Strona główna Działy Hobby pytanie o sprowadzanie

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Anonim
    Nieaktywny

nigdy tego wczesniej nie robiłem ale ja na twoim miejscu poszedłbym do DVLA po informację

W UK sprawa jest prosta.Dowód rejestracyjny czyli V5 zawiera ,Notification of Permanent Export, – Part 11. Trzeba to wypełnić i wysłać do DVLA. Ale dużo gorzej jest w PL. Dlatego nie speszyłbym się z wypełnianiem Part 11 zanim nie zdecydujesz co zrobić z autem w Polsce. Słyszałem, że niektóre Urzędy Komunikacji do rejestracji angielskiego auta w PL wymagają aby angielski dowód rejestracyjny (V5) był w całości – czyli ma zawierać również Part 11. Nic nie może być ,wytargane, lub ,usunięte,. Moim zdaniem to bzdura ale podobno tak jest. Więc wszystko zależy czy auto będzie na części czy na przekładkę. Jeśli na części to nie ma problemu
    1. Transportujesz auto do PL [ na kołach lub innym sposobem :)]
    2. Wysyłasz Part 11 do DVLA
    3. Demontujesz auto na części

Co do przekładki i rejestracji auta w PL to może sie ktoś inny wypowie.
    Powodzenia.

Anonim
    Nieaktywny

tu z profesorem się zgadzam. W Anglii problemu z exportem auta nie ma żadnego, schody zaczynają sie w Polsce m.in. cło, podatki. Co do przekładki to musi ją wykonac zakład, który wyda na nią homologację, dalej przegląd rejestracyjny i aż tyle 😆

fatamorgana
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    wioslarz wrote:

witam wszystkich
    chce zabrac samochod do PL na czesci albo przekladke
    pytanie moje -jakie papiery co i jak bede musial tu zalatwic i jak to wyglada
    z gory dzieki
    pozdraiam

Odnośnie part 11, to da się nawet bez zostawiania/wysyłania tego paska wyeksportować auto, bo nikt Ci nie może zabronić wyjechania z tego kraju autem gdziekolwiek chcesz.
    Osobiście "wymeldowałem" jedno auto bez tego paska w DVLA. Po prostu deklarujesz wyjazd auta z kraju i tyle. Oni wpisują w system i jest.
    Oczywiście lepiej z paskiem, bo jak by się jakiś Anglik walnął (a to jest bardziej norma niż wyjątek) czy pomylił, to auto będzie dalej "jeździć" w UK, czyli…podlegać taxowi. (znam dwie takie sytuacje).

Co do przekładki- koniecznie upewnij się, że przekładający ma naprawdę dobre pojęcie o tym, bo tu czekają problemy największe.
    Sprowadzanie na części?
    A opłaca się to aby licząc całościowo? W Polsce jest tak duży rynek części…(jedne kradzione, drugie uczciwe, ale jest ich pełno).

cegielka111
    Participant

Siemanko.

Co do wyrejestrowania autka to na tej stronie wszystko pisze:
    http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/BuyingAndSellingAVehicle/ImportingAndExportingAVehicle/DG_4022582

Nie musimy tak więc wyrywać kawałka dowodu, tylko można wypełnić formularz i wysłać do DVLA.
    Po wydrukowaniu wypełniamy pięknie i wysyłamy. Na dole jest opcja do zaznaczenia dlaczego nie mamy dokumentu:
    Do wyboru są zgubiony, skradziony ; nie został mi przekazany przez poprzedniego właściciela ; jest w DVLA w celu naniesienia zmian ; inny powód , jeżeli tak proszę podać.
    Zawsze można ściemnić i zaznaczyć pierwsze i problem z głowy.
    Ja jestem już w Polsce i mam do wyrejestrowania 3 auta. Powiem kuzynowi, żeby wysłał mi 3 takie dokumenty i sprawa będzie załatwiona.

Na tej stronie jest podany druk do wypełnienia: http://www.direct.gov.uk/prod_consum_dg/groups/dg_digitalassets/@dg/@en/@motor/documents/digitalasset/dg_065267.pdf

Pozdro 😉

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.