Strona główna Działy Czarna lista Polski gang na Wyspach okrada i szantażuje

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    nowy_nowa
    Członek

Przestępcy znaleźli nowy sposób na oszukiwanie przyszłych imigrantów. Nie dość, że obiecują im nierealną pracę, to jeszcze okradają z tego co im się na Wyspach należy, czyli ze świadczeń socjalnych – donosi BBC.

Jak zwabić matkę z dzieckiem

Polskie gangi wyłudzają pieniądze z brytyjskiej opieki społecznej i banków, wykorzystują do tego dane swoich rodaków, którym obiecują pracę na Wyspach. – Zdążyłam tylko wziąć na ręce dziecko i wybiegłam, wszystkie rzeczy zostały w mieszkaniu – opowiada Anna, jedna z ofiar przestępców. Anna jest młodą samotną matką, której przestępcy obiecali pracę na Wyspach. Kobieta przyjechała z dzieckiem do Londynu. Na miejscu okazało się, że gang potrzebował jej tylko po to, aby wykorzystać jej dane do zgarnięcia świadczeń socjalnych i zaciągnięcia kredytów w bankach – podaje serwis BBC News.

W to wszystko Annę wpakował jeden ze znajomych. Obiecał pomoc w załatwieniu dobrej pracy na Wyspach i zaproponował jej wyjazd wraz z dzieckiem. Miało to odmienić los samotnej matki klepiącej biedę w Polsce. Na miejscu okazało się, że jej prawdziwym zadaniem było nieświadome pomaganie przestępcom w oszustwach i wyłudzeniach.

Nieznajomość języka

– Kobieta, która współpracowała z gangiem, była dla mnie bardzo miła. Pewnego dnia zabrała mnie do pośredniaka, potem do banku. Wyjaśniła, że muszę się postarać o wydanie numeru National Insurance, zanim dostanę pracę. W chwili przyjazdu na Wyspy praktycznie nie mówiłam w ogóle po angielsku. Nie rozumiałam też tego, co jest napisane w dokumentach. Nie miałam pojęcia, co ta kobieta mówi w miejscach, które odwiedzaliśmy. Niczego nie podejrzewałam – opowiada Polka.

W ten sposób przestępcy w imieniu Anny aplikowali o przyznanie wielu zasiłków socjalnych należących się samotnej matce. Zarejestrowali też kobietę na zasadzie samozatrudnienia. To wszystko sprawiło, że Annie przysługiwało rocznie prawie 7,5 tys. funtów pomocy społecznej. To gang oczywiście zarządzał kontem bankowym kobiety.

Szantaż

Ale przestępcom było mało. Zabrali Annie dowód osobisty i paszport dziecka, a następnie zaczęli ją szantażować. Chcieli, aby kobieta pojechała do Polski i szukała kolejnych ofiar – najlepiej samotnych kobiet z dziećmi. Miała obiecywać im pewną pracę na Wyspach. Dzień przed wyjazdem do Polski Annie udało się zabrać dziecko i pod pretekstem odwiedzin u znajomego uciec z londyńskiego mieszkania.

Anna nadal mieszka w Wielkiej Brytanii, pracuje legalnie jako sprzątaczka. Gang chce od niej zwrotu 5 tys. funtów rzekomo wydanych na jej utrzymanie. Nie przeszkadza im fakt, że w imieniu Anny pobrali z banku 600 funtów debetu i zabrali kilka wpłat zasiłków.

Wygląda więc na to, ze przestępcy znaleźli nowy sposób na oszukiwanie przyszłych imigrantów. Nie dość, że znowu obiecując im nierealną pracę, to jeszcze okradają z tego co im się na Wyspach należy, czyli z zasiłków socjalnych. 1 maja zmienią się przepisy, co da m.in. Polakom szerszy dostęp do brytyjskich świadczeń.

POGRATULOWAC KOLEJNYCH OSIAGNIEC I POMYSLOW [u:169479880b]MADE IN JANUSZ[/u:169479880b]

Helka
    Participant

Tez to czytałam.
    Swoj- swojego 👿

saxo
    Członek

wciąż się dziwię, że jest tyle osób naiwnych, no ale jak się nie zna realiów, języka, może to z tego wynika. Być może oni też żerują na osobach prostych, które łatwo nabrać na banalny dla przeciętnego człowieka numer.

nowa-nowy
    Członek

dobry temant do poszezenia, a co powiecie o facecie ktory sprowadza do anglii mloda dziewczyne z 4 letnim dzieckiem ,poznajac ja na czacie , liczac na benefity i sex a jak dziewczyna nie chce issc z tym facetem do luzka bo sie go brzydzi, facet jest odrazajacy i duzo starszy od dziewczyny , on ja wyrzuca na ulice z dzieckiem i szuka na czacie nastepnej naiwnej z dzieckiem, bylam osobistym tego swiadkem i nawet ostrzeglam pare dziewczyn za co puzniej bylam szantazowana przez tego oto faceta , wiec ten co pisze o takich przypadkach zna je bardzo dobrze z wlasnego doswiadczenia.

szortys
    Członek

puste naiwne blondynki?

ewelin
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    szortys wrote:

puste naiwne blondynki?

dlaczego od razu blondynki ❓ 😉

To wynika z tego, że te kobiety chcą mieć po prostu łatwiej i lepiej, dlatego, rzucają się na pierwszą lepszą okazję "lepszego życia"… a ten sposób na oszukiwanie imigrantów wcale nowszy nie jest 😛
    Hmm ciekawe ilu facetów przyjechało tu do babek poznanych przez czata, szukać lepszego jutra… 🙄 8)

szortys
    Członek

hehe ale napewno nie do polek 🙂

Anonim
    Gość

Ja mam meza z internetu , kocha dziecko jak wlasne , nigdy benefitow nie ciagnal i smiem twierdzic ze jestesmy szczesliwsi niz niektore pary ktore poznaly sie w tzw realu. 🙂

Baggins
    Participant

jestescie w 'serious online relationship’? czy to moze maz w Simsach?

Bartolini
    Participant

hehe ,jeden z komentarzy do artykułu ze strony
    [quote:76ad5e21f7]Baju baju , specjaliści w braniu lewych benefitów to cyganie którzy przyjechali na wyspy z Polski.Mistrzowie w nieróbstwie żyją z zasiłków na siebie i na polaków którym obiecują załatwienie pracy a później wygląda tak jak w artykule.Najleprze jest to że cyganie są traktowani ulgowo bo gdy już ną w UK w urzędzie emigracyjnym twierdzą że Polacy ich prześladują a oni nie wiedzą za co ? Tylko tak mogą się strarać o przywileje niedostępne uczciwie pracującym.Sfora szkoda że u was wszyscy są Polakami.[/quote]
    http://www.sfora.pl/Uwazaj-Gang-okrada-Polakow-na-Wyspach-a29877

co za rasizm

Anonim
    Gość

Nie poznalismy sie w sieci 🙂 reszta jak najbardziej w realu , wiec nie kazdy jest internetowym zboczencem , w tym sensie wiadomo ze oszusci sa ale nie kazdy wyrzuca kobiete z dzieckiem na ulice 🙂

luska
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    nowa-nowy wrote:

dobry temant do poszezenia, a co powiecie o facecie ktory sprowadza do anglii mloda dziewczyne z 4 letnim dzieckiem ,poznajac ja na czacie , liczac na benefity i sex a jak dziewczyna nie chce issc z tym facetem do luzka bo sie go brzydzi, facet jest odrazajacy i duzo starszy od dziewczyny , on ja wyrzuca na ulice z dzieckiem i szuka na czacie nastepnej naiwnej z dzieckiem, bylam osobistym tego swiadkem i nawet ostrzeglam pare dziewczyn za co puzniej bylam szantazowana przez tego oto faceta , wiec ten co pisze o takich przypadkach zna je bardzo dobrze z wlasnego doswiadczenia.

zapomnialas dodac ze oni byli razem ze soba przez jakis czas ale ona flirtowala przez internet dalej z innymi wiec ….dorota powinna sie zastanowic czego chce(ja znam ta sytuacje)

Anonim
    Gość

No dobra ale sa inne sposoby rozwiazywania takich sytuacji niz wyrzucanie na tzw zbity pisk.

jackyl
    Participant

slyszalem ze ten facet to nikt inny tylko nasz ulubiony berti vel nowy-nowa.. 🙄

Anonim
    Gość

🙂 Nowa nowy zawsze moze ten temat rozwinac w koncu (byla)malzonka …

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.