Strona główna › Działy › Mieszkanie › Gigantyczne rachunki za prad!!
Witam.Mam takie pytanko.Niewiem czy moze ktos mial podobny problem.Prosilabym o rade.
Wprowadzilismy sie do council bloku na 10 pietro w czerwcu zeszlego roku.2 bed flat.Wszystko mamy na prad.Dzisiaj dostalam podsumowanie rachunku z british gas.
Wychodzi na to przez rok wyszlo nam 2 tys funtów z czego £1040 jestem na debecie.
Czy to jest normalne czy ja zwariowalam?
Ja niewiem na co w tym mieszkaniu tyle idzie bo od 9 do 17 jestesmy oboje w pracy!Okres grzewczy rozumiem(grzejniki ida tylko na taryfie nocnej), ale od Marca do Czerwca wynosi ponad £700.Przeciez to jakas masakra!
Po pierwsze nic nie płać zanim nie wyjasnisz sprawy. Bo jak zapłacisz to im nie będzie się spieszylo żeby sprawę wyjaśnić. Mogą ci przysyłać listy od komornika ale są one bezpodstawne jeżeli wy nie zużyliście prądu na taką sumę.Ja mieszkam w duzym domu i płacę za prąd za cały rok około 600 funtów. Tak więc kwota którą to niby jestes im 'dłużna’ jest o wiele za wysoka, wręcz nawet niemożliwa, chyba że masz w domu solarium albo chodujesz jakieś roślinki. Przypuszczam że ktoś kto mieszkał tam przed wami zrobił debet i się ulotnił. A British Gas idzie na łatwizne i wysyła rachunek na ostatni znany adres. Trzeba do British Gas zadzwonić i to wyjaśnić. Ja już około 7 takich spraw odkręcałem i z doświadczenia wiem że nagle się okazywało że to pomyłka była i że przepraszają. Moim zdaniem po prostu szukaja 'jeleni’ ktorzy im zapłacą dla świętego spokoju.
Ja bym do nich od razu zadzwonił i stanowczo ale kulturalnie opr.. Angielska dyplomacja zawsze pomaga. Trzeba z nimi walczyć ich własną bronią…
Juz dzwonilam tam wiele razy.Sprawdzali mi liczniki itp.Nie moze byc poprzednich wlascicieli bo mieli na prepaid, a ja chcialam na rachunki.
Juz nerwowo i finansowo meczy mnie ta sytuacja.Do councila tez dzwonilam.Posprawdzali grzejniki, bojler , wszystko ok i sobie poszli.Chyba pierwszy raz w zyciu jestem bezsilna.Mnie sie wydaje ze to sa te wspaniale bojlery, które nagrzewaja wode.Cholera juz jego wie co to tyle pradu zzera!Ni mam tu ani solarium ani lampek na roslinki.Same podstawy – pralka, lodówka, piec, telewizor i laptop!
Dodam jeszcze jedna ciekawa kwestieze za okres od maja do czerwca kiedy remontowalismy mieszkanie, nie mielismy tu zadnych zadnych zarówek jeszcze ani nic pod prad przyszedl nam rachunek na £34 😯 😀 😕 😡
a może macie jakiegoś sąsiada na boku podczepionego , nie zdziwiłabym się
a może macie jakiegoś sąsiada na boku podczepionego , nie zdziwiłabym się
Tez sprawdzali i to.
hmm sprobuj poobserwowac licznik jak zuzywasz prad, sprawdz kiedy sie najszybciej kreci. stan licznika byl aktualny czy estymowany ?? napewno dobrze byl stan spisany ?? czy jak zainstalowali ci licznik to stan byl zero ? sprawdz jeszcze czy to napewno twoj licznik w umowie powinnas miec napisane numer seryjny, we flatach czesto sie zdarza ze placisz sasiada rachunki i na odwrot.
jesli przy wprowadzaniu do mieszkania znalas i zapisalas stan licznikow i zgadza sie to ze stanem na rachunku to :
1) ktos mogl podpiac sie pod twoj licznik moze teraz jak sprawdzali to sie "odlaczyl"moze lecialo ci za caly pion w bloku
2) sprawdz umowe na prad, jestes "stadnard user" , "low user" ja mam na przyklad "higher user" ja mam np stala okreslona stawke miesieczna + bardzo mala oplate za kazdy kw, dzieki temu mam praktycznie takie same rachunki bo 100 kw w jedna czy 100 w druga to mala roznica w cenie
3) mozesz kupic taki przyrzad do pomiaru zuzycia ( ja kiedys zarejestrowalem sie w brit.gas i za darmo dostalem)
zakladasz taka klamerke na kabel pradowy ktory cie interesuje i wiesz co i jak ( przypuscmy na kabel od czajnika potem bojlera itd,)
pozwoli ci to w miare oszacowac ile zuzywasz( troche licznia jest jak za caly rok) a mysle ze jesli rachunek jest tak duzy to warto
4) na przyszlosc lepiej placic miesiecznie, potem latwiej jest cos odkrecic i mniejsze sumy wchodza w gre i szybciej mozesz sie domyslic ze , ktos cie robi w bambuko
powodzenia
4) na przyszlosc lepiej placic miesiecznie, potem latwiej jest cos odkrecic i mniejsze sumy wchodza w gre i szybciej mozesz sie domyslic ze , ktos cie robi w bambuko
powodzenia
Caly czas bylo miesiecznie placone.
tez mialem z nimi problem… u mnie wygladalo to tak ze kasowali mnie estimate z zeszlego roku (do czego maja prawo jak sie nie upomnisz i jakims dziwnym trafem nie byl to estimate tylko najwyzszy rachunek…)!! i co 3 miesiace dostawalem zawsze tyle samo czy byl to okres grzewczy czy nie… od tamtej pory wysylam im numery z licznikow tydzien przed wyslaniem rachunkow i kasuja mnie tyle ile powinni.
skurczybyki zlodzieje tak jak i virgin hehe 😀
To jest jakas masakra!W zyciu nie mialam tak wielkiego rachunku.Jak mieszkalam w 3bed house placilam taniej gaz i prad razem wziete!
Dzisiaj rano poszlam do councila.Byc moze to te pieprzone stare boilery.A oni mnie odsylaja do CAB.Wiec powiedzialam im ze gdzies mam Wasze CAB.
Szef doradzil mi napisac do Ombudsman Services.Tak tez zrobilam i maja sie skontaktowac ze mna do 10 dni.Z kolei jak dzwonilam do Customer Direct nic sensownego nie doradzili tylko zeby robic pranie po 24:00.
Swietnie!
Proste fakty, masz spis w dniu wprowadzenia sie? Jesli tak to dajesz im obecny odczyt. Mozesz rowniez zrobic sobie srednia np z tygodnia lub dwoch tygodni i porownac do tego co BG ci przedstawil.
Jakby co napisz pw, postaram sie pomoc
Miałam podobny problem i zdecydowałam się wraz z mężem na wymianę pralki.. stara pralka zjadała ogromną ilość prądu, a rachunki przez to były gigantyczne! Zdecydowaliśmy się kupić pralkę Bosch A+++ czyli pralkę z najlepszą klasą energetyczną https://www.maxelektro.pl/sklep/karta-produktu/pralka-bosch-wan-2006-bpl,17683.html.
Jeśli chodzi o zaoszczędzenie w przyszłości, to polecam poczytać jakieś poradniki, może akurat coś przyjdzie do głowy: http://kontomiar.pl/skuteczne-oszczedzanie-pradu/
hej,
moja koleżanka dużo płaciła bo korzystała ze starego kominka elektrycznego, jak go wymieniła na nowoczesny model z http://www.kominki-elmes.pl/kominki-elektryczne-pl.html od razu jej rachunki się zmniejszyły. Uważajcie co kupujecie 😛 polecam kominki elmes – oszczędność i frajda 😀