Strona główna Działy Finanse Co zrobić, żeby jak najszybciej pozbyć się długów

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    daminer
    Participant

Witajcie, postanowiłam się poradzić ludzi na forum, bo nie wiem już co robić. Jakiś czas temu zaciągnęłam dwie pożyczki, niestety termin spłaty zbiegł się z paroma nieprzyjemnymi wydarzeniami w moim życiu i wyszło tak, że ich nie oddałam na czas. Obecnie doliczają mi już odsetki, windykacja próbuje się kontaktować, a ja nie wiem co zrobić. Jestem tutaj sama, więc nie bardzo mogę liczyć na czyjeś wsparcie. Powoli staram się to spłacać, ale takim tempem to będzie trwało w nieskończoność. Czy macie jakieś pomysły co zrobić, żeby jak najszybciej to pospłacać i wyjść na czysto?

Witaj.
    Przykra sytuacja, współczuję. Jeśli będziesz spłacać nawet powoli to myślę że nie powinno być problemu. Wiadomo że to potrwa trochę, być może odsetki bedą zjadały raty które spłacasz a dług nie będzie malał, zalezy gdzie się zapożyczyłaś.
    Odradzam jednak jakiekolwiek kombinacje, unikanie spłat, zmiany adresu, przeprowadzki, czy wyjazd do innego kraju w celu uniknięcia długu.
    Z tego sa tylko problemy… bo w końcu i tak Cię ktoś namierzy, tzw. "skip tracing" jest w Anglii dosyc dobrze rozwinięty a koszty takich usług sa dosyć duże no i niestety to wszystko ktoś będzie musiał pokryć…

Nie powinienem tego pisać, ale … zwykle na poczatku przy dłuzniku ustala się czy wogóle ściganie i ściaganie długu jest opłacalne z punktu widzenia instytucji która Ci to pożyczyła. Widocznie jesteś perspektywiczną osobą i rokujesz pozytywnie. Co innego gdybyś miała kilka milionów dolarów i żadnego dobytku – wtedy pewnie by sobie odpuścili. Tak czy inaczej… trzeba się wziąć w garść, do pracy i to spłacić… Może jakaś praca dodatkowa, może coś w tym stylu, może warto poszukać lepiej płatnej pracy jeśli są możliwości… Innej rady tu nie ma, ewentualnie jakas pożyczka u rodziny, osób zaufanych żeby to spłacić (a później oddac pozyczoną kwotę rodzinie) żeby nie było tych koszmarnych odsetek.
    Może są w Anglii jakieś instytucje które pomagają ludziom w takich sytuacjach. Odradzam jednak wszelkie podejrzane firmy które oferują konsolidację (połaczenie długów) w tzw. "raty dogodne do spłaty" czy coś w podobnie dzwięcznej nazwie…

Pozdrawiam

PG Investigations

bolek
    Participant

Temat-rzeka
    To zależy ile masz długu i co ci mogą zabrac.

Jeśli jest tego koło 30 tyś. to opłaca się ogłosić bankructwo , kosztuje to około 700 funtów i obecnie załatwia się przez internet. 1 rok Cie trochę pociśnie ale uwolnisz się od wszelakich zobowiązań i przez 6 lat kredytu raczej nie dostaniesz. Ale nic więcej nie inwestujesz i potem zaczynasz fresh start. Czasami tylko jeśli dużo zarabiasz musisz płacić pewne kwoty przez 3 lata.

Możesz też dogadać się z windykacją i płacić im przez 20-30 lat drobne kwoty, albo zaryzykowac i zobaczysz czy odpuszcza czy pojda do sądu. Jesli pójdą to koszty są w granicach 500-600 funa i doliczane do długu. Wtedy dopiero mogą ci siąść na wypłatę, zgarnąć auto, dom, albo wejść do domu i zbierać fanty. Ale auto sami sobie muszą fizycznie znaleźć, a wejść do domu tylko jeśli ich wpuścisz za pierwszym razem ( kolejny raz już mogą bez pytania). Taki tu jest klimat.

Ale decyzje podejmij teraz, bo jeśli teraz płacisz windykacji a potem ogłosisz bankruta to wyrzucasz pieniądze w błoto. Credit Scoring masz już i tak zapewne zrypany na 6 lat.

https://www.gov.uk/bankruptcy

Giggs
    Participant

Wiecie co, ja zdecydowałam się zaciągnąć jedną szybką pożyczkę online o wysokości 8000 zł i pokryć wszystkie inne długi. Teraz mam jeden duży dług, a nie kilka małych i stresuje się tylko jednym miejscem. Zaciągnęłam pieniędzy przez internet z https://www.pozyczki-24.pl/. Teraz będę to spłacać przez długi okres czasu. Tak mi się wydaje. Trzymajcie za mnie kciuki.

Giggs
    Participant

Najlepszym sposobem jest poczytanie różnych stron internetowych z poradami czy np. blogów o tematyce 'jak bezpiecznie wziąć pożyczkę’. Ostatnio czytam tego ostatnio sporo ponieważ sama zastanawiam się nad chwilówką przez internet.

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.