Strona główna Działy Dziecko obywatelstwo polskie czy angielskie dla dziecka a `brexit`

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    twix
    Participant

a czemu dziecko ma miec angielskie obywatelsto przeciez jesteście polakami?

azkeel
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    AiTleeds wrote:

niedlugo rodzi nam sie dziecko
    mieszkamy w uk juz prawie 10 lat i watpe zebysmy wracali do polski bez koniecznosci (wystapienie uk z eu)

@problem jest taki wedlug obecnych angielskich przepisow jezeli my mamy obywatelstwo polskie jako rodzice a dziecko bedzie mialo obywatelstwo angielskie to w razie wystapienia uk z unji dziecko powinno zostac tutaj a my mozemy na wizach mieszkac tylko do 6 lat potem moga nas deportowac a dziecko oddac do adopcji

jakies pomysly jak sobie z tym poradzic?
    wiem ze duzo ludzi jest w podobnej sytuacji ale czy ktos kontaktowal sie juz z prawnikiem?

Mam wielka nadzieje, ze jaja sobie robisz. Ale jezeli piszesz na powaznie to zastanowmy sie nad logika tej wypowiedzi.

Zacznijmy od "wedle obecnych przepisow". Mozesz mi powiedziec jakie to przepisy reguluja sytuacje stalych rezydentow na wypadek wyjscia UK z UE? Gdzie mozna takie przepisy znalezc?

Dlaczego uwazasz, ze majac status stalego rezydenta nagle potrzebowal/a bys jakiejs wizy? Znasz podstawowa zasade, ze prawo nie dziala wstecz? A skoro juz zabrnelismy w ten dziwny obszar to jaka wiza ogranicza Twoj pobyt do 6 lat?

Czy masz jakies informacje co stanie sie z obywatelami innych krajow czlonkowskich UE? Wszystkich beda deportowac? Czy wiesz moze jak ida im przygotowania w razie gdy w odpowiedzi na te represje Hiszpania deportuje 800 tysiecy Brytyjczykow, ktorzy tam mieszkaja?

Czy dzieci beda zabierac do adopcji od razu po wystapieniu z UE czy dopiero jak Ci sie wiza skonczy? Jezeli w tej drugiej opcji to czy na czas trwania wizy bedzie Ci wolno zabieraz dzieci na wakacje zagraniczne czy bedzie trzeba oddac je w depozyt? Bo wiesz, mozna by bylo wywiesc dzieci do Polski miesiac przed uplywem wizy pod pretekstem urlopu. A moze Polska bedzie musiala deportowac angielskie dzieci polskich emigrantow?

azkeel
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    twix wrote:

a czemu dziecko ma miec angielskie obywatelsto przeciez jesteście polakami?

Bardzo ciekawe pytanie. W moim przypadku na przyklad z wygody. Brytyjski paszport (obywatelstwo) dla obu corek zalatwilismy wysylajac poczta jedna forme kilka zdjec i jakas tam niewielka oplate. Pierwszej corce jeszcze zrobilismy polski paszport i wyrobilismy PESEL. Kosztowalo to od groma czasu, pieniedzy i nerwow. Wszystko pod gorke, niejasne przepisy i durni urzednicy zniechecili nas na dobre. Przy drugiej sobie darowalismy. Jak zechce to sobie kiedys polskie obywatelstwo zrobi. Co ciekawsze, w UK paszport dla niemowlaka wydaja na 5 lat, a te z orzelkiem sa na rok. Co roku dymac do Manchesteru z dwojka malych dzieci zeby wyrobic nowy paszport jest bez sensu jak moge to zrobic raz na 5 lat poczta.

EUPHORIA
    Participant

azkeel-dziekuje za posty, bo jedzac sniadanie i pijac kawe i czytajac takie glupoty nt wiz 6 -cio letnich , narodowosci dziecka i ewentualnej adpopcji- niedobrze mi sie zrobilo, ja podobnych bzdur nie slyszalam w calym moim zyciu, ludzie, opamietajcie sie, ogarnijcie sie, popukajcie w czolo zanim wyslecie podobne glupoty ! glupota ludzka nie zna granic!

azkeel- raz jeszcze dziekuje, ze chcialo ci sie cokolwiek 'prostowac’…nadac jakikolwiek sens temu nonsensowi

EUPHORIA
    Participant

do AiTLeeds- mozesz mi podac te 'angielskie przepisy’, chetnie odwolam sie do nich, przeczytam, przesledze, pomysle… i ta wizja wiz 6-letnich- takze poprosze o zrodlo, chetnie sie zapoznam….

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.