Strona główna Działy Finanse BANKRUCTWO W UK

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    nowy_nowa
    Członek

Ponieważ dużo pytań miałem na priv podobnych do tego tematu,pozwole sobie wyjaśnić…………..jeszcze nie wiedzącym………. z czym to sie "je".

[u:9e0f6337b9]Jeżeli było by to możliwe,proszę moderatora działu aby dodał ten wątek jako "przyklejony" aby wyświetlał się na początku działu Finanse, gdyż to pytanie powraca jak bumerang.[/u:9e0f6337b9]

Wszyscy, ktorzy wiedzą na ten temat więcej,proszę o dopisywanie tego tutaj, ja napisze poniżej co o tym wiem,poprawki wskazane hehe

[b:9e0f6337b9]Bankructwo w UK. [/b:9e0f6337b9]

1. Tak, Polacy mogą ogłosić bankructwo osobiste w UK. Pod warunkiem, że przez ostatnie 3 lata mieszkaliśmy lub prowadziliśmy działalność gosp. w UK. Przy czym polskie BIK czy ten śmieszny Krajowy Rejestr Długów g… nam mogą zrobić (patrz polskie, bandyckie przepisy). Oczywiście, jakiś polski urzędowy dupek może odwiedzić stronę insolvency.gov albo stronę londongazette ale to co tam wyczyta to może sobie w buty schować. Na tej stronie można m.in. wyszukać brytyjskich bankrutów, po nazwisku lub po nazwie firmy.

2. Musisz wypełnić wniosek o bankructwo (bankruptcy petition) i zeznanie o Twoim stanie posiadania (statement of affairs). Mozesz wziąć papierową wersję w każdym sądzie, możesz go wydrukować z insolvency.gov. Możesz też wypełnić wniosek online – też na stronie insolvency. Będzie ważny 6 m-cy.
    Musisz to całe gów… wypełnić. Zrobisz to sam (trzeba znać ten jezyk) albo możesz powierzyć wypełnienie fachowcom. Zapłacisz od 160 do 250F. Tylko za wypełnienie. Możesz pójść do CAB, Welfare Rights lub CCCS. Życzę powodzenia.

3. Wniosek trzeba wydrukować w – no właśnie – w ilu egzemplarzach? To zależy gdzie mieszkasz. High Court of Justice w Londynie życzy sobie 3 sztuki. Peterborough, Boston – 2. Birmingham – 1, Leeds-2. W każdym bądź razie powinieneś zakupić dużo tuszu do drukarki bo wniosek to min. 33 strony A4 (1 kopia).

4. Co dalej. Ano w Leeds idziesz do HCOJ ( http://www.hmcourts-service.gov.uk/HMCSCourtFinder/Search.do?court_id=341 ) na 9.30, składasz wniosek a o 15 jesteś już bankrutem.

5. Opłata sądowa: 522F gotówą w kasie sądu. Bez tego nie pozwolą Ci złożyć wniosku. Jeżeli pobierasz Tax Credit lub Jobseeker’s Allowance to 360F. Zniżka taka.

6. Od tej chwili wszyscy wierzyciele mogą Cię w d… pocałować. A nawet jak masz dom i rodzinę w tym domu to wcale nie jest powiedziane, że go tak całkiem stracisz. I nie od razu.

7. Ten cały likwidator ma ustawowy rok na to, żeby Cie obserwować. To jest rok tzw restrykcji. Jeżeli dostaniesz spadek po babci albo kupisz sobie jaguara na swoje nazwisko albo zaczniesz zarabiać 10000F/m-c to koleś Ci zostawi niezbędną kwotę na NORMALNE życie a resztę bedziesz musiał oddać wierzycielom. Po roku te restrykcje znikną. I znowu będziesz mógł kupić kolejny dom, być prezesem spółki i kupić sobie Veyrona Ale w Equifaxie, CallCredicie czy Experianie to bedziesz jeszcze przez 6 lat.

8. Jak bedziesz robił przekrety to likwidator (lub syndyk – jak wolisz) może wydłużyć okres restrykcji nawet do 15 lat.

Jest jeszcze troche niuansów ale już mi sie nie chce pisać. 😆 😆 😆

Myslę że niektórym choć ciut pomogłem i proszę nie zadawajcie pytań z tym związanych, mi na PW ,tylko tutaj, jest napewno jeszcze wiele osób co się na tym zna.

Wszystko co tutaj napisałem wiem z doświadczenia, chodząc po tych instytucjach z ludżmi u których język ang zostawia wiele do życzenia a pomoc nieraz warto.

[i:9e0f6337b9]Proszę aby użytkownicy tego forum,szczególnie ci "weterani", pomogli w temacie.[/i:9e0f6337b9]

[u:9e0f6337b9]A moich "wrogów" z tego forum proszę aby znów nie zaczeli ubliżac,zaczepiac itd. bo temat dla niektórych wśród was bardzo ważny.[/u:9e0f6337b9]

[b:9e0f6337b9]Wszystkim życzę aby z powyższych wskazówek nigdy korzystać nie musieli.[/b:9e0f6337b9]

Powodzenia.

adamm
    Participant

Witam

Jest wiele innych duzo lepszych rozwiazan niz bankrutctwo. Kazdy powinien sie skontaktowac z doradca aby rozpatrzyc swoje opcje. Tym bardziej ze aby zbankrutowac trzeba zaplacic oplaty z gory i z mojej teoretucznej wiedzy sa one wyzsze niz przedstawione (moge sie mylic).

Generalnie bankrutctwo wchodzi w rachube gdy dlugi sa przynajniej, powiedzmy £30000. To oczywiscie unsecured, czyli pomijajac mortgage lub pozyczke na samochod.

Lepszych rozwaziniem jest w wiekszosci przypadkow Debt Management Scheme, gdzie po prostu sie placi tyle na ile kogos stac przez jakis czas. Lub IVA gdzie czesc dlugu kredytodawcy umarzaja.

Jest jedna polska firma zajmujaca sie dlugami. Nieznajacym biegle jezyka polecilbym chociaz konsutacje. Wystarczy wpisac "dlugi" w google.co.uk. Spokojnie raty splaty mozna zmiejszyc z np. £600 na £200. Dla wtajemniczonych nie jest to moja dzialalnosc.

Bankructwa nikomu nie rekomenduje. No chyba ze traci dom – wtedy z reguly i tak to nic nie zmienia.

Adamm

ela1981
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    nowy_nowa wrote:

I znowu będziesz mógł kupić kolejny dom, być prezesem spółki i kupić sobie Veyrona Ale w Equifaxie, CallCredicie czy Experianie to bedziesz jeszcze przez 6 lat.

za gotowke oczywiscie, bo nikt juz ci nic nie skredytuje, tym bardziej domu 🙂

sylwia
    Członek

[quote:c7a0887407]eneralnie bankrutctwo wchodzi w rachube gdy dlugi sa przynajniej, powiedzmy £30000. To oczywiscie unsecured, czyli pomijajac mortgage lub pozyczke na samochod. [/quote]

i tu sie nie zgodze bankructwo mozna oglosic nawet przy dlugach 5000, ale masz racej tez piszac ze istnieja inne mozliwosci umozenia dlugow tak jak IVA.

Polecam strone http://www.nationaldebtline.co.uk/ naprawde sa pomocni i co najwazneijsze nie pobieraja zadnych oplat.

A jesli chodzi o dom i bankrcutwo to mozesz stracic dom jesli jego wartosc rynkowa jest wieksza niz cena za ktora zaplaciles za dom np jesli dom jest warty 80000 a ty zaplaciles 65000 oga wystawic go na sprzedaz by pokryc twe zadluzenie . Bankructwo nie zawsze sie oplaca i to jest ostatnia deska ratunku 😉

Sandgirl
    Członek

Wiele osob oglasza bankructwo i zaczyna budowac swoj credit rating od nowa…

ela1981
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Sandgirl wrote:

Wiele osob oglasza bankructwo i zaczyna budowac swoj credit rating od nowa…

masz wpis o bankructwie, ktory widnieje przez 6 lat, wiec mozna budowac credit rating … i budowac…. a i tak sie nie zbuduje, bo wpis o bankructwie podejrzewam ze odejmuje maaaase punktow

kunegunda
    Participant

peter jones oglaszal 2 krotnie bankructwo i jest ok 😉

adamm
    Participant

Witam

Z ciekawosci zajrzalem jak rozwinelo sie forum.
    Z calym szacunkiem ale podawane informacje powyzej sa w wiekszosci niezgodne z faktami. Ktokolwiek potrzebujacy pomocy powinien sie skontaktowac z doradca finansowym zajmujacym sie dlugami. Sytuacja kazdej osoby jest inna.
    Mam spora wiedze teoretyczna na ten temat ale mysle, ze szkoda mojego czasu cokolwiek na forum dokladnie wyjasniac biorac pod uwage stosunek do ludzi znajacych sie profesjonalnie na roznych tematach. Niestety z mojego doswiadczenia "przecietni" Polacy w UK nie szanuja nikogo, kto osiagnal cokolwiek ponad prace w magazynie.

Wyjasnienie do jednej z sugestii. Mialem na mysli, ze nie ma najmniejszego sensu oglaszac bankructwa jak ktos nie ma dlugow na przynajmniej powiedzmy £30k. Sa o niebo lepsze rozwiazania. Minimalny limit ubiegania sie o bankructwo to dlug w wysokosci £750.

Inna kwestia. Upadlosc firmy nie oznacza bankrucwa wlasciciela firmy. Sa to zupelnie dwie rozne jednostki. Bankructwo widnieje na historii kredytowej przez cale zycie i nie dotyczy jedynie UK.

Adamm

nowy_nowa
    Członek

adamm wrote:

Witam

Z ciekawosci zajrzalem jak rozwinelo sie forum.
    Z calym szacunkiem ale podawane informacje powyzej sa w wiekszosci niezgodne z faktami. Ktokolwiek potrzebujacy pomocy powinien sie skontaktowac z doradca finansowym zajmujacym sie dlugami. Sytuacja kazdej osoby jest inna.
    Mam spora wiedze teoretyczna na ten temat ale mysle, ze szkoda mojego czasu cokolwiek na forum dokladnie wyjasniac biorac pod uwage stosunek do ludzi znajacych sie profesjonalnie na roznych tematach. Niestety z mojego doswiadczenia "przecietni" Polacy w UK nie szanuja nikogo, kto osiagnal cokolwiek ponad prace w magazynie.

Adamm

I tu sie z Toba zgadzam Panie Adamie w 100%. Bardzo trafne stwierdzenie i niestety przekonalem sie o tym tez, nieraz, nie tylko tu na forum.
    Fakty sa nieraz przykre ale prawdziwe.
    Pozdrawiam.

adam789
    Participant

Myślę, że najbardziej sensownym rozwiązaniem jest skontaktowanie się z firmą ECPU – oni mają bardzo duże doświadczenie w usługach tego typu, na pewno pomogą Tobie we wszystkim.

sasa1111
    Członek

O bankructwie można sobie poczytać tutaj: http://www.moneygrabbing.co.uk/bankructwo/ polecam

James84
    Participant

Dobrze wiedzieć

Edzio431
    Participant

napewno bardzo dobra informacja

more tips here[/url]

loblemen
    Participant

Z tym bankructwem w UK w dzisiejszych czasach jest różnie, trzeba bardzo uważać…

Kicker32
    Participant

Bankructwo można ogłosić ale trzeba to dobrze przemyśleć zanim się ruszy z całą procedurą. Nie jest rozwiązaniem wypisać wniosek i go złożyć u urzędzie. Trzeba pamiętać o konsekwencjach tego czynu.

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.