Strona główna Działy Motoryzacja Brak ubezpieczenia -konsekwencje bez kontroli?

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    yrots
    Członek

Witam. Poruszalem się bez insiuransu autem po glowniejszych drogach. Nie zostalem złapany przez policję. Obawiam się tych kamer. Czy jeśli nie zlamałem Przepisów tzn nie dostane mandatu z fotoradaru ani nic tego typu to czy mogą mnie dojść Poprzez kamery ze Poruszalem się bez ubezpieczenia i wyciągnąć konsekwencje jeśli tak to w jaki sposób mogę się o tym dowiedzieć i po jakim czasie? Dzięki

azkeel
    Participant

Nie ma wiekszego znaczenia czy jezdziles nieubezpieczonym samochodem czy nie bo w UK karze podlega posiadanie samochodu bez ubezpieczenia. Czyli jezeli w dniu zakupu nie ubezpieczysz samochodu to teoretycznie 100 funtow mandatu i 6 punktow dostajesz automatycznie. Czasami najpierw dostaniesz ostrzezenie. To wszystko zalezy kiedy sprzedajacy poinformuje DVLA o dacie sprzedazy i jak to wszystko zostanie poloczane przez rozne bazy danych. Zrodlo: https://www.gov.uk/vehicle-insurance/uninsured-vehicles lub tu: https://www.mib.org.uk/reducing-uninsured-driving/continuous-insurance-enforcement/

yrots
    Członek

Dziękuję za odpowiedź. Mógłbyś dodać jeszcze jeśli wiesz co w związku z powyzszym? Pytam nie z powodu lenia lecz krotko jestem w UK i z językiem tez slabo a z tego co próbuje wnioskowac z tych linkow to różnie wychodzi. Konkretnie co dalej? Mam szansę wyjść obronną ręką? Tzn ubezpieczyc go i jak przypuszczasz zapłacić 100 f kary i ok? Dodam że nie otrzymałem żadnego pisma.

azkeel
    Participant

Im szybciej ubezpieczysz tym lepiej dla Ciebie. Ciezko mi cos doradzac bo nie wiem do konca jakie sa detale w Twoim przypadku ale w najlepszym wypdaku, jezeli szybko ubezpieczysz, to nie stanie sie nic. W najgorszym zaplacisz mandat plus 6 punktow. Z tym, ze sam mandat to wtedy jest Twoj najmniejszy problem bo z 6 punktami za brak ubezpieczenia to koszt ubezpieczenia pojdzie w gore. Punkty zostaja na 3 lata a deklarowane sa przez 5. W sumie za taka glupote mozesz placic przez najblizsze 5 lat wiec lepiej ubezpiecz i nie kus losu. Pomijam juz fakt, ze w razie stluczki czy czegos podobnego bedziesz placil za wszystko ze swojej kieszeni a tu byle stluczka moze kosztowac kilk tysiecy funtow.

ewa154
    Participant

🙄

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.