Strona główna Działy Hyde Park Czy jeszcze opłaca się emigrować?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Maciek8945
    Participant

Jak w temacie – wyjazd do WB ma jeszcze sens? Słyszałem, że zaczyna się robić coraz ciaśniej i nie jest już tak różowo jak jeszcze kilka lat temu. A do tego Brexit…

twix
    Participant

Nie, nawet przed brexitem się nie opłacało. Ludzie teraz emigrują do dużych miast w Polsce.

Witam.

Tylko jak ocenić czy wyjazd ma sens dla kogoś nie znając okoliczności i motywacji do wyjazdu? Nie ma dwóch takich samych sytuacji.
    Jednym się opłaca, innym nie. Jedni mają pomysł na wyjazd i konkurencją dla nich nie będą emigranci. Drudzy niestety zderza się ze ścianą po wyjeździe bo okaże się że nie są wyjątkowi, nie są konkurencyjna oferta dla pracodawców na rynku pracy.
    Mimo żejest niby tak dobrze w Polsce to emigracja wcale sie nie ztrzymała. Wprost przeciwnie – dzięki nieprzychylnej polityce rzadu nadal nie opłaca się wracać, nadal lepiej rejestrowac firmy w UK i tu płacić podatki, składki ubezpieczeniowe. Emerytury z tego i tak nie będzie bo ZUS z roku na rok jest coraz bardziej zadłuzony. Pomijam już tu pozostałe aspekty bo mozna by o nich napisać parę książek.
    W Polsce żyje się bezpieczniej, przyjemniej, czyściej ale z samych warunków niestety żyć się nie da. bezpieczeństwem czy czystszymi ulicami dziecka nie nakarmisz, rachunków nie opłacisz.
    Polska to taki jakby obóz koncentracyjny gdzie Polacy pracują za grosze, nie mają szansy na to aby czerpać radość z życia, pasji, hobby bo tona w kredytach hipotecznych, długach – pracując po 12-14 h dziennie, 7 dni w tygodniu. Nastepnie wracają do domu i jedyną rozrywką jest bezrefleksyjne oglądanie TVN na sofie podjadając kiełbasę z Biedronki popijaną tanim piwem VIP…
    Ciekawe tylko co by się stało jakby "odłączyć" dopływ pieniędzy wysyłanych przez emigrantów do Polski. Myślę że gospodarka wywróciła by się szybko…

No ale może się mylę i jest idealnie…

Anglia też nie jest rajem, raczej przystankiem na drodze do normalności. Warto przyjechać, zarobić, rozwinąć, się, zdobyć kwalifikacje, doświadczenie i uciekać z tego syfu do miejsca które nie jest zepsute polityczną poprawnością…

sobeli
    Członek

Popytaj o to znajomych. Myślę, że będą w stanie doradzić…

KristiK
    Participant

Popytaj też znajomych w tym temacie. Myślę, że znajdziesz jakieś dobre informacje.

madritista
    Participant

Mój wujek kilka lat temu zdecydował się na wyjazd do Londynu za pracą, ponieważ w Polsce było z tym krucho. Nie znał do końca języka, nie miał tam nic, ale zaryzykował. Jak się okazało, kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana. W Londynie przebywa już ponad 4 lata i mówi, że wcale tego nie żałuje, ponieważ poznał już kraj, miasto, ma znajomych, zna język, ma dobrze płatną pracę. Wiadomo, jest tęsknota za Polską i rodziną, ale zdaje sobie sprawę, że gdyby wrócił, to tutaj wcale nie byłoby za różowo z pracą i zarobkami

EUPHORIA
    Participant

sa wiec rozne punkty odniesienia jak widac

EUPHORIA
    Participant

wynajmowalam dom od landlorda i udostepnilam pokoje do wynajcia, wszystko fajnie i tak dalej, raz gosciu, zostawil mi 2 pence za wynajmowany pokoj, uciekl w nocy, podobno do brata do Szkocji…takze sa rozni ludzie, rozne sytuacje i rozne perspektywy, mieszkam sama / z wygody / i bez bolu glowy, ktos zaplaci, ktos nie…ktos po zmroku sie wyprowadzi nie majac na pokoj….dawne czasy, a jednak pamietam, nie daj Boziu z Polakami pod 1 dachem, przestrzegam wszystkich czytajacych

THC
    Członek

Dużo jest Polaków w UK ale to nie oznacza, że nie warto. Zawsze warto jak masz pomysł na siebie.

basiadiho
    Participant

Zgadzam się całkowicie z moim poprzednikiem… Nic dodać, nic ująć 🙂

b0b3t
    Participant

Takie pytania są nie na miejscu. Zapewne każdy kto pracuje w Anglii, szybko uświadomi sobie różnicę, między obiema krajami, co do czego nie ma jakichkolwiek wątpliwości. Oczywiście w Anglii również trzeba za coś żyć, nie zmienia to jednak faktu, iż na znacznie wyższym standardzie zwłaszcza jeżeli pracujemy.

uunia
    Członek

A może warto ten temat zostawić specjalistom? Moim zdaniem jest to naprawdę bardzo dobre rozwiązanie 🙂

Awader
    Participant

Wszystko zależy od umiejętności, prawda jest taka, że brexit niewiele tutaj zmienił, jeżeli masz ambicje – i umiejętności lepsze niż obsługa zmywaka to robotę znajdziesz

Giewont90
    Participant

Mi się wydaje, że to jest zdecydowanie sprawa dla specjalisty z tego obszaru. Można sobie w ten sposób sporo nerwów i pieniędzy zaoszczędzić…

Bilkio
    Participant

Jestem programista więc nie potrzebuje emigrować.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.