Strona główna Działy Zdrowie Wsparcie dla ofiar przemocy domowej w Leeds w j. polskim

• This topic is empty.
Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    nasturcja
    Członek

Witam. Szukam pomocy dla ofiary przemocy domowej w Leeds. Ofiara nie mowi po angielsku i jest w UK bardzo krotko. Wiem, ze mozna otrzymac wsparcie z odpowiedniej instytucji, ale jest ono w jezyku angielskim. Sprawdzialam ich strone. Nie ma tam zadnej informacji, ze maja polskich konsultantow. Jesli ktos z Was jest w stanie pomoc i podac numer telefonu, pod ktorym ofiara przemocy moze porozumiec sie w jezyku polskim, lub jakis adres w Leeds, gdzie ofiara przemocy moze porozmawiac po polsku, to prosze, odpiszcie na moj post. Z gory dzieki serdeczne za pomoc.

xkikiwikix
    Członek

Witam.

troszkę dziwne zapytanie. O jaką pomoc chodzi odnośnie przemocy domowej?
    Rozumiem że pierwsze źródło zostało już wykorzystane, czyli Policja.
    Jeśli nie to prosze się zgłosić na Policję i poprosić o tłumacza. Z doświadczenia (nie mojego) wiem że są oni w stanie bardzo szybko zorganizowac tłumacza (bądź to osobiście badź telefonicznie) który będzie w stanie wytłumaczyć policjantom o co chodzi i w czym problem. Z tego miejsca zostaną podjęte stosowne kroki jesli będzie taka konieczność.
    Innym źródłem może być CAB (też mozna poprosić o pomoc tłumacza) i stamtąd osoba z problemem zostanie pokierowana w odpowiednie miejsce.
    Moim zdaniem takie opcje na poczatek bedą najlepsze bo zakładam że osoba która potrzebuje pomocy nie posiada nadmiaru pieniedzy. Pomoc Policji czy CAB jest darmowa więc warto najpierw spróbować.

Oczywiście z lakonicznego postu nie wiem o jaką pomoc w sprawie pomocy chodzi, ale to nie miejsce żeby wchodzić w szczegóły z racji tego że problemy te są intymne.
    Większość organizacji prywatnych, pozarzadowych niestety za swoje usługi poprosić może o pieniążki.

Naprawdę tu nie ma znaczenia czy ktoś w Anglii jest długo czy krótko i jak zna angielski – na Policji dostanie niezbędą darmową pomoc i wsparcie wraz z tłumaczem.

Pozdrawiam

xandra13
    Członek

Nie widze nic dziwnego w tym zapytaniu i przede wszystkim gratuacje dla tej osoby za odwage aby zrobic jakis krok w kierunku uwolnienia sie od oprawcy- to nie jest zawsze latwe i wymaga wiele poswiecenia. Jak juz jedna z osob nadmienila jest ten polski telefon zaufania. Ponadto dziala wiele organizacji charytatywnych ktore maja obowiazek i zaaranzowania wspolpracy tlumacza na kazdym etapie pomoce ofierze taka organizacja w Leeds to : Women’s Aid.
    Wiem, że to już poza Leeds, natomiast doskonale wiem o działalnosci roznych organizacji w Bradford, gdzie pracuja Polacy. Staying Put jest to organizacja pomagajaca kobietom z przemocy domowej prosze prosic do telefonu Magde lub Dine- obie rozmawiaja po polski, jezeli nie beda mogly pomagac osobie z Leed, to chociac naprowadza moze jeszcze bardziej gdzie zukac pomocy.
    Zapraszam rowniez do swojej organizacji- Bradford Counselling Services- gdzie kazda osoba moze dostac od nas wsparcie i pomoc psychologiczna w trudnych chwilach zycia. Oczywiscie w jezyku polskim.
    Zycze powodzenia i trzymam kciuki, aby sie wszystko ulozylo.

nasturcja
    Członek

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi w imieniu osoby, której to dotyczy. Na szczęście ta sprawa nie dotyczy mnie. Jestem tylko obserwatorem tego, co się dzieje, ale chcę pomóc. Jeszcze raz dzięki serdeczne za wszystkie linki, informacje, sugestie i namiary.

Magda1508
    Participant

Polecam konsultacje skypowe z najlepszymi specjalistami z Polski – PSYCHOLOG, PSYCHIATRA, SEKSUOLOG, ENDOKRYNOLOG, NEUROLOG, DIETETYK, KARDIOLOG. Polskie ceny. Również terapia PAR!!
    https://www.facebook.com/Psychoterapia-Skype-1344732565570108

Konsultacja przez Skype / telefon ze specjalistą

https://www.facebook.com/konsultacjeskype/?ref=ts&fref=ts

Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.