Witam.
troszkę dziwne zapytanie. O jaką pomoc chodzi odnośnie przemocy domowej?
Rozumiem że pierwsze źródło zostało już wykorzystane, czyli Policja.
Jeśli nie to prosze się zgłosić na Policję i poprosić o tłumacza. Z doświadczenia (nie mojego) wiem że są oni w stanie bardzo szybko zorganizowac tłumacza (bądź to osobiście badź telefonicznie) który będzie w stanie wytłumaczyć policjantom o co chodzi i w czym problem. Z tego miejsca zostaną podjęte stosowne kroki jesli będzie taka konieczność.
Innym źródłem może być CAB (też mozna poprosić o pomoc tłumacza) i stamtąd osoba z problemem zostanie pokierowana w odpowiednie miejsce.
Moim zdaniem takie opcje na poczatek bedą najlepsze bo zakładam że osoba która potrzebuje pomocy nie posiada nadmiaru pieniedzy. Pomoc Policji czy CAB jest darmowa więc warto najpierw spróbować.
Oczywiście z lakonicznego postu nie wiem o jaką pomoc w sprawie pomocy chodzi, ale to nie miejsce żeby wchodzić w szczegóły z racji tego że problemy te są intymne.
Większość organizacji prywatnych, pozarzadowych niestety za swoje usługi poprosić może o pieniążki.
Naprawdę tu nie ma znaczenia czy ktoś w Anglii jest długo czy krótko i jak zna angielski – na Policji dostanie niezbędą darmową pomoc i wsparcie wraz z tłumaczem.
Pozdrawiam