Strona główna › Działy › Dziecko › zajęcia dla polskich dzieci
Czy ktoś słyszał o jakichś zajęciach, spotkaniach dla polskich dzieci w Leeds, Castleford, Pontefract albo Wakefield? Chodzi mi o kontakt z językiem polskim i polskimi dziećmi. Mam dwójkę robaczków, dziewczynkę i chłopca w wieku prawie 4 lat, którym brakuje polskich kolegów i koleżanek w swoim wieku.
Z góry dziękuje za podpowiedzi,
Pozdrawiam,
Iwona
Z tego co się orientuję w Leeds jest szkoła polska, mają zajęcia chyba w soboty. Nie jestem pewna na 100% ale poszukaj informacji w internecie, na pewno coś znajdziesz na ten temat 🙂
Pewnie masz na myśli szkołę sobotnią przy naszej parafii w Leeds. Chwała im za to że coś robią dla dzieciaków, ale w tym wypadku chodzi o kase – wklejone ze strony parafii:
"Za rok szkolny 2015/16 całościowa opłata wynosi £180.00 za jedno dziecko i £144.00 dla dzieci, które mają rodzeństwo w szkole (np. £288.00 razem za 2 dzieci, £432.00 za 3 dzieci itd.)"
można płacić w ratach…. ale jednak szukam czegoś w rodzaju playgroups niż szkoły. Angielskie grupy są super…nie trzeba dużo płacić i dzieciaczki mają co robic, szkoda że nia ma takich polskich grup….
Polska szkoła,, Żak,,
tak wiem ze Szkola Zak utworzyla teraz grupe przedszkolna dla dzieci w wieku 3-5 lat.
a moze stworzylybysmy jakas taka grupe dla mam z dziecmi?
pozdrawiam
Witam,
dlaczego nie sprobujesz na angielskich grupach, tam tez przychodza polskie mamy i naprawde zajecia sa super dla takich dzieciaczkow
Przepraszam ale nie moglam sie powstrzymac:
[quote:8378ce8c35]Pewnie masz na myśli szkołę sobotnią przy naszej parafii w Leeds. Chwała im za to że coś robią dla dzieciaków, ale w tym wypadku [b:8378ce8c35]chodzi o kase [/b:8378ce8c35]- wklejone ze strony parafii:
"Za rok szkolny 2015/16 całościowa opłata wynosi £180.00 za jedno dziecko i £144.00 dla dzieci, które mają rodzeństwo w szkole (np. £288.00 razem za 2 dzieci, £432.00 za 3 dzieci itd.)" [/quote]
Z tego co slyszalam ze polska Szkola Zak pobiera znacznie wyzsze oplaty a warunki do nauki nie sa za ciekawe (wilgoc).
Tak jak wspominałam, playgroups są super. Chodzimy regularnie, jednak u nas nie ma żadnych polskich dzieci…dlatego szukałam informacji o polskich zajęciach dla dzieci. Dzięki za informcje o szkole Żak, faktycznie nie słyszałam o nich wcześniej i z tego co widzę to chyba jedyne miejsce w okolicy. Xandra masz super pomysł, fajnie byłoby stworzyć taką małą grupę dla mam ,które szukają polskich koleżanek kolegów dla swoich dzieci. Ja chętnie zorganizowałabym takie małe spotkanie dla maluchów 3- 5 lat u mnie w domu, jesli zainteresowane byłyby jeszcze trzy mamy (oczywiście za friko 🙂 ). Jeśli są jakieś zainteresowane mamy to dajcie znać na priva. 😀
Kontakt z innymi dziećmi jest bardzo ważny, nie ma co się jednak ograniczać tylko do rodaków. U nas mamy na osiedlu mały klubik malucha i nie ma znaczenia, jakieś narodowości jest dziecko, każdy może przyjść i się pobawić.
można faktycznie znaleźć bliżej i taniej coś dla wszystkich, nie tylko dla naszych, może też kogoś tam poznamy
Pewnie masz na myśli szkołę sobotnią przy naszej parafii w Leeds. Chwała im za to że coś robią dla dzieciaków, ale w tym wypadku chodzi o kase – wklejone ze strony parafii:
"Za rok szkolny 2015/16 całościowa opłata wynosi £180.00 za jedno dziecko i £144.00 dla dzieci, które mają rodzeństwo w szkole (np. £288.00 razem za 2 dzieci, £432.00 za 3 dzieci itd.)"
można płacić w ratach…. ale jednak szukam czegoś w rodzaju playgroups niż szkoły. Angielskie grupy są super…nie trzeba dużo płacić i dzieciaczki mają co robic, szkoda że nia ma takich polskich grup….
No tak,zawsze chodzi o kase!pojdziesz z dzieciakami na playgroup na 2-3 godziny i zaplacisz tyle samo jak za jedna sobote w polskiej szkole.
Najlepiej zeby wszystko dla naszych rodakow bylo za darmo!!
We wtorki od chyba dziesiątej rano spotykają się rodzice z dzieciaczkami w Polskim Ośrodku Katolickim w Leeds, na dużej sali, jest ogólna bawialnia.
iwonessa wrote:Pewnie masz na myśli szkołę sobotnią przy naszej parafii w Leeds. Chwała im za to że coś robią dla dzieciaków, ale w tym wypadku chodzi o kase – wklejone ze strony parafii:
No tak,zawsze chodzi o kase!pojdziesz z dzieciakami na playgroup na 2-3 godziny i zaplacisz tyle samo jak za jedna sobote w polskiej szkole.
Najlepiej zeby wszystko dla naszych rodakow bylo za darmo!![/quote]
Próbowałam zignorować wypowiedź "Juby"…ale nie dam rady. Wszystkim którzy udzielili mi cenne wskazówki chcę podziękować, bo przecież o to w tym forum chodzi. Ale niestety są tacy którzy zamiast pomagać wolą wbijać szpile…czyli użytkownik "Juba". Z przyjemnością zapłaciłabym za zajęcia, ale nie stać mnie żeby płacić £288 funtów na raz, na coś, co może się dzieciom nie podobać i nie będą wcale chciały chodzić, a po drugie jak wspominałam interesują mnie zajęcia typu playgroups, gdzie mogę z dzieciaczkami zostać…Nie wiem też "Jubo" gdzie ty chodzisz na playgroups…ale u mnie nic nie trzeba płacić, wypada jednak zrzucić się na ciastka i herbate. Nie znasz mnie, więc nie oceniaj i nie wyciągaj pochopnie wniosków, które mogą po prostu krzywdzić, lepiej nie wypowiadaj się wcale…
Bardzo pomocne rady! Mnie jednak w tym momencie interesuje inny rodzaj szkół. Czy są jakieś polskie szkoły, które prowadzą zajęcia tak, jak w http://pl.academyinternational.pl ? Dostałem informację z Polski od znajomego, że jego dziecko chodzi właśnie do AcademyInternational i jest duża różnica w porównaniu do państwowych szkół. Jeśli o czymś takim wiecie, to piszcie.