Strona główna Działy Prawo Pracodawca oszust !!

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    REDman23
    Członek

3 dni temu powinienem otrzymac tzw depozyt ( pieniadze za 6 dni mojej pracy ) . Pracodawca prywantny – wszystko zalatwialismy przez messanger – mam dowody wplat na konto – mam tez dowod na to ze od kilku dni mnie ignoruje co znaczy ze prawdopodobnie nie dostane swojego wynagrodzenia. Prosze o pomoc jakis wskazowki – bo tu chodzi o ponad 300 funtow. z gory dzieki

azkeel
    Participant

Trudno cokolwiek doradzic bo nie za bardzo wiadomo o co chodzi.

Jaki "depozyt"? Nigdy nie spotkalem sie z czyms takim, mozesz wyjasnic dokladniej o co chodzi? Wyjasnij tez co to jest pracodawca prywatny. Chodzi Ci o prywatne firmy (jak 99% pracodawcow w UK), czy osobe prywatna dla ktorej wykonywales jakas prace? Masz jakies potwierdzenie godzin? Wpisywales sie na wejscie/wyjscie, masz timesheet? Jaka byla umowa? Pisemna czy ustna? Czy rozmawiasz z najwyzej postawiona osoba w firmie czy mozesz zlozyc skarge wyzej? Czy napisales formalne zadanie wyplacenia pieniedzy z konkretnym terminem? Czy ten termin juz minal?

REDman23
    Członek

postaram sie scislej . Pracowalem w take away – dostalem umowe na pismie .Byl to rodzinny interes ( dlatego napisalem prywatne) . Po pierwszym tygodniu pracy wlascicielka zaznaczyla ze musi miec 1 tydzien tzw depozytu- czyli na chlopski rozum jak przestajesz pracowac to mimo wszystko po tygodniu otrzymujesz wynagrodzenie ( czyli wyplate za pierwszy tydzien pracy ) .

REDman23
    Członek

niestety nie mam zadnych pay slipow . ale mam cala konwersacje na komunikatorze spolec znosciowym – wlacznie ze zdjeciami grafiku z danymi mojego konta – dowody wplaty na moje konto itp. doslownie wszystko bo to byl jedyny sposob komunikacji miedzy nami. I wlasnie w tym rzecz ze z dniem 1 kwietnia powinnienem otrzymac ostatnie wynagrodzenie – i cisza w eterze z jej strony…..

majkicd
    Participant

czasami jak czytam takie posty to się zastanawiam czy ja jestem głupi czy inni …
    na szczęście to te drugie …
    a z ciekawości nie było mnie tu około roku i jak widzę nic się nie zmieniło … czas skasować konto

REDman23
    Członek

no brawo pokazales swoja wyzszosc nad glupszymi….. jestes z siebie dumny ?? super …wszyscy zachwyceni Twoja postawa … czas najwyzszy usunac konto….. R>I>P i zeby zylo Ci sie dobrze

azkeel
    Participant

Pracodawca nie moze brac od Ciebie zadnych depozytow ani zatrzymywac wyplaty z zadnego powodu. Nigdy sie tez z taka praktyka nie spotkalem i jedyne co mi przychodzi do glowy to system placenia week in hand czyli za pierwszy tydzien dostajesz wyplate po dwoch tygodniach a pozniej co tydzien az do ostatniej wyplaty tydzien po skonczeniu pracy.

Czy pracodawca w jakikolwiek sposob tlumaczy brak ostatniej wyplaty czy po prostu sie nie odzywaja? Najlepsza droga jest napisanie listu z zadaniem wyplaty i wyslanie recorded delivery. W liscie musisz napisac do kiedy spodziewasz sie pieniedzy na swoim koncie i to, ze jezeli wyplaty nie bedzie to dalsza komunikacja bedzie przez ACAS. Jezeli nie dostaniesz wyplaty zadzwon pod 0300 123 1100, to jest numer do ACAS ktorzy sie takimi rzeczami zajmuja. Maja darmowych tlumaczy jezeli takiego potrzebujesz.

REDman23
    Członek

dzieki azkeel za porady .moglbym Cie jeszcze poprosic o wskazowki jak sformulowac taki list ? niestety moj angielski nie jest na tyle dobry . Bede bardzo wdzieczny

azkeel
    Participant

Nie musisz pisac nic wyszukanego. Kilka zdan wystarczy. Cos takiego jak to:

To whom it may concern

Following on the number of telephone conversations and social media messages I now demand all my outstanding wages to be paid to my bank account within 7 days from receipt of this letter.

If I will not receive my wages in full by the day stated above I will have no other option but to contact ACAS and start formal action against you.

If you have any further questions or require any further clarification from myself please do not hesitate to contact me on 077……

Regards

Wpisz tam swoj numer, wydrukuj, wyslij recorded i poczekaj 7 dni. Jak kasy nie bedzie to dzwon smialo do ACAS. Maja darmowych tlumaczy wiec sie dogadasz.

REDman23
    Członek

jeszcze raz wielkie dzieki azkeel

Wyświetlanych postów: 10 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.