Strona główna Działy Babski kącik Szukam adwokata w Warszawie do rozwodu

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    luca
    Participant

Z mężem jestem w separacji od prawie 5 lat. NIe mam z nim kontaktu.Z racji tego,ze chciałabym wejść w nowy związek planuję się wreszcie rozwieść ( nie wiem czemu tak długo z tym zwlekałam). Mieszkam w Londynie, ale rozwód będzie w Warszawie, tak więc i szukam prawnika w Polsce
    Kogoś polecicie?

nataliaala
    Participant

Powiem szczerze, że dziwne, że ta sprawa jeszcze nie została załatwiona.
    Chcesz to załatwić szybko, polubownie. Czy w grę wchodzi jakieś orzeczenie o winie?

Bo wbrew pozorom, to są dwie zupełnie różne sytuacje.

luca
    Participant

Nie było czasu, potem nie było ochoty. Chciałam to wszystko mieć za soba. Bardziej tutaj chodzi o kwestię alimentów. Kiedyś były mąż dawał pieniądze regularnie, ostatnio w kratkę albo wcale. Nie będzie raczej orzeczenia o winie.

hrv
    Participant

A nie łatwiej byłoby rozwiezc się w UK 😉
    W moim przypadku zajęło to 4 mce i po zawodach.
    W Polsce może to zająć ze 2 lata.

luca
    Participant

A czy nie lepiej to zrobić w PL jednak, czyli w kraju w którym zawierany był związek małżeński. 2 lata – myślisz, że aż tyle? To bardzo długo. Zależałoby mi aby nie ciągnąć tego aż tak długo.
    Poza tym podejrzewam, że w UK, koszty adwokatów będą znacznie wyższe od tych polskich.

hrv
    Participant

Póki UK jest w unii europejskiej a ślub został zawarty na jej terenie, nie ma to znaczenia. Tutaj są znacznie prostsze procedury, jeżeli strony są zgodne to szybko wydają wyrok. W Polsce dochodzą rozprawy pojednawcze, fakt że macie dziecko znacznie wydłuży proces. Jeśli chodzi o adwokatów to zupełnie ich nie potrzebujecie, ja nie korzystałem. Jeżeli jesteście zgodni, wypełniasz formę i wysyłasz do sądu. Wszystko odbywa się drogą korespondencyjną, żadnych rozpraw. No i tanio to wychodzi, mnie to kosztowało ok 350f.
    Radzę nie odwlekać, mogłabyś mieć to już dawno za sobą.

luca
    Participant

Dzięki za podpowiedzi, będę musiała to jeszcze rozważyć, bo może rzeczywiście uda się to tutaj przeprowadzić. Problem w tym, że porozumienie w sprawie rozwodu jest odległe. Dochodzą jeszcze kwestie podziału majątku itd.

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.