalega na zaplate, ale to nie z mojej winy sie wlamano, a obarcza sie mnie zniszczeniami. Czy to legalne?
    Pozdrawiam.

Krzysztof
    Participant

Witam.

Na poczatek proponuje dokladne przestudiowanie umowy jaka podpisales z landlordem.Jesli nie ma w niej mowy o tym ze to Ty ponosisz odpowiedzialnosc i koszty za zniszczenia powstale nie z Twojej winy(zalanie,pozar,wybuch gazu,wlamanie,etc)to w zadnym wypadku za nic nie plac.Wydaje mi sie ze landlord chce cie naciagnac na kase.W razie jakichkolwiek problemow udaj sie wraz z umowa do Citizen Advice Bureau tam udziela ci darmowej porady.
    Lub sie po prostu przeprowadz.

Pozdro.

hrv
    Participant

Landlord powinien posiadać ubezpieczenie a nie rekompensować sobie jego brak waszym kosztem. Absolutnie nie płacić!

mazi2280
    Członek

No wlasnie i tu zaczely sie schody. Ubezpieczenie contance za zniszczenia. Powinnosc posiadania przy wynajmie. Wlamanie lub wtargniecie do mieszkania bez swiadomosci osoby zamieszkujacej obiekt nie powinno miec wplwu na tok postepowania agencji. Druga sprawa to, ze sasiedzi wskazaly osoby bedace na miejscu wlamania, niestety, podczas wlamania byly zstraszane. Nikt nie chcial zeznawac.

mazi2280
    Członek

Jak sie sprawa ma wedlug prawa w kwestii wlamania? Osoby, ktore sie wlamaly zostaly rozpoznane przez sasiadow na zdjeciach. Zdjecia zostaly przekazane policji, jednakze policja nie zrobila nic w celu przesluchania swiadkow albo sprawdzenia alibi osob ktore byly w to zamieszane. Czy istnieje przedawnienie?

bolek
    Participant

jeżeli jest tak jak piszesz, to złóż zażalenie na działania Policji…

mazi2280
    Członek

Gdzie takowe zazalenie zlozyc? Jakas podpowiedz? Tak, wszystko jest prawda co napisalem. 2 proby wtargniecia do mieszkania, 3 udana. Mnie nie bylo w tym czasie w mieszkaniu. Kiedy wrocilem zastalem notke od policji, sasiedzi mnie poinformowali o wlamaniu, rozpoznali jedna z osob, kiedy pokazalem zdjecia osob ktore mogly byc zamieszane, rozpoznali je. Policja jakby nie reagowala, lub sasiedzi bali sie zeznawac, poniewaz z ich relacji grozby padaly takze pod ich adresem.

bolek
    Participant

wpisz sobie w google fraze: "police complain" i poczytaj

arnold787
    Participant

Sprawdżcie strone http://www.drzwi-pasywne.pl – drzwi wejściowe na zamówienie, równiez antywłamaniowe.

mazi2280
    Członek

Finał sprawy.
    Zażalenie złożyłem, zostało rozpatrzone a śledztwo wznowione. Koniec końców, świadkowie zostali poproszeni o wskazanie włamywaczy ale nie ze zdjęcia a na żywo. Chyba jakiś debilizm. Narażanie życia świadka po zgłoszeniu pogróżek?
    Świadkowie ze względu na dobra rodziny wycofali się.

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.