Strona główna Działy Dziecko akt urodzenia

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    baby78
    Participant

Aby wyrobic drugi paszport dla dziecka potrzebujesz polskiego aktu urodzenia a jesli go nie masz to dajesz angielski a oni za dodatkowa oplata umiejcowia go w Polsce i czeka sie troche dluzej.
    A jesli potrzebujesz ponownie angielski akt urodzenia to chyba logiczne ze dostaniesz go tam gdzie rejestrowalas dziecko 🙂
    I musi to zrobic osobiscie jedno z rodzicow

azkeel
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    baby78 wrote:

Aby wyrobic drugi paszport dla dziecka potrzebujesz polskiego aktu urodzenia a jesli go nie masz to dajesz angielski a oni za dodatkowa oplata umiejcowia go w Polsce i czeka sie troche dluzej.
    A jesli potrzebujesz ponownie angielski akt urodzenia to chyba logiczne ze dostaniesz go tam gdzie rejestrowalas dziecko 🙂
    I musi to zrobic osobiscie jedno z rodzicow

O Birth Certificate mozna prosic w swoim lokalnym register office niezaleznie od miejsca urodzenia dziecka. Oni zalatwia procedure i certyfikat przyjdzie poczta na Twoj adres. A jak nie chce sie komus wychodzic z domu to moze zamowic kopie on-line na http://www.gro.gov.uk.

baby78
    Participant

Jesli online to sie zgodze,ale zeby osobiscie to juz nie bardzo…. Ja dostalam na miejscu i nie czekalam 😀

buniakali
    Participant

troche to niesamowite, ja mialam do czynienia z mnostwem papierkowej roboty, bo po pierwsze nie wydadza ot tak polskiego aktu urodzenia, bo dziecko musi byc wpisane w ta cala ksiege w pl a tym samym musi byc zameldowane w pl, ja zalatwilam to poczta ale najpierw musialam napisac upowaznienie dla mojego taty i miec polska pieczatke potwierdzajaca wiarygodnosc i to udalo mi sie zalatwic na miejscu w konsulu, aby mogl to dla nas (rodzicow ) zrbic bo jak wiecie potrzebuja 2och podpisow, wiec jak piszecie jak to sie zalatwia to troszke smieszne, bo to nie tylko kasa wchodzi w gre ale i czas jaki trzeba na to poswiecic ;/ a nawet angazowac rodzine w pl

azkeel
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    buniakali wrote:

troche to niesamowite, ja mialam do czynienia z mnostwem papierkowej roboty, bo po pierwsze nie wydadza ot tak polskiego aktu urodzenia, bo dziecko musi byc wpisane w ta cala ksiege w pl a tym samym musi byc zameldowane w pl, ja zalatwilam to poczta ale najpierw musialam napisac upowaznienie dla mojego taty i miec polska pieczatke potwierdzajaca wiarygodnosc i to udalo mi sie zalatwic na miejscu w konsulu, aby mogl to dla nas (rodzicow ) zrbic bo jak wiecie potrzebuja 2och podpisow, wiec jak piszecie jak to sie zalatwia to troszke smieszne, bo to nie tylko kasa wchodzi w gre ale i czas jaki trzeba na to poswiecic ;/ a nawet angazowac rodzine w pl

Moja dziewczyna pojechala na urlop z nasza corka do Polski. Pomyslala, ze korzystajac z okazji wyrobi jej pesel. 4 wizyty w urzedzie, 2 faksy z UK z moimi oswiadczeniami o zgodzie na wpisanie dziecka do rejestru, kupa forsy i straconego czasu. Po 7 latach w cywilizowanym kraju czlowiek sie odzwyczaja

achna
    Participant

buniakali: jestem zaskoczona tym co mowisz, bo w marcu tego roku wyrabialismy 2 paszport dla naszego dziecka. Tez, przyznaje – z mojego niedopatrzenia, nie wiedzialam ze trzeba miec polski akt urodzenia, ale poprosilam mame zeby przeszla sie do urzedu i bez zadnych zbednych papierkow wszystko mi zalatwila. Jedyne co miala, to angielski akt urodzenia. Poszla z nim do tlumacza przysieglego, potem do urzedu, tam wydali jej polski akt urodzenia. Jakies 2 tygodnie pozniej, tutaj, na angielski adres przyszedl do mnie list polecony, z polskiego urzedu, ze pani XY zglosila sie o wydanie aktu urodzenia dla YX. Nie wysylalam jej zadnych upowaznien, zadnych pieczatek, niczego takiego..
    A, i dziecko nasze w PL zameldowane nie jest wiec nie trzeba meldowac zeby umiejscowic akt urodzenia.

sylwia
    Członek

ja umowilam sie z konsulem jak zalatwialam mojej corci paszport , i to oni umiejscowili mi akt urodzenia w PL, zalatwili PESEL i zamedowali 8) cena byla chyba 35 funciakow nie wiecej , a ja nie musialam sie uzerac i biegac z urzedu do urzedu 😆

rybka
    Członek

Dziwie sie bo kazdy inaczej mówil mi odnosnie paszportu.
    Ze to taka udreka.
    Wiekszosc moich znajomych lata do Polski i narzeka ile zalatwiania i zachodu z tym paszportem…a tu prosze…moja kolezanka tez niedawno wyrobila tu paszport.I to bez latania z urzedu do urzedu w Polsce i zabawa w meldunki.

nowy_nowa
    Członek

Ja to wogole sie wam dziwie ze w tym zacofanym i chorym kraju wogole jeszcze dzieci "umiejscowaliscie". Ja bym nawet zdechlego psa, tam ,pochowac nie dal. Kaczka i inne chore umysly tylko na to czekaja by jak najwiecej "roboli" wyjechalo z kraju i placilo po ambasadach,konsulatach za kazde pierdniecie. Logiczne. Jak juz tak bardzo chcesz miec te polskie dziecko to czego jedna z druga nie polecisz tam rodzic? A potem lamety ze to drogo,tamto drogo, tamto za daleko a to kolejki a to biurokracja itd,itd.
    Juz czytac tego nie idzie.
    Jedna ostatnio to nawet becikowe z polski chciala. Noz ludzie co sie dzieje? Czyzby juz tak narod zbaranial?

rybka
    Członek

nowy_nowa wrote:

Ja to wogole sie wam dziwie ze w tym zacofanym i chorym kraju wogole jeszcze dzieci "umiejscowaliscie". Ja bym nawet zdechlego psa, tam ,pochowac nie dal. Kaczka i inne chore umysly tylko na to czekaja by jak najwiecej "roboli" wyjechalo z kraju i placilo po ambasadach,konsulatach za kazde pierdniecie. Logiczne. Jak juz tak bardzo chcesz miec te polskie dziecko to czego jedna z druga nie polecisz tam rodzic? A potem lamety ze to drogo,tamto drogo, tamto za daleko a to kolejki a to biurokracja itd,itd.
    Juz czytac tego nie idzie.
    Jedna ostatnio to nawet becikowe z polski chciala. Noz ludzie co sie dzieje? Czyzby juz tak narod zbaranial?

Jak nie chcesz to nie czytaj.Proste!

Taka jest Polska biurokracja i nikt z nas nic na to nie poradzi.
    Masz dzieci?Nie zalatwiales paszportu dla dziecka?
    Pewnie nie!Stad ten Twoj post madry inaczej.
    Nie orientujesz sie to nie pisz bzdet.

nowy_nowa
    Członek

mam dzieci i to trojke a paszport zalatwiam zawsze przez internet i odbior mam w umowiony dzien i godzine bez kolejki i biurokracji i place 70 euro. Roznica tylko taka ze to dzieci urodzone w niemczech i paszport zadko potrzebny bo nigdzie wiz nie mamy , oprocz kilku zacofanych krajow gdzie i tak nie jezdzimy.
    Wszedzie sie na dowod jezdzi.
    Tyle.

neta439
    Członek

Nowy-Nowa takie male pytanie-po co Ty sie w ogole wtracasz i wypowiadasz jak Ciebie temat nie dotyczy!!!!!Czy na kazdy post musisz cos odpowiedziec nawet jesli to jest bezsensu!Te "chore" komentarze juz mecza.Ty nie musisz umiejscawiac dzieci w Polsce my musimy!Ty latasz do poszczegolnych krajow na dowod my niestety musimy miec paszporty i nasze dzieci tez bo jakos nie wyobrazam sobie wleciec na Kube albo Dominikane itp na dowod osobisty no chyba ze cos sie zmienilo.
    Ja tak jak niektorzy mialam mnostwo problemow z wyrobieniem drugiego paszportu.Tak jak pisali poprzednicy poczawszy od upowaznienia brata w Polsce do zalatwienia formalnosci(dobrze ze nie chcieli notarialnego…hahah)poprzez pesel a na koncu(albo poczatku)totalnie nie zorientowane panie urzedniczki.Udalo mi sie wyrobic jeszcze ten 5 letni paszport bo teraz sa juz chyba tylko te roczne.Pozdrawiam

neta439
    Członek

I jesli jestes taki (taka) mocna w buzi to moze podpowiesz jak to sie wyrabia paszport dla polskiego dziecka bo moze my nie wiemy,no bo Ty to nawet psa bys nie umiejscawial to moze masz jakis pomysl a moze paragraf jak to ominac?!

rybka
    Członek

Nowy/nowa nie potrzebuje paszportu bo jest dobrym plywakiem i chętnie dryfuje niepostrzezenie razem z dziećmi przez morza i oceany na inne kontynenty.no bo przeciez on nie wie ze my mamy ten konfort i możemy sobie z paszportem na legalu samolotem latać:))

nowy_nowa
    Członek

rybka wrote:

Nowy/nowa nie potrzebuje paszportu bo jest dobrym plywakiem i chętnie dryfuje niepostrzezenie razem z dziećmi przez morza i oceany na inne kontynenty.no bo przeciez on nie wie ze my mamy ten konfort i możemy sobie z paszportem na legalu samolotem latać:))

Tu sie mylisz no ale nieistotne, sorki,troche mnie temat wkurzyl to nabazgralem.

PS.
    Tej czy temu powyzej Ciebie nie odpisuje bo to KLON jakich tu pelno. Pewno jackyl razy 200. Szkoda pisania.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.