Strona główna Działy Praca Proszę o pomoc kierowców autobusów lub class2.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    bartek4
    Participant

Szkoda ze tak pozno wpadles na ten pomysl bo w okresie swiatecznym juz nie pojezdzisz, a jest naprawde masa roboty i wiele agencji bedzie placic 2x wiecej zebys tylko przyszedl do roboty.
    Dlaczego za pozno ? Bo zanim wyrobisz/wymienisz karte do tacho i zglosisz sie po counterparta bedzie polowa stycznia.

Moj kolega przyjechal 30.10 i dopiero 3 dni temu przyszedl counterpart po wczesniejszych wpadkach dvla.
    Wybralismy sie do dvla w manchesterze zeby zlozyc dwie aplikacje o tacho i counterpart. Oczywiscie dostalismy zapewnienie ze nie ma problemu i da sie dwie rzeczy ogarnac naraz. Po 3 tygodniach przyszlo tacho i zwrocili prawo jazdy. Pare dni pozniej przyszdl list ze nie moga przyznac counterparta bo nie dolaczylismy prawka do aplikacji. rece opadaja.

Z prawnego punktu widzenia mozna jezdzic na europejskim tacho, ale z mojego doswiadczenia wiekszosc agencji wymaga brytyjskiego. Prawka nie musisz wymieniac przez rok. Counterpart jest niezbedny.
    Koszty:
    Tacho 29 funtow
    Counterpart za darmo
    Prawko 50 funtow

Jak juz masz wszystko piszesz cv i wysylasz do wszystkich firm ktore sie oglaszaja na kiedys jobcenter plus teraz sie to inaczej nazywa nie pamietam jak musisz wygooglowac.
    No i dzwonisz po agencjach i pytasz ktora wezmie kierowce bez doswiadczenia. Predzej czy pozniej znajdziesz taka ktora Cie zatrudni. Nie spodziewaj sie kokosow na starcie. Te co biora bez doswiadczenia placa jak tym co robia w magazynach ale pojezdzisz pare tygodni i bedzie Ci latwiej znalesc lepiej platna robote.

Jak juz sie ogarniesz to zakladasz LTD Company i robisz sie vatowcem. Zatrudniasz ksiegowego, zakladasz biznesowe konto w banku i na papierze jestes biedakiem a w kieszeni masz czesto wiecej niz kontraktowi. Powodzenia

filipek
    Participant

Nastaw sie raczej na ciezarowki,aubotus to ciezki kawalek chleba.
    Malo ze kazdy bilet sprzedajesz to musisz teren znac naprawde dobrze,sa remonty objazdy itp a czas goni.A pieniadze zadne.

marek70
    Członek

witam.podlacze sie do tematu.bartek4 mozesz cos wiecej napisac jak zostac self employer driver i ktore agencje takich zatrudniaja.mam prawko dopiero 3 miechy i nigdzie mnie niechca zatrudnic z powodu na brak doswiadczenia.z gory dzieki za odp

bartek4
    Participant

Kazda agencja wezmie kierowce z LTD Company bo im to na reke. Nie musza wplacic wtedy za Ciebie NI ani Taxu i nie przysluguja Ci platne urlopy. Wysylasz tylko co tydzien invoica i oni cala kwote z podatkiem przelewaja na Twoje konto.

Najpierw znajdz sobie jakas agencje ktora Cie zatrudni jako kierowce bez doswiadczenia i jak juz bedziesz wszystko ogarnial to wtedy zrob sie LTD.

Z mojego doswiadczenia nie dostaniesz sie do najwiekszych agencji ktore obsluguja wielkie kontrakty dla Wincantona, K+N ect ,a nawet jezeli jakims cudem wezma Cie na interview to ze slabym angielskim polegniesz na testach.

Firme LTD zaklada sie np na stronie companies house i kosztuje to max 18 funtow. Po otrzymaniu na maila certyfikatu mozna zalozyc konto w banku. Nastepnie przesylasz certyfikat i dane banku do agencji dostajesz lepsza stawke i wystawiasz faktury. Zatrudniasz ksiegowego. Upowazniasz go do dostepu ect, a potem on sklada za Ciebie wiosek o zarejestrowanie Cie jako Vatowca. Pozniej aplikacja o flat rate i wszystko zalatwione 🙂

VATu kasujesz agencje 20% a placisz tylko 10%. Malo jest zawodow w ktorych mozna robic takie numery. Czyli zalozmy ze rocznie zarabiasz 25k z 500 funtow dodatkowo zaplacisz ksiegowemu bo Cie bedzie musial rozliczac 4 razy w roku i masz 2k w kieszeni za nic.

Jak doliczysz wydatki na benzyne,jedzenie,pranie,utrzymanie biura,zakup ubran do pracy,butow,nawigacji,drukarki ect to wyjdzie ze zarobiles rocznie 15k czyli bieda straszna 🙂

kuba
    Participant

Dokumenty wymienic musisz koniecznie bez angielskich papierow zadna agencja ciebie nie zarejestruje bez potwierdzonego doswiadczenia bedzie trudno tobie znalezc prace przez agencje i nie tylko lecz nie powinienes sie zniechecac ja dopiero po 7 miesiacach znalazlem firme ktora zaoferowalam mi kontrakt. W wielu agencjach sa testy odnosnie czasu pracy i highway code warto sobie przypomniec dobrze czasami poszukac w nowych agencjach i caly czas szukac i brac kazda prace na ciezarowki ktora tobie zaoferuja nie zapomnij tez o dobrym CV rejestruj sie w tylu agencjach ilu zdolasz ktoras napewno zadzwoni.

kuba
    Participant

a dokumenty wejdz na strone DVLA tam wszystko znajdziesz, a o ile pamietam to w agencjach oczekuja od ciebie , digit card. id,prawko i w kazdej agencji z ktora mialem stycznosc dzwonia do DVLA w celu potwierdzenia twoich kwalfikacji odnosnie prawka .counterpart,NIN

xxmitaxx
    Członek

dla zainteresowanych

http://rhysdavies.co.uk/careers/

tg22
    Członek

Witam ,bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi .Czyli pierwsze udaje się do dvla i wyrabiam counterparta(to jest karta na punkty? )i wymieniam kartę kierowcy .Jak długo będę musiał czekać na nowe dokumenty ? Bardzo chętnie spotkałbym bym się z kimś kto jeździ na browarku i pogadał o pracy kierowcy uk .Gdyby był ktoś zainteresowany niech da znać na priw.Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

bartek4
    Participant

na counterparta poczekasz 3 tygodnie, tacho to samo. wiec za 6 tygodni przy odrobinie szczescia bedziesz mogl zaczac szukac roboty.

spraw sobie jeszcze porzadna nawigacje dla ciezarowek zebys nie odwalil na starcie jakiegos numeru i hella plug bo nie wszedzie dzialaja zapalniczki.

http://www.ebay.co.uk/itm/HELLA-PLUG-TO-CIG-CIGAR-SOCKET-ADAPTOR-/350395975975?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CommercialVehicleParts_SM&hash=item51953a4927

thomas1
    Członek

a znacie jakies porzadne szkoly gdzie mozna sobie zrobic C+E w okolicach
    Leeds.Widze duzo reklam szkol ale jakos nie jestem przekonany .Chodzi o sama jazde egzamin praktyczny i CPC

Maciek1983
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    tg22 wrote:

Witam ,bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi .Czyli pierwsze udaje się do dvla i wyrabiam counterparta(to jest karta na punkty? )i wymieniam kartę kierowcy .Jak długo będę musiał czekać na nowe dokumenty ? Bardzo chętnie spotkałbym bym się z kimś kto jeździ na browarku i pogadał o pracy kierowcy uk .Gdyby był ktoś zainteresowany niech da znać na priw.Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

Nie musisz jechac do dvla bo to chyba dosyc daleko, pobierz aplikacje z netu i wyslij poczta, adres znajdziesz na stronie dvla. tak counter part to jest wkladka na punkty, taka kartka formatu a4, wtedy twoje prawko jest zarejestrowane w dvla i nie musisz wymieniac na angielskie.

Maciek1983
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    bartek4 wrote:

na counterparta poczekasz 3 tygodnie, tacho to samo. wiec za 6 tygodni przy odrobinie szczescia bedziesz mogl zaczac szukac roboty.

spraw sobie jeszcze porzadna nawigacje dla ciezarowek zebys nie odwalil na starcie jakiegos numeru i hella plug bo nie wszedzie dzialaja zapalniczki.

http://www.ebay.co.uk/itm/HELLA-PLUG-TO-CIG-CIGAR-SOCKET-ADAPTOR-/350395975975?pt=UK_CarsParts_Vehicles_CommercialVehicleParts_SM&hash=item51953a4927

z tym czekaniem to jest roznie, 3 tygodnie to jest optymistyczny wariant…ja jak wyrabialem counterpart bo potrzebowalem do pracy mimo ze nie pracuje jako kierowca, moj szef wyslal moje prawko i kolegi tez polaka w ten sam dzien, on dostal po 3 tygodniach, ja po 1.5 miesiaca….do tego we wrzesniu sie przeprowadzalem i wyslalem znowu swoje prawko i counterpart zeby mi zmienili adres, bo zmienialem tez adres w ubezpieczalni no i w logbooku od samochodu, wyslalem w ten sam dzien co logbook, logbook przyszedl po dwoch tygodniach a na prawko czekalem i czekalem i dzwonilem i czekalem i w koncu dostalem list ze moje papiery zaginely, moze gdzies na poczcie, moze gdzies u nich, ale onie nie biora za to odpowiedzialnosci, ze jak chce to moga mi wyrobic angielskie za jedyne 50 funow…oststaecznie wyrabiam duplikat w Polsce i czekam az przyjdzie bo nie chce angielskiego prawka….takze tak dziala dvla, autorowi postu radze sie uzbroic w cierpliwosc i nie liczyc ze w 3 tyg zalatwi wszystko….dodam jeszcze ze na pierwszy logbook od samochodu od momentu kupna czekalem 2 miesiace i to nie z winy sprzedajacego, bo papiery sam wysylalem w ten sam dzien co kupilem auto….nie wiem moze jestem pechowcem

xxmitaxx
    Członek

Maciek1983 wrote:

tg22 wrote:

Nie musisz jechac do dvla bo to chyba dosyc daleko, pobierz aplikacje z netu i wyslij poczta, adres znajdziesz na stronie dvla. tak counter part to jest wkladka na punkty, taka kartka formatu a4, wtedy twoje prawko jest zarejestrowane w dvla i nie musisz wymieniac na angielskie.[/quote]

A ja polecam pojechac. Na miejsu sprawdza formularze, podpisy, pobiora sianko i wysla swoja internal mail na poprawny postcode takze nic nie zaginie.

Unit 9
    Finch Drive
    Temple Point
    Leeds
    LS15 9JQ

thomas1
    Członek

xxmitaxx wrote:

Maciek1983 wrote:

tg22 wrote:

Nie musisz jechac do dvla bo to chyba dosyc daleko, pobierz aplikacje z netu i wyslij poczta, adres znajdziesz na stronie dvla. tak counter part to jest wkladka na punkty, taka kartka formatu a4, wtedy twoje prawko jest zarejestrowane w dvla i nie musisz wymieniac na angielskie.[/quote]

A ja polecam pojechac. Na miejsu sprawdza formularze, podpisy, pobiora sianko i wysla swoja internal mail na poprawny postcode takze nic nie zaginie.

Unit 9
    Finch Drive
    Temple Point
    Leeds
    LS15 9JQ[/quote]
    Tez polecam podjechac
    Zlozylem papiery 5 grudnia a dzisiaj prawo jazdy doszly poczta.10dni to nie jest zle
    jezeli juz wysylac to tylko Special delivery bo wtedy mozesz sledzic czy juz dostarczyli papiery do DVLA i w razie czego masz argument gdy zagina twoje dokumenty

Maciek1983
    Participant

thomas1 wrote:

xxmitaxx wrote:

Maciek1983 wrote:

tg22 wrote:

Unit 9
    Finch Drive
    Temple Point
    Leeds
    LS15 9JQ[/quote]
    Tez polecam podjechac
    Zlozylem papiery 5 grudnia a dzisiaj prawo jazdy doszly poczta.10dni to nie jest zle
    jezeli juz wysylac to tylko Special delivery bo wtedy mozesz sledzic czy juz dostarczyli papiery do DVLA i w razie czego masz argument gdy zagina twoje dokumenty[/quote]

no wlasnie moje prawko dotarlo do dvla, zaginelo jak oni odsylali do mnie ta ich special delivery…jak poprosilem o numer przesylki ze poszukam na poczcie to nie potrafili mi znalezc

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.