Strona główna › Działy › Hobby › Szczeniak-prosze o rady
Kupuje szczeniaka za 2 tygodnie.
Prosze o rady co na poczatek najwazniejsze dla takiego malucha.Jakie szczepienia potrzebuje i jakie sa ich koszty.Gdzie najtanszy i dobry weterynarz?
Czy trzeba placic za psa w uk jakies podatki?
Czy ktos moze orientuje sie co to jest to KC registred,czy warto sie tam zarejestrowac i jakie sa z tego korzysci.
Za wszelkie rady bardzo dziekuje.
witam. KC REG- tj. zwiazek kynologiczny http://www.thekennelclub.org.uk. zarejestrowanie sie tam nie jest tanie i latwe wiec jesli kupujesz psa tylko dla siebie i nie zamierzasz dopuszczac i sprzedawac szczeniakow moim zdaniem rejestracja nie ma sensu. poza tym co do weterynarzy ja mam ze swoim tak ze na poczatku wizyty byly drozsze ale czy wiecej wizyt tym taniej a teraz mamy stala cene. padatku w anglii za psa nie ma. jesli zamierasz z psem podrozowac np do polski to musisz miec paszport dla niego i odpowiednie szczepionki tu masz opisana procedure w skrucie ja poznajdywalam papiery jakie mam na naszego i co robilismy Witam
ja ci napisze cala procedure w uk bo wlasnie ja zalatwiam i jest on prosta:
1- u vet mowisz ze chcesz microchip dla psa robi to kazda weterynaria w uk koszt na teraz 16,40 funtow dostaniesz numer chipa i wysylasz papiery na http://www.petlog.org.uk
2- mowisz ze chcesz szczepic psa przeciw wsciekliznie wazne zeby powiedzec ze do paszportu koszt szczepionki 40.91 funtow
3- po min 3 tygodniach idzie na pobranie krwi zeby sprawdzic czy szczepionka dziala koszt 59 funtow
4- po 3 tydodniach odbierasz wyniki i jesli sa ok dostaniesz certyfikat potrzebny ci do paszportu koszt 16,12 funtow
5- prosisz o paszport koszt 49,71 do ktorego bedzie dodany wczsniejszy certyfikat
to tyle ale wazne ze po pobraniu krwi pies musi odczekac 6 miesciecy zeby mogl wjechac do UK WAZNE wjechac ale nie wyjechac wyjechac moze zaraz po dostaniu paszportu PAMIETAJ po pobraniu krwi a nie po szczepieniu
paszport wrazz certyfikatem wazny jest dozywotnio jesli bedzie szczepic psa w terminie w uk szczepienie jest wazne 3 lata jesli sie spoznisz 1 dzien cala procedura i koszty zaczynaja sie od nowa
i przed kazdym wjazdem musisz odrobaczyc i odpchlic pas w 24-48 godzin przed wjazdem do uk
jesli nie zamierasz podrozowac z pieskiem to i tak zrob mu szczepienia i chip to tak w razie czego gdyby sie zagubil. jesli nie chcesz byc narazona na koszty leczenia psa to wykup ubezpieczenie. zaleznie od pakietu ale nasza ub. refunduje koszt operacji psa w razie wypadku czy choroby. pozdrawiam mam nadzieje ze choc troche pomoglam.
Dziekuje bardzo za duzo cennych wiadomosci 😀 Czyli dla mnie to Kc nie jest potrzebne,bo to piesek nie dla powiekszenia korzysci.Rodzice jego sa tam zarejestrowani,czyli rozumie ,ze to duzy plus.
A jesli mozna -jakie musze zrobic szczepienienia na samym poczatku takie obowiazkowe dla szczeniaka.Jest on tylko odrobaczony.
Narazie w podroz nie wybieram sie z nim,ale chipa chcialbym zalozyc odrazu .Ile musze liczyc na poczatek, czyli:szczepienia,chip.Czytalem na temat odpchlania,czy takim maluchom tez sie to robi?
Czy w uk mozna przycinac uszy?Widze,ze nie ktore maja przyciete.
To moj pierwszy piesek
😀
witaj.mam psiaka i wyglada to tak:) szczepimy tylko przeciwko nosowce i parwowirozie koszt takiej szczepionki 30 funtow.podaja ja w odstepie 2 tygodniowym.na wscieklizne sie nie szczepi bo ponoc nie ma w uk hmmm?:) chyba ze potrzebujesz z psem wyjechac poza uk aaaaaa tttttooooo wtedy seria badan paszport itp.P.S. jak cos to mam polskiego weterynarza :0pozdrawiam
Dzieki
To wychodzi na to,ze tych szczepien jest malo i koszty rowniez nie wielkie.Liczylem na wiekszy wydatek i troche sie obawialem 😉
Jezeli mozna to bardzo prosze o te namiary na pl weterynarza.
A tak poza tematem troche.
Jak poszlo Wam z siusianiem w domu?
zajrzyj na priv:)
zajrzyj na priv:)
Nic nie doszlo.
brawo że szukasz polskiego weta ja także z doświadczenia wiem że polski wet potrafi wbić igłę bardziej profesjonalnie wiadomo polak
witam…
czy ktos z was wie jak to jest ze szczepieniem na wscieklizne, poniewaz chcialabym zabrac psa kupionego w anglii do polski… i oczywiscie pozniej podroz w odwrotna strone…. wszedzie czytam, ze przy wjezdzie do anglii po szczepieniu na wscieklizne konieczny jest 6-miesieczny okres "odczekania"… jednak zastanawiam sie czy to takze dotyczy psow, ktore wyjechaly z anglii i do niej wracaja…. oczywiscie chce zaszczepic psa p/wsciekliznie… jednak obawiam sie, ze przez ten 6-mies okres nie bede mogla go zabrac do polski w juz zarezerwowanym terminie
Hej orientuje sie ktos czy trzeba malego gdzies rejestrowac? dzis byl u veta mial 1 szczepionke nastepna za 2 tyg a co jeszcze jest niezbedne? szukalam na googlach ale inf nieaktulne