Strona główna Działy Zdrowie w polsce do lekarza

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    GAWEL
    Participant

W razie konieczności udzielenia świadczeń w zakresie podstawowej opieki zdrowotnej, ambulatoryjnej opieki specjalistycznej, leczenia szpitalnego bądź stomatologicznego lub też ratownictwa i transportu medycznego….
    itd.

http://www.leeds-manchester.pl/forum/viewtopic.php?t=6325&highlight=ehic

jola79
    Participant

Jesli masz karte european health insurance card w kazdym miejscu musza cie przyjac. Musisz miec skserowana dwa razy te karte z obydwu stron, musisz wpisac adres angielski, jedna kopie dajesz lekarzowi a druga w aptece jesli masz wypisana recepte.

mwg
    Członek

Uwaga: EKUZ nie jest dowodem ubezpieczenia w Narodowym Funduszu Zdrowia uprawniającym do świadczeń zdrowotnych na terytorium Polski. Oznacza to, że osoba ubezpieczona w NFZ może posługiwać się EKUZ wyłącznie w innych państwach członkowskich.

http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?katnr=5&dzialnr=6&artnr=1815

no to komu ja mam wierzyć??

Anette
    Participant

EKUZ (Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego) to karta wydawana w Polsce jeśli udajesz się do innych krajów więc dlatego ona nie służy jako potwierdzenie ubezpieczenia. Jeśli natomiast Ty wyjeżdzasz do Polski a pracujesz tu w UK musisz karte wyrobić tu w UK EHIC (European Health Insurance Card) wszystko zajmuje kilka minut i można zrobić to przez internet potrzebny jest tylko insurance number, po kilku dniach karta przychodzi pocztą do domu. Tutaj link do strony https://www.ehic.org.uk/Internet/home.do
    Ja wyrobiłam sobie karte i dzieciom gdy jechałam do Polski i się przydała, bez problemów przyjął mnie lekarz.

Malgon
    Participant

dla dziecka tez trzeba karte EHIC wyrobic? W razie czego myslalam,ze on moze na mojej EHIC byc przyjety … choc pewnie sie myle?

Anonim
    Gość

Jak aplikujesz o kartę, masz opcję add children. Domyślam się, że kartę masz dłużej, niż jesteś mamą. Możesz chyba użyć opcji renewal, żeby zmienić swoje dane, dopisać do ubezpieczenia dziecko. Ewentualnie zadzwonić na infolinię podaną na stronie EHIC.

achna
    Participant

Ja miesiac temu mialam "okazje" skorzystac.. Dziecie moje trafilo do szpitala i bylam pewna ze moze byc na mojej karcie ale jednak nie moglo.. Z tym ze ja nie mam pewnosci czy dlatego ze karta byla jeszcze na moje panienskie nazwisko czy dlatego ze dziecko tak czy siak musi miec swoja. Wiem ze kazali mi dostarczyc bo zaplace 🙂 Wyrobilam, doszla w 3 dni i mam spokoj.
    Aaaa.. a z funkcji renewal chcialam skorzystac zeby zmienic swoje dane (jak np to nazwisko) i pokazalo mi ze aplikacja nie zostanie wyslana bo karta nie stracila waznosci i jak chce zmieniac dane, musze zadzwonic albo napisac list. Takze to renewal dziala chyba tylko do wyrobienia nowej kiedy stara konczy date waznosci 🙂

hrv
    Participant

Mam osobna karte dla corki.

armani
    Participant

Spiesze potwirdzic ze kazdy musi miec swaja karte, czy to malutki czy duzy dzieciaczek. Na nieszczescie mielismy okazje podczas pobytu w Polsce korzystac i ze szpitala i doraznej pomocy lekarza pediatry, i napewno wiem ze kazde z moich dzieciakow potrzebowalo wlasna karte (tu akurat na szczescie , takie juz posiadali). Poniewaz bedac w Polsce zazwyczaj przebywamy w tym samym miejscu, to kiedy idziemy po raz kolejny do tej samej przychodni, pani nie prosi od nas juz zadnych dokumentow tylko zapisuje na wizyte. Oczywiscie z bezplatnej pomocy lekarskiej na ta wlasnie karte mozna korzystac w przypadku doraznej koniecznosci a nie planowanej wizyty, ale wiem ze niektorym osobom udaje sie korzystac z bezplatnych wizyt wcale nie z powodu naglego przypadku. Jak slyszalam od znajomych , to zalezy czasem od recepcjonistki a czasem od samego lekarza, bo to w koncu on wie najlepiej jak "pilna" byla wizyta, i tak naprawde nawet jesli zaplanowana 2 miesiace wczesniej , to tez moze byc konieczna.

mwg
    Członek

to ja mam jeszcze takie pytanie bo skoro mam wyrabiac osobna karte dla dziecka to wpisuje tam swoj nr insurance??

armani
    Participant

Tego dokladnie nie pamietam, ale formularz do ktorego juz link podal ktos wyzej, jest bardzo prosty i wszystko jest dobrze objasnione, a w przypadku dzieciaczka podajemy prawdopodobnie numer NHS, w przypadku osoby doroslej tez mozna zreszta podac albo numer NI albo NHS

mwg
    Członek

dziekuje bardzo wszystkim za pomoc i pozdrawiam

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.