Strona główna Działy Praca self employer

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    jorge
    Participant

jakie sa plusy i munusy bycia self employerem prosze o konkretne wypowiedzi

kunegunda
    Participant

zalezy co robisz, jak to robisz i jak potrafisz sie zorganizowac i zmotywowac sa do tego co robisz

jorge
    Participant

pracuje w firmie prywatnej zastanawim sie czy nie oplacaloby mi sie bardziej byc na se i brac wiecej kasy raz na 3mc placic tax i tak nie potrzebuje hollydaya nigd go nie biore, placa mi go, wiecej chyba zarobie na se?

bolek
    Participant

Chodziło Ci chyba o "bycie" self-employed…

Wszystko zalezy od tego jaka pracę wykonujesz i czy Twój pracodawca dopuszcza taką opcje. Z reguły może się to opłacić osobom, króre np. otrzymują prowizję od sprzedaży itp.

Self-employed to nie tylko tax raz na 3 miesiące, to także National Insurance, który musisz płacić początkowo bardzo niski – około 3 F tygodniowo , ale w rozliczeniu rocznym np. dopłacasz jednorazowo ok. 3000-4000 w zależności od dochodów osiągniętych z działalności ( podałem przykład z głowy przy fakturach tyg. ok-300-500), byc może będziesz musiał opłacać tzw. Business Rate of Council Tax i pare groszy księgowej , wszystko zależy od rodzaju i miejsca prowadzenia działalności.

Plusem zapewne są nieograniczone możliwości zależne tylko od twojego zaangażowania… i szczęścia – bez niego ani rusz!

Z drugiej strony tracisz mnóstwo praw, dostępnych tylko dla etatowych pracowników.

Byc może ktos z osób wypowiadajacych się na forum, mający status self-employed dorzuci (albo zaneguje) coś od siebie,

zapraszam do dyskusji

azkeel
    Participant

@Bolek

Troche przesadziles z tym NI. Class 4 to 8% od dochodow pomiedzy 5715 i 43875. W podanym przez Ciebie przypadku 500 tygodniowo byloby to (500*52-5715)*0.08 czyli 1622.80 rocznie.

cheeky girl
    Participant

Ja jestem self-employed od 2 lat. Powiem, ze sa plusy i minusy samozatrudnienia.

Plusy:
    – biore wolne kiedy mam na to ochote
    – nikt mi nie rozkazuje, pracuje tyle ile chce, jak chce i ogolnie mowiac jestem 'very flexible’ 😀
    – moge rozwijac obecny biznes, czy tez rozkrecac nowe inicjatywy bo nie jestem ograniczona czasowo
    – to co zarobie jest dla mnie (minus podatek, ubezpieczenie 😉 )
    – pracujac z domu mozna wliczac wiele rzeczy w koszta tj. czesc czynszu, rachunkow, rowniez prywatny samochod i jego amortyzacje jesli jest wykorzystywany do dzialalnosci itp

Minusy:
    – nieregularna wyplata, kazdy miesiac jest inny, ale da sie z tego wyzyc 😉
    – czeste czekanie na zaplacenie faktury przez klienta oraz dopominanie sie o takowa zaplate
    – nieoplacony urlop, chorobowe (mozna oczywiscie pojsc na zasilek jesli sie dluzej choruje)
    – wieksze ryzyko, bo nigdy nie wiesz czy w danym miesiacu beda zlecenia czy nie, chociaz ja mam spora regularnosc i jeszcze sie nie zdazylo zebym nie miala co robic bo klienci wracaja i polecaja innym 😀

sandra26
    Członek

Jeśli szukasz plusów i minusów bycia Self – Employerem, to zadaj sobie pytanie, jakie są plusy bycia Self – Employerem w Polsce, a jakie w Anglii:) Chcesz działać na własna rękę – działaj:) Minusy zawsze się jakieś znajdą, ale o tym dowiesz się, gdy już założysz własną działalność. Plusów jest zdecydowanie więcej:)

khushdil
    Participant

Kazdy self -employer to inna bajka.Zalezy na jakiej zasadzie pracujesz.Ja np.jestem self od ponad 3 lat.I nie place tax.co 3 miesiace tylko,place raz na rok.Zawsze w styczniu.I place raz na rok mojego kesiegowego,zawsze po rozliczeniu mnie z roku poprzedniego.To kwota okolo 240 funtow,ale to zalezy od danego rozliczenia.Co do NI-TO place raz na kwartal teraz 32 funty.
    To fakt sa minusy,ze aby pojechac na urlop trzeba najpierw na to zarozbic,i nie myslsac ze sie traci kase kazdego dnia..Ja biore kase od reki,za kazda wykonana usługe.Wiec nie wiem jak to jest czekac na wyplaty.
    Ale jestem zadowolona.Pracuje kiedy chce,jak chce.
    Jak na razie nie mam zadnych wiekszych minusow,a wrecz przeciwnie polecam….
    [/youtube]

tomek502
    Członek

To teraz inne pytanie.. Jak zamknąć self employer?

khushdil
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    tomek502 wrote:

To teraz inne pytanie.. Jak zamknąć self employer?

Tego nie wiem bo nadal pracuje,ale zapytaj swojego Ksiegowego.
    Moj mi powiedzial ,ze jak bede chciala zrezygnowac z self to mam mu powiedziec a on za mnie wszystko zrobi…
    Powodzenia.

Anonim
    Gość

KUR… SELF EMPLOYED ! NIE ISTNIEJE COS TAKIEGO JAK SELF EMLOYER , JAK TU WIERZYC LUDZIOM KTORZY NAWET NIE ZNAJA NAZWY A CO DOPIERO ZABIERAJA SIE ZA DZIALALNOSC ILE RAZY MOZNA TO CZYTAC?! 😯 👿

carpenter
    Participant

Self employed – no ale wybacz widać self emplorery nie znają jezyka na 100% ale mimo to działają – przynajmniej na forum 😆

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.