Strona główna Działy Mieszkanie Kupno domu- problemy

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    MuppetShow
    Członek

Witam,

Aktualnie kupuje dom w Leeds. Jak do tej pory wszystkie procedury szły w miarę sprawnie aż pojawiła się pewna niespodzianka. W ubiegłym tygodniu wpłaciłem depozyt do prawnika i zaproponowałem datę wymiany kontraktów. Prawnik odpisał mi, że nie jest ona możliwa do zrealizowania. Po kilku rozmowach dowiedziałem się, że jest to transakcja wiązana tzw "chain". Przed podjęciem decyzji o zakupie domu usłyszałem zapewnienie w agencji, że jest to dom tzw "chain free", to samo usłyszałem od doradcy finansowego oraz właścicieli domu (żałuje, że tego nie nagrałem). I teraz rodzi się pytanie. W jaki sposób można zmobilizować właścicieli do wyprowadzki? Czy można wywrzeć na nich jakąś presje? Prawnik rozkłada ręce i stwierdził, że może jedynie rozmawiać z drugą stroną, aby przyspieszyć transakcje. Od anglików usłyszałem z kolei, że w momencie wpłaty depozytu nabywam prawo własności (aczkolwiek wydaje mi się, że tu trochę podkolorowali rzeczywistość). Termin podany przez agencję minął w ubiegły piątek. Mówią, że takie sprawy trwają do 12 tygodni, minęło już 10 a ja powoli zaczynam tracić cierpliwość. Zastanawiam się czy nie wycofać się z transakcji a na drodze cywilnej nie sądzić się z właścicielami o zwrot kosztów prawnika(jeżeli wiedziałbym że to transakcja wiązana to dwa razy bym się zastanowił)?.

Czy ktoś miał do czynienia z tego typu sytuacją?

Pozdrawiam

zielony
    Członek

Jak dom byl oglaszany jako chain free? Jelsi wymienisz kontrakt powinienes okreslic date tzw completion date w ktorej okreslasz date odbioru kluczy. U mnie agencja zapewnila ze gdy ta data jest wyznaczona obecny wlasciciel musi opuscic do tej daty lokum. jesli chodzi o prawnika to generalnie nie pobiara oplaty jesli nie dojdzie do sprzedazy, ale pobiora oplate za czynnosci wykonane przez third parties ktore powinienes miec jasno zaznaczone w umowie lub quote ktora otrzymales.

MuppetShow
    Członek

Dom był chain free. Nie doszło jeszcze do wymiany kontaktów, gdyż druga strona nie jest jeszcze gotowa.

zielony
    Członek

Popros o uzasadnienie zwloki I wyznaczenie treminu wymiany kontraktu, Przewaznie sprzedajacy proponowali ze jesli ktos zlozy oferte I dojdzie do wymiany kontraktow to wynajma tymczasowo cos sobie. Skonsultuj sie z prawnikiem co ewentualnie mozesz zrobic w obecnej sytuacji 0113 399 3434 hlwkeeblehawson. Jelsi bedziesz w kropce to zawsze mozesz zrezygnowac tylko dowiedz sie za ile 3rd parties searches prawnik pobirze oplate I jak to wyglada z bankiem odnosnie mortgage jesli zalatwiales.

Reddbull
    Członek

Tak jak pisze kolega zielony. Dopoki nie doszlo do wymiany kontraktow mozesz sie wycofac. Twoje "client care" documents (dokumenty, ktore otrzymales od prawnika) wyjasnia ile w takim przypadku bedziesz dluzny swojemu prawnikowi. Najczesciej bedziesz zobowiazany do pokrycia disbursements oraz jakiegos procenta ustalonej oplaty za swojego prawnika.

Jako, ze nie doszlo jeszcze do wymiany kontraktwo, depozyt powinienes odzyskac bez najmniejszego problemu. Warto porozmawiac z prawnikiem i powiedziec zeby postraszyl troche sprzedajacych, ze chcesz sie wycofac ze wzgledu na zwloke. Moze poprzez takie dzialanie zmotywuje to ich na wywarcie wiekszej presji na sprzadajacych w zwiazanej transakcji.

Powodzenia

spaceman73
    Członek

w moim przypadku procedury trwały ok 5 miech ,też miało być chain free ale wyszło jak wyszlo ,nie piliło mnie tak bardzo a co do sądzenia właścicieli o odzyskanie nakładów to raczej niemożliwe , bo do czasu completion date strony mogą rezygnować z transakcji bez żadnych sankcji, kolega właśnie kupuje mieszkanie i też mu się sprzedający wycofał po ok 3 tyg i nic na to nie poradzi

MuppetShow
    Członek

Witam ponownie,

Dzisiaj dostalem klucze do domu. Tydzien temu postawilem sprawe na ostrzu noza i wszystko przyspieszylo. Dopiero pod grozba wycofania sie z transakcji prawnicy byli w stanie w godzine zalatwic brakujacy dokument i wymienic kontrakty. Warto wiec grac z nimi wedlug twardych zasad. Pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.