Strona główna › Działy › Prawo › Brytyjskie obywatelstwo
podtrzymuje temat, gdyz tez jestem tym zainteresowana.
Z tego co mi wiadomo nie musisz rezygnować z polskiego obywatelstwa by mieć brytyjskie. Możesz mieć oba.
I co biurokracja (bo papiery to biurokracja) ma do patriotyzmu? 😀
Bo brytyjski paszport panie kolego otwiera znacznie wiecej drzwi niz polski (USA, Australia).
Albo tez, bo mieszkajac tutaj nie chce mi sie umawiac na idiotyczne spotkania w konsulacie zeby taki paszport odnowic, wole robic to listownie.
Bo brytyjski paszport panie kolego otwiera znacznie wiecej drzwi niz polski (USA, Australia).
Albo tez, bo mieszkajac tutaj nie chce mi sie umawiac na idiotyczne spotkania w konsulacie zeby taki paszport odnowic, wole robic to listownie.
Nawet bez ważnego polskiego paszportu jesteś obywatelem Polski. Posiadanie paszportu (ważnego) i posiadanie obywatelstwa to dwie różne, choć powiązane ze sobą, kwestie.
Ja mam 2 obywatelstwa Polskie i Brytyjskie , tak jak ktos juz tu pisal zalatwianie spraw urzedowych badz paszportowych w ambasadzie Polskiej przyprawia mnie o dreszcze, 😕 tu jest latwiej i szybciej nie ma milion papierow do wypelnienia . Nie czuje sie bardziej Brytyjka niz Polka , bo chodz jestem tu X lat]w sercu zawsze bede Polka i tesknie do Polski zwlaszcza latem kiedy tu leje a w Polsce jest sloneczko i 30 stopni 😆 [/b]
Chcialbym zapytac Was o czcigodni i wielce pomocni forumowicze co sadzicie o zmianie obywatelstwa i interesuje mnie nie to jak to zrobic , ale czemu tak wielu z nas nie chce byc Polish a woli byc British? Co daje zmiana obywatelstwa ? Czy jak zmieni sie obywatelstwo to znaczy ze przestaje sie byc patriota ?
Nie trzeba "zmieniac" obywatelstwa, mozna wystapic o brytyjskie i miec oba. Zarówno Polska jak i Wielka Brytania dopuszczaja posiadanie innego obywatelstwa.
Co daje obywatelstwo brytyjskie? Koniec uzerania sie z polskimi urzedami w UK tylko z o wiele przyjemniejszymi brytyjskimi (=paszport odnawia sie poczta), bezproblemowa wiza turystyczna do USA (NIE work permit jak niektórym sie wydaje) i prawo glosu w wyborach do parlamentu. Jak dla mnie w zupelnosci wystarcza aby aplikowac.
Czy wy chcecie byc bardziej brytyjscy od brytyczyjkow.angielski paszport ulatwi zycie w podrozach i tym ze coraz bardziej slychac o rozpadzie Unii co pewnie nastapi w ciagu 5-10 lat.Co do konsulatu to nie jest zle bylem ostatnio z dwojka dzieci odnowic paszporty i musze powiedziec ze obsluga byla bardzo kompetentna .jedno co zaobserwowalem w konsulacie to wrogo nastawieni ludzie ktorzy nie potrafia wypelnic wniosku o paszport i potem maja zal do wszystkich pamietajcie dopoki nie zrzekniecie sie polskigo obywatelsta zawsze gdy bedziecie wjedzac do Polski bedziecie traktowani jak polski obywatel nie wazne jakim paszportem bedziecie sie legitymowac
Patriotą nie przestaje sie byc nigdy, gdy: wiesz gdzie twój dom, gdzie rodzina twoja jest, dokąd zawsze wspomnieniami wracasz, gdzie dziadkowie Twoi walczyli o Polske – tę prawdziwa Polskę, gdzie miejsce Twoich narodzin jest, gdzie przeżyłesz najlepsze chwile, z kąd tradycje i kulture z czerpiesz by zaszczepic dzieci swe a nie jakis gó…wniany papierek, który pozwoli ci mieć brytyjskie obywatelstwo. Po co? By się lansować? Do szkoły lepiej wróć, historii sie uczyć a nie sprzedawać się jak kur…a!!!
azkeel wrote:Bo brytyjski paszport panie kolego otwiera znacznie wiecej drzwi niz polski (USA, Australia).
Czy wy chcecie byc bardziej brytyjscy od brytyczyjkow.angielski paszport ulatwi zycie w podrozach i tym ze coraz bardziej slychac o rozpadzie Unii co pewnie nastapi w ciagu 5-10 lat.Co do konsulatu to nie jest zle bylem ostatnio z dwojka dzieci odnowic paszporty i musze powiedziec ze obsluga byla bardzo kompetentna .jedno co zaobserwowalem w konsulacie to wrogo nastawieni ludzie ktorzy nie potrafia wypelnic wniosku o paszport i potem maja zal do wszystkich pamietajcie dopoki nie zrzekniecie sie polskigo obywatelsta zawsze gdy bedziecie wjedzac do Polski bedziecie traktowani jak polski obywatel nie wazne jakim paszportem bedziecie sie legitymowac[/quote]
Czy mozesz mii prosze napisac w ktorym fragmencie mojej wypowiedzi brzmie "bardziej brytyjsko od brytyjczykow"?
Twoj argument o tym jak to sie wszystko latwo i szybko zalatwia w polskim konsulacie jest nie na miejscu jezeli porownasz sytuacje z tutejszymi udogodnieniami. Musisz umowic sie na wizyte, i to z duzym wyprzedzeniem bo z reguly terminy sa porezerwowane na dlugi czas, musisz 2 krotnie jechac do Manchesteru (czyli brac 2 dni urlopu z pracy) a jak wyrabiasz paszport dla dziecka to pierwszy raz musi jechac oboje rodzicow i dziecko. Paszport dla malego dziecka wystawiany byl na rok (mowie o 2011 roku bo pozniej dalem sobie spokoj z wyrabianiem dzieciom polskich paszportow wiec nie wiem na ile daja teraz). Dla porownania proces wyrabiania brytyjskiego paszportu dla moich corek wygladal tak: wypelnienie aplikacji, wyjscie na 5 minutowy spacer na poczte, otrzymanie przesylki z paszportem (waznym na 5 lat). I co tu w ogole mozna porownywac.
Fakt, brytyjski paszport to duze ulatwienia a reszta, po co i dlaczego, to kazdego indywidulna sprawa!!!
Partiotyzm…patriotyzm konczy sie w momencie wyjazdu z kraju ojczystego, a przyzwyczajenia, lojalnosc to sa inne sprawy!!!
Mr 'twix’ zamiast obrazac ludzi na forum to lepiej niech nauczy sie uzywac poprawnie j. polskiego ([b:a6ec712be8]skad[/b:a6ec712be8] – z kad?)…patriota za 'dyche’ ktory jak jedzie do PL to pewnie sam sie lansuje jaki to on nie jest bogaty…hipokryzja.
tak dla zgłębienia wiedzy lub zamieszania w temacie:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,37418,135531463,,Podroz_na_brytyjskim_paszporcie.html?v=2
tak dla zgłębienia wiedzy lub zamieszania w temacie:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,37418,135531463,,Podroz_na_brytyjskim_paszporcie.html?v=2
Ciekawy wątek, warto by go rozwinąć.
Macie jakieś doświadczenia w tym kierunku?
dicenta wrote:tak dla zgłębienia wiedzy lub zamieszania w temacie:
Macie jakieś doświadczenia w tym kierunku?[/quote]
Tak, jak wspomnialem wczesniej moje dwie corki maja tylko brytyjskie paszporty i nigdy na zadnej granicy, wliczajac Polske, nie mialy zadnych problemow z wjazdem czy wyjazdem.
Jakub wrote:dicenta wrote:tak dla zgłębienia wiedzy lub zamieszania w temacie:
Macie jakieś doświadczenia w tym kierunku?[/quote]
Tak, jak wspomnialem wczesniej moje dwie corki maja tylko brytyjskie paszporty i nigdy na zadnej granicy, wliczajac Polske, nie mialy zadnych problemow z wjazdem czy wyjazdem.[/quote]
No tak bo na tamtym forum ludzie to komplentni ignoranci…az szkoda tych ludzi
Chyba sie robie za stary bo ni jak nie potrafie rozszyfrowac Twojego skrotu myslowego. Kolega Jakub zapytal o nasze osobiste doswiadczenia w tym temacie, ja, poniewaz takowe posiadam, odpowiedzialem (rzeczowo i na temat) a Ty cytujac mnie nazywasz ignorantami blizej nieokreslona grupe osob. Moglbys przynajmniej okreslic ktora strone dyskusji nazywasz ignorantami bo na cytowanym forum rozwinela sie wyjatkowo goraca polemika w tym temacie.