Strona główna › Działy › Praca › Praca self employed w firmie kurierskiej
Czy ktos z was jezdzil lub jezdzi jako self employed w firmie kurierskiej lub poprostu multi drops? Da sie na tym zarobic? domyslam sie ze na poczatku jest ciezko, bo trzeba sie ogarnac z pakowaniem towaru, pozniej z rozwiezieniem, nawigacja nie wszedzie zaprowadzi, rozumiem to. chodzi mi tylko o to ze jak juz ten najgorszy okres minie, to jak sie ksztaltuja zarobki? Bo zastanawiam sie nad podjeciem takiej pracy, czlowiek z ktorym rozmawialem rzucal sporymi sumami za tydzien pracy, mimo ze bede musial placic za wynajecie vana z wypozyczalni i paliwo. w sumie pieniadze mnie kusza, ale ciekaw jestem jak to jest w praktyce. czy jest realne zeby po odliczeniu vana i paliwa zostalo 600-700 funow do reki na tydzien?a co z podatkiem, skladka zdrowotna? domyslam sie ze takie pieniadze to nie za 39 godzin pracy jak mam teraz, ale teraz mam 400 funtow na tydzien do reki, to 600-700 do mnie przemawia, nawet jezeli bede wiecej pracowal, tylko czy owego pana nie ponosi fantazja? Bo wydaje mi sie ze tyle to nawet na duzych zestawach to ciezko zarobic. potrzebuje kasy, a w mojej pracy nie da sie wiecej zarobic, nie ma nadgodzin, weekendy wolne, dlatego ta oferta bardzo mnie kusi, tylko nie chce sie wkopac, mam kontrakt bezterminowy i to bedzie spore ryzyko, jezeli takie pieniadze to ok, a jezeli takie same jak mam teraz i jeszcze na self? z deszczu pod rynne. dzieki za pomoc
Dziwne pytanie…to jest matematyka, wystarczy wziac kalkulator i policzyc..chyba ze ma sie z tym problem 😆
wiem ze to czysta matemtyka, ale w wyliczeniach nie jestem w stanie wielu rzeczy uwzglednic, np moge zalozyc ze rozwioze 140 paczek dziennie, i wtedy wyjdzie 700 funto tygodniowki, ale czy rozwioze? czy sa realne szanse? dlatego pytam jak to jest w praktyce ludzi z branzy lub ktorzy mieli z tym stycznosc, a nie matematykow, filozofow i innych wszechwiedzacych…pozdrawiam
wiem ze to czysta matemtyka, ale w wyliczeniach nie jestem w stanie wielu rzeczy uwzglednic, np moge zalozyc ze rozwioze 140 paczek dziennie, i wtedy wyjdzie 700 funto tygodniowki, ale czy rozwioze? czy sa realne szanse? dlatego pytam jak to jest w praktyce ludzi z branzy lub ktorzy mieli z tym stycznosc, a nie matematykow, filozofow i innych wszechwiedzacych…pozdrawiam
to po co pytasz na forum leeds.pl ?
poszukaj fora na ktorych wypowiadaja sie ludzie w takiej branzy pracujacy.
@SwiezakWUK: niema to jak zapytać o coś na forum co?;) same rzeczowe odpowiedzi: kup kalkulator i użyj googla.
Właśnie pomyślałem sobie że chyba raczej cieżko będzie żeby ktoś podzielił sie tajemnicą handlową :/
W każdym razie powodzenia!
@SwiezakWUK: niema to jak zapytać o coś na forum co?;) same rzeczowe odpowiedzi: kup kalkulator i użyj googla.
Właśnie pomyślałem sobie że chyba raczej cieżko będzie żeby ktoś podzielił sie tajemnicą handlową :/
W każdym razie powodzenia!
puknij sie w czolo kurczak. pewnie to kiepska rada zapytac sie na forum dla osob zrzeszonym w tym zawodzie tylko wypytac przypadkowo poznanych ludzi. Mi zajelo 13 sek. zeby takie forum znalezc ale nie mam ochoty odwlac za kogos pracy i tym razem nawet mu tego nie wygogluje.
puknij sie w czoło kunegunda, od tego są społeczności zrzeszone na takich forach i od tego jest taka podgrupa PRACA żeby o takie rzeczy pytać a nuż widelec ktoś z lokalnej społeczności się odezwie (bo podejrzewam że tu chodzi o interes o zasiegu lokalnym leeds-manchester), a rady "skorzystaj z googla" zachowaj dla potomnych 🙄 nie to było przedmiotem pytania świerzaka (swoją drogą gdyby troche się postarać odpowiedź na każde z pytań na forum znależć można w googlu)
Witam
Realnym jest dostraczenie okolo 15 paczek na godzine (jezeli jest to ten sam badz zblizony kod pocztowy i zna sie topografie danej miejscowosci badz rejonu).
Srednie zuzycie dzienne paliwa to 25-30 funtow (mowimy o vanie 10 godzin jazdy- jedno miasto).
Koszty wynajecia Vana z wypozyczalni mniemam iz to 30-50 funtow za dzien.
W zaleznosci dla jakiej firmy chcesz wozic potrzebujesz ubezpieczenia: goods in transit, public liability i na uzycie biznesowe Vana. Niektore z firm zapewniaja Tobie takie ubezpieczenie inne niestety nie. Cena takiego kpl ubezpieczenia jest bardzo zroznicowana miedzy 1000 a nawet 15000 funtow rocznie.
Wiekszosc firm jak np parcel force czy bodajze YODEL płacą od 70pensow do 2 funtow za prawidlowo dostraczona paczke(zalezne od czasu dostarczenie etc.)
Istotne jest to ze dostaniesz tylko zaplate za te paczki ktore zostana dostarczone tj. jesli kogos nie ma w domu i nie bedziesz mogl jej dostraczyc -nie dostaniesz zaplaty. wiekszosc kurierow zostawia sasiadom badz na schodach w koszach na smieci itp/ podpisujac sie za klienta ze paczka dostarczona. Wiekszosc swiezych kierowcow dostaje slabe rejony tj. takie gdzie nie ma ogromnych ilosci paczek (wyjatek swieta bo w tym okresie jest zawsze busy.) Generalnie praca ciezka fizycznie i duza presja czasu, sporo nerwow, wymaga od Ciebie super dobrej organizacji i konsekwencji w dzialaniu. Decyzja nalezy do Ciebie. Majac 400 na reke w obecnej pracy. i brak doswiadczenia jako kurier raczej zostalbym w obecnej pracy. pozdrawiam i zycze podjecia dobrych decyzji. przepraszam za bledy i literowki ale sie odrobine spiesze.
puknij sie w czoło kunegunda, od tego są społeczności zrzeszone na takich forach i od tego jest taka podgrupa PRACA żeby o takie rzeczy pytać a nuż widelec ktoś z lokalnej społeczności się odezwie (bo podejrzewam że tu chodzi o interes o zasiegu lokalnym leeds-manchester), a rady "skorzystaj z googla" zachowaj dla potomnych 🙄 nie to było przedmiotem pytania świerzaka (swoją drogą gdyby troche się postarać odpowiedź na każde z pytań na forum znależć można w googlu)
popukaj sie i to mocno nic nie wniosles tylko moja odpowiedz powieliles