Strona główna › Działy › Finanse › oszusci z info@hmrc.gov.uk
chcialbym wszyskich przestrzec przed oszustami podszywajacymi sie pod hm revenue
dostalem ponaglenie do zaplaty 281.87 funtow.
strona wyglada jak strona revenue.
jednak zadzwonilem do revenue a tam powiedzieli mi ze oni nie wysylaja zadnych maili z informacjami o platnosciach i aby nic tam nie wypelniac bo chodzi o wyludzenie pieniedzy.
przy okazji sprawdzila mi kobieta konto i wszystko jest wporzadku.
dodam ze nie mam pojecia skad mieli moje dane z self empl
pozdrawiam
Ja dostalam kilka dni temu maila z HM Revenue, ze jestem uprawniona do jakiejs kwoty zwrotu podatku, z tym ze ode mnie chcieli dane dotyczace konta itp rzeczy. Nie wiem, skad maja moj e-mail, bo nawet Revenue go nie posiada.
Podrabianie e-maili to prosta sprawa, sam umię takie coś zrobić żeby wiadomość wyglądała tak, jakby przyszła z jakiegoś poważnego adresu np: info@hmrc.gov.uk lub info@paypal.com.
Dlatego należy uważać na treść zawartą w mailach. To że wygląda na to że mail niby jest wysłany z wiarygodnie wyglądającego adresu to nie znaczy że został z tego adresu wysłany.
Swego czasu w podobny sposób próbował mnie ktoś wykiwać na ebay-u. Koleś coś drogiego ode mnie kupił, później przyszedł mi email niby z PayPala że zapłacono, email niby z ebay z instrukcjami na nowy adres gdzie mam wysłać produkt. Prawie dałem się nabrać, lecz zauważyłem że tych maili nie ma w wiadomościach wysłanych w mojej zakładce na ebay-u(a według ebay-a tam powinny być wszstkie maile które oni wysyłają)
[quote:9ebbad5a0b]Nie wiem, skad maja moj e-mail, bo nawet Revenue go nie posiada.[/quote]
Podobnie sprawa wygląda ze zbieraniem adresów e-mail. Istnieją programy – kombajny, które zbierają automatycznie e-maile z kiepsko zabezpieczonych stron na których się rejestrowałaś(fora internetowe, katalogi stron, może masz stronę na której zamieszczasz e-mail, ?)
Nasturcja super że nagłaśniasz tę sprawę, na pewno twój post wzbudzi czujność u niejednej osoby. W złapanie osoby wysyłającej takie maile raczej nie wierzę
Nasturcja super że nagłaśniasz tę sprawę, na pewno twój post wzbudzi czujność u niejednej osoby. W złapanie osoby wysyłającej takie maile raczej nie wierzę
Nie ma sprawy 🙂 Taka mam nature, ze jezeli ktos mnie probuje oszukac, lub robi cos niezgodnego z ogolnie przyjetymi zasadami, to glosno o tym mowie 🙂
dziekuje za tego posta, bo wlasnie dostalam dzisiaj takiego maila i na poczatku nie wiedzialam co z tym zrobic:) na szczescie nie zareagowalam,ale dobrze,ze ktos mowi o takich sprawach:) jeszcze raz dziekuje 🙂
Phishing e-mails – bo tak to sie nazywa – to plaga. Ja dostaje mase od bankow niby 😉
Najlatwiej takiego maila od razu rozpoznac po naglowku:
jesli bylby to mail od powiedzmy hmrc, czy banku, to bylby on zatytulowany: Dear [imie].
Poniewaz taki phishing e-mail jest wysylany masowo, to naglowek jest np
'Dear customer’, 'Dear valued customer’ itp (to z banku).
Jesli mail zawiera link – niby do 'prawdziwej’ strony – nie nalezy na niego klikac…. 🙂 jesli sie kliknie, to jeszcze nic takiego. Gorzej jak sie wprowadzi dane na strone na ktora on przekierowuje – czyli powiedzmy username, haslo… po to glownie takie phishing maile sa – by wyludzac informacje.
To tak po krotce 🙂 Wiem ze wiele osob o tym nie wie i sie daje nabierac… niestety.
Acha – firmy za ktore sie osoby wysylajace te maile podaja – czesto prosza o przekierowanie tego maila do nich. Te niby od hmrc przesylamy do phishing@hmrc.gsi.gov.uk
O, a tu jeszcze wiecej info o phishing mailach, podaje link do strony hrmc (prawdziwy ;)) http://www.hmrc.gov.uk/security/examples.htm
Ja tez dzisiaj otrzymalam tekiego emaila i na taka sama sume.Na cale szczescie slyszalam juz o takich przekretach z hmr i paypal.
tez to wczoraj dostalem…
no to skoro sie zorientowaliscie……………..o starym jak internet przekrecie…………….to juz dam wam spokoj i przestane wysylac……….hehe.
Zart oczywiscie a plaga znana juz chyba z czasow pierwszych skrzynek mailowych typu hotmail czy kon.pl. No ale licho nie spi,dobrze ze uwazacie.
Tax Refund Notification
Od: "HM Revenue & Customs (HMRC)" <info@hmrc.gov.uk> (więcej) dnia: 3 czerwca 2011 9:07
Tax Refund Notification
We’ve been notified by HM Revenue & Customs Refund Department that your tax payment refund has accrued up to 281.87 GBP, you are advised to respond Swiftly to this mail so as to facilitate the processed within 72hours of receiving the information thats required.
On going through files dated 04/04/2011, The following Banks are processed within 48hrs of recieving your information
Namely :
Hsbc Bank Plc
Halifax Bank Plc
Lloyds TSB Bank Plc
Natwest Bank Plc
other banks are required to allow up 72hrs.
You are require to Submit the tax refund request using the tax refund form reference below
https://online.inlandrevenue.gov.uk/application?namespace=re&origin
Please Note : If the Account provide is incorrect or inactive your refund would be forfeited.
Yours Sincerely
HM Revenue & Customs
Ku przestrodze tak ten mail wyglada.
to z innej beczki – gmail jest ogolnie phishing free 🙂
nie spodziewalem sie ze ten atak byl az tak masowy
dzieki za odpowiedzie i za informacje
pozdrawiam
eva super ze od razu dalas ta wiadomosc na forum. dzis wlasnie dostalam ta sama wiadomosc. Zglosilam na phishing email z HMRC podany przez kogos powyzej, bo email wydal mi sie bardzo podejrzany glownie przez bledy w pisowni.
Kiedys niestety, nie znajac szczegolow jak dziala ebay, wyslalam telefon do Nigerii wlasnie dzieki scamowym emailom, ktore wygladaly identycznie jak ebayowskie i paypalowskie. To byla moja pierwsza i ostatnia darowizna dla Nigerii haha i spora nauczka, zeby super dokladnie przygladac sie wszystkim szczegolom takich emaili i sprawdzac np. dzwoniac do banku, ebaya, HMRC itp.
Dzis dostalam meila z rzekomego Lloydsa zeby podac dane do konta czyli sprawdzic sobie stejtment on line , adres taki sam jak podrabiany revenue tyle ze w naglowku Lloyds Tsb
to moze jeszcze:
http://www.millersmiles.co.uk/ – strona ktora pokazuje najnowsze 'podrabiane’ e-maile 🙂