Strona główna › Działy › Babski kącik › Smakuje Wam tu pieczywo?
Smakuje Wam tu pieczywo? Jesli znacie jakies miejsce, gdzie kupie pyszny, chrupiący chlebek, to proszę podajcie drogie Panie 😉
Pozdrawiam!
Raczej nie smakuje, ale ja pieke swoj wlasny chlebek w automacie do chleba i polecam! Ostatnio mozna bylo kupic Breadmaker w Lidlu za 34f 😀
ja pożeram chleb z Morrisona: są tam różne smakowite chlebki
taaaak 😆 pajda chleba prosto z piekarnika ze smalcem i szyneczką 😆
emigrantka1985 wrote:Smakuje Wam tu pieczywo? Jesli znacie jakies miejsce, gdzie kupie pyszny, chrupiący chlebek, to proszę podajcie drogie Panie 😉
Pozdrawiam!
Raczej nie smakuje, ale ja pieke swoj wlasny chlebek w automacie do chleba i polecam! Ostatnio mozna bylo kupic Breadmaker w Lidlu za 34f :D[/quote]
34f? 😛 To nie lepiej kupić blaszkę za 5 funtów i chlebek do piekarnika?
Ale to i tak gratuluję Ci cierpliwości i chęci, mnie osobiście nie chce sie piec ;/
”cheeky wrote:emigrantka1985 wrote:Smakuje Wam tu pieczywo? Jesli znacie jakies miejsce, gdzie kupie pyszny, chrupiący chlebek, to proszę podajcie drogie Panie 😉
Pozdrawiam!
Raczej nie smakuje, ale ja pieke swoj wlasny chlebek w automacie do chleba i polecam! Ostatnio mozna bylo kupic Breadmaker w Lidlu za 34f :D[/quote]
34f? 😛 To nie lepiej kupić blaszkę za 5 funtów i chlebek do piekarnika?
Ale to i tak gratuluję Ci cierpliwości i chęci, mnie osobiście nie chce sie piec ;/[/quote]
Blaszek to ja mam pelno 😉
A w automacie chlebek robi sie praktycznie sam…wrzucasz skladniki, ustawiasz program i za 3-4 godz. gotowy chlebek, mozna tez ustawic wieczorem i miec chlebek swiezutki i cieplutki na rano 😀
Poza tym automat jest dobry do wyrabiania i wyrastania ciasta na pizze, buleczki, ciasto itp…mozna nawet robic dzem!
ja pożeram chleb z Morrisona: są tam różne smakowite chlebki
A probowales taki: chili z mango?
wrzuc swoj przepis cheeky jak masz wyprobowany, bo ja to tak zawsze mam ze po upieczeniu jest super a na drugi dzien to mozna nim zabic, taki twardy 🙄
Mi tutejsze pieczywo nie smakuje, moze poza kilkoma wyjatkami, wiec znalazlem strone http://www.chleb.info.pl/ i zaczalem sam zagniatac i pozniej piec chleb korzystajac z tamtejszych rad. Efekty sa lepsze niz dobre wiec jesli ktos jest cierpliwy, naprawde cierpliwy, to polecam.
wrzuc swoj przepis cheeky jak masz wyprobowany, bo ja to tak zawsze mam ze po upieczeniu jest super a na drugi dzien to mozna nim zabic, taki twardy 🙄
Polecam ksiazke 'Bread’, Christine Ingram i Jennie Shapter z 250 przepisami na chleb, bulki, ciasta, pizze, itp..jest tez w wersji polskiej. Udalo mi sie kupic na Amazon za 12f w twardej okladce.
A co do przepisu na dobry chlebek to taki podstawowy bialy:
– 2 jajka + woda (letnia) = 300ml
– 500g bialej maki (ja kupuje strong white)
– 2 lyzeczki cukru
– 1 1/2 lyzeczki soli
– 25g masla (miekkie)
– 2 lyzeczki suchych drozdzy Fast Action (tylko nie kupuj tych granulowanych bo one sa do wyrabiania recznego z zaczynem)
Skladniki wkladamy do automatu w kolejnosci j/w. Maslo, sol i cukier rozmieszczamy w roznych rogach maszyny. Ustawienie na 'basic white’, ale ja mam opcje 'large white dark’ i wtedy wychodzi ciemniejsza skorka.
Dziekuje!
smakuje 😆 czy ktos z was zadal sobie trud i poczlapal do piekarni ? tak wypiekaja normalny chleb 🙄
Haighs Bakery
voice(01943) 878766
Fax: (01943) 884446
20A Otley Road, Leeds, LS20 8AH
smakuje 😆 czy ktos z was zadal sobie trud i poczlapal do piekarni ? tak wypiekaja normalny chleb 🙄
Haighs Bakery
voice(01943) 878766
Fax: (01943) 88444620A Otley Road, Leeds, LS20 8AH
Wiem, bo moja pierwsza praca w UK byla w piekarni i bardzo mi smakowaly bulki 'bread cakes’, zwane tez 'flat cakes’. Ale niestety teraz nie mam czasu jezdzic co drugi dzien do piekarni, a zakupy robie w supermarkecie. Automat jest dla mnie najlepszym rozwiazaniem, plus bez konserwantow i polepszaczy! 😉
Dziekuje!
Spoko, daj znac czy ci wyszedl 😀
Dzisiaj dodalam do tego samego przepisu 100g maki zytniej, a 400g bialej i wyszedl bardzo dobry…mozna eksperymentowac do woli 😉
[quote:9328d5fdc9]
– 2 lyzeczki suchych drozdzy Fast Action (tylko nie kupuj tych granulowanych bo one sa do wyrabiania recznego z zaczynem)[/quote]
trzeba bylo duzymi literami napisac, ha ha …jakis mi taki smutny ten chlebek wyszedl i jak zaczelam szukac to dojrzalam <<not recommended for bread-makers>> :((
Ja ogolnie chleba nie jadam – co najwyzej bulki – french stick, ciabatta…tiger bread (giraffe bread w sainsbury’s haha) nie jest zly – tylko slony! … to mi smakuje 🙂