Strona główna Działy Babski kącik Ksiazka Kucharska

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
  • #128841
    derailed
    Participant

    Ja wam dziewczyny ze swojej strony moge chetnie podeslac przepis na porannego [b:e7cb069732]jeza[/b:e7cb069732]. Dla nie obytych z ta kuchnia to chodzi o niskokaloryczny napoj energetyczny ktory stawia na nogi i dodaje energii na caly dzien…

    Glownie stosowany po imprezach i libacjach… 😉

    Receptura oryginalna, przekazywana od wielu pokolen, skladniki naturalne (organic)…

    #128842
    nasturcja
    Członek

    Derailed, czekamy na konkretne przepisy. Jak masz przepis na coś smacznego, to pisz 😀 Chętnie wypróbujemy…

    #128894
    Balbinka
    Participant

    a ja dziś robiłam coś wygooglanego jakoś przypadkowo, ale smaczne wyszło, więc robię 'kopiuj-wklej’

    3 pojedyncze piersi kurczaka (albo najlepiej same ,,małe piersi" jesli pani w sklepie będzie tak mila) pokrojone na paluchy
    2 łyżki mąki

    1 jajko + chlapka mleka

    panierka (zmiksowac w malakserze lub czym się chce)
    1 szklanka płatków Gold Flakes (lub innych z miodem i orzeszkami)
    0,5 szklanki bułki tartej (ja robie ze zmalakserowanymi minigrzaneczkami kupnymi)
    1 łyzeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka złocistej przyprawy do kurczaka
    2 łyzeczki przyprawy do grilla
    chlapka oleju

    piersi oprószyc mąką, nastepnie zanurzac w jajku i potem w suchej mieszance

    piec w 200 st 15 minut

    #128935
    M@rcin
    Participant

    Danie bardzo szybkie i proste w przygotowaniu lecz o wiele bardziej rozkoszne dla kubków smakowych. Idealne dla tych co posiadają co nieco w lodówce i chcą jada lekko.

    Niniejszym potrzebujemy (na jednego człowieka):
    1 szalotka
    2 małe ząbki czosnku
    1 mała papryczka chili, czerwona byłaby najlepsza
    3 łyżki czarnych oliwek, drylowanych (zielone są trochę zbyt słone)
    łyżka skórki okrojonej z lemonki lub cytryny
    spora garśc świeżej rukoli
    2-3 gniazda makaronu tagiatelle
    1 opakowania kawałków wędzonego łososia (ja go biorę z tego marketu na „M”)
    świeżo mielony pieprz
    parmezan
    6-7 łyżek oliwy (koniecznie, absolutnie nie olej!)

    Jako rzekłem danie szalenie szybkie z przygotowaniu. Wiec zatem wstawiamy wodę na makaron. W tym czasie kroimy dośc drobno szalotke, czosnek, chili oraz skórkę z lemonki lub cytryny, lepiej ją posiekac niż ścierać gdyż kawałki powinny być wyczuwalne. Oliwki kroimy w talarki, każdą na 3 części w zupełności wystraczy. Gdy woda się gotuje wrzucamy makaron i gotujemy tak aby był najlepiej al-dente, no ale jeśli ktoś lub miękki jak dla dzieci, feel free to do so.
    Na przygotowanie pozostałej części potrzeba ok. 2 minut więc tyle właśnie przed końcem gotowania makaronu wlewamy do dośc sporego garnka lub rondla całą oliwę i rozgrzewamy ją nie za mocno. Nie może być zbyt gorąca gdyż wszystko co do niej potem wrzucimy spali się. Zatem do gara – posiekane szalotki, czosnek, chili oraz skórka, a gdy aromat zacznie się uwalniac dokładamy oliwki i trzymamy pod przykryciem jeszcze trochę razem. Łososia podgrzewamy oddzielnie np. w mikrofalowce. Gdybyśmy wrzucili go do oliwy większości jej wsiąkłaby w kawałki ryby i danie nie byłoby tak sexy. Odcedzamy makaron i na durszlaku polewamy odrobiną oliwy co by nie sklejał się nadto. Dosc dobrze odcedzony makaron dokładamy do oliwnego sosu, dorzucamy łososia, rukolę i mieszamy tak aby rozprowadzic sos po makaronie i wszystko było z grubsza ze sobą połączone. Potem na talerz, posypac pieprzem i parmezanem, a poźniej to zostaje już tylko dig in 🙂

    #128946
    Anka13
    Participant

    [b:fe5dcabe04]ZUPA KOPERKOWA[/b:fe5dcabe04]

    2 peczki koperku
    3 mlode marchewki
    1/2 mlodego kalafiora
    1 mala pietruszka
    3 skrzydelka z kurczaka
    smietana
    maslo
    maka
    1jajko
    sol, pieprz, listek laurowy, 2 ziela angielskie

    Do sredniego garnka wsadzamy skrzydelka z kurczaka i zalewamy do polowy garnek zimna woda, solimy wrzucamy listek laurowy i ziela angielskie.
    Jak sie zagotuje dodajemy pokrojana marchewke i pietruszke i kalafiora podzielonego na malenkie rozyczki – tak zbeby kazde wazywo miescilo sie swobodnie na lyzce i nie trzeba bylo gmerac za duzo w talerzu.

    na patelni rozgrzewamy maslo i wrzucamy 3/4 posiekanego koperku, jak juz ladnie zwiednie a warzywa w wywarze sa miekkie wlewamy calosc do zupy.

    dodajemy kilka lyzek smietany (slodkiej) i zagotowujemy.

    Z jajek i maki przygotowujemy ciato na kluski lane – (na jedno jajko 4 lyzki maki – tak na"oko" i szczypta soli) lejemy je bezposrednio na gotujaca sie! zupe….

    na koniec wlewamy wiecej smietany do smaku jak jest taka potrzeba i wsypujemy reszte posiekanego koperku juz bez uprzedniego podsmarzania – zupka ma byc dosc gesta – w sensie duzo warzyw – dlatego ja takie proporcje gotuje w srednim nie najwiekszym garnku – rewelacja na wiosenna pogode 🙂

    #129157
    Anka13
    Participant

    [b:80e47b1425]CHILLI PO MOJEMU[/b:80e47b1425]

    opakowanie boczku
    opakowanie mieska mielonego (indyk)
    2 cebule
    5zabkow cosnku
    2 puszki fasoli czerwonej (mozna ta w sosie chili)
    1 puszka kukurydzy
    3 puszki pomidorow bez skory
    oliwa
    sol, pieprz, chilli, cukier, ew wegeta
    smietana

    ryz i ser zolty tarty

    boczek kroimy w mala kosteczke i wrzucamy na dobrze rozgrzana oliwe, jak juz sie wytopi dorzucmay posiekana cebule, jak sie zeszkli to dorzucamy posiekany czosnek po okolo 30sekunadch wrzucamy mieso milone, smarzyy razem przez chwile na duzym ogniu, zmniejszmy ogien i dodajemy pomidory w puszce – dusimy na wolnym ogniu co jakis czas mieszajac – jak juz pomidorki sie rozpadna dodajemy fasole(jeli zalewa jest tzw chilli to z zalewa a jak w sosie wlasnym to odcedzona) i odcedzona kukurydze. To wszytko zalewamy smietana i czekamy az odparuje na tyle az kosystencja bedzie nam odpowiadac. Teraz doprawiamy, chilli – ja lubie bardzo ostre 🙂 sol, pieprz i ciut cukru jak za kwasne.

    mozn dodac tez pierczark i papryke czerwona na poczatku smazenia.

    ja podaje na ryzu gotowanym na sypoko i na wierzch sypie serem:)

    #129557
    Anka13
    Participant

    [b:448f1fd706]COS W DESEN CARBONARY, ALE PO MOJEMU[/b:448f1fd706]

    Boczek wedzony – 2 opakowania
    cebula – duza ze 2
    czosnek- z 5/6 lub wiecej zabkow
    smietana double cream
    parmezan
    pieprz
    makron pene

    boczek posiekany zesmarzyc razem z cebulka posiekana, dodac do smazenia przecisniety czonek
    smietna wymieszc w misce z paczka tartego parmezanu i szczypta pieprzu
    wlac na patelnie do boczku i cebulki i zagotowac –
    makaron ugotowac na pol twardo – odcedzic i wrzucic spowrotem do garnaka, zalac jeszcze pol plynnym sosem i zagrzac pozadnei(uwaga nie pzypalic), przykryc i poczekac az makaron wciagnie namiar sosou – podawac cieple, odrazu, posypane z wierzchu wiorkami parmezanu…

    Danie baaaardzo kaloryczne, ale raz na jakis czas mozna sobie pozwolic 🙂

    #129558
    Anka13
    Participant

    [b:3e73e50438]MOJE PESTO[/b:3e73e50438]

    2 duze peczki bazyli
    1 seler naciowy
    1 woreczkek orzechow pionowych
    1 woreczke tartego parmzanu
    oliwa z oliwek
    1 zabek czosnku

    bazlie i seler wrzucam do blendera, miksule, dodaje oliwy i orzeszkow i czosnku i znow miksuje, nastepnie dodaje po wolutki parmezan i jeszcze oliwy – zeby wyszedl taki lekko plynny sos 🙂 sol i pieprz do smaku

    taki sos jest rewelacyjny jako np zamiast pomidorowego na spod pizzy domowej,

    albo piersz z kurczaka posmarowac obficie tym sosem zawina w folie i piec na grillu lub w piekarniku (190C 25 min)

    albo – pomidorki wisniowe przedzileic na pol i podsmarzyc delikatnie na oliwie z czosnkeim – az beda cieple – wrzucuc na makaron trgilate(czy jakos tak) i zalac pesto 🙂

    #129561
    Anka13
    Participant

    [b:d0164aa73e]SOS CZOSNKOWY NA GRILLA[/b:d0164aa73e]

    1 duze opakowanie Cottage Cheese (moze byc tez ten polski serek wiejski)
    10(lub wiecej) zabkow czosnku
    2 lyzki majonezu (najlepiej Winiary)
    smietana slodka
    sol

    #129567
    Anka13
    Participant

    [b:4b8fccdb77]CHLODNIK[/b:4b8fccdb77]

    1 peczek botwiny
    1 peczke szypiorku z maja cebulka
    2 peczeki koperku
    1 peczek rzodkiewki
    2 ogorki szklarniowe (4 gruntowe – uwga zeby nie byly gorzkie!!!!! )
    4 jaka na twardo
    3 maslanki
    mlode ziemniaki
    boczek i cebulka na skwarki

    Botwine razem z lisci dobrze myjemy, buraczki obierray i wszytko kroimy na dosc male kawaleczki. Nastepnie gotujemy to w odrobinie wody – tyle tylko zeby przykryna liscie, z sola (mozna z kostka rosolowa). Zdejmujemy z ognia jak buraki beda miekkie i odstaiwmay do calkowietego ostygniecia.

    Do zimnej botwiny dodajemy posiekany peczekk szczypiorku razem z cebulka, 1.5 peczka posiekanego koperku, pokrojona rzodkiewke i ogorki i pokrojone w kostke jajka na twardo. Calosc zalewamy maslanka – musi byc dosc geste, ale nadal "zupowate". Solimy i pieprzymy do smaku – odstaiwmay na conajmniej godzine zeby sie smaki "przegryzly"…

    Podajemy z mlodymi skrobanymi ziemniakami z koperkiem i krasznymi skwarkami 🙂

    Idelane na upaly !!! 😀

    #129782
    Anka13
    Participant

    [b:bf87653f60]PLACKI PO CYGANSKU[/b:bf87653f60]

    czyli:
    placki ziemniacznae z glulaszem i sosem czosnkowym 🙂 – nazywane takze "po zbojecku, "po wegiersku", "plince" ale we wszytkich chodzi o to samo 🙂

    ja do gotujacego sie gulaszu (kawalki mieska z cebula i pieczarkami, podsmarzone na masle, zalane woda i duszone do miekkoci ) dodaje zawsze :
    pokrojona czerowna papryke
    kilka pokrojonych ogorkow kiszonych
    puszke kukurydzy
    puszke groszku
    1 sloik pudliszek – groszek, marchew kukurydza
    to wszytko daje specyficzny smaczek 🙂

    placki koniecznie musza byc bardzo duze (na cala duza patelnie) i cienkie – na jedna polowe polewamy gestym gulaszem i skladamy placek na pol – w ten sposob przykrywamy gulasz na wierzch polewamy sosem czosnkowym 🙂

    pyszne i pozywe 🙂

    #129783
    Anka13
    Participant

    [b:1b1592c15e]pasta z tunczykiem na kanapki[/b:1b1592c15e]

    2 puszki tunczyka w sosie wlasnym – odsiaczyc pozadnie i do miski
    4jakja na trwartdo – posiekac i do miski
    1 puszka kukurydzy – odsiaczyc dobrze i do miski
    1 peczek szczypieku – posiekac i do miski

    zwiazac razem majonezem- doprawic sola i pieprzem – rewelacyjne na kanapki z dodatkiem salaty 🙂

    #129784
    Sandgirl
    Członek

    [b:36c2f6c67d]Salatka z kurczaka [/b:36c2f6c67d] (bardzo prosta :))

    Ugotowana piers z kurczaka (np z rosolu)
    Mala puszka kukurydzy
    Troche majonezu
    Troche soli (opcjonalnie)

    Piers pokroic, wymieszac z kukurydza i mojonezem (i sola).

    Smacznego 😉

    #130359
    Anka13
    Participant

    [b:7128b422da]MAKARON Z BROKULAMI[/b:7128b422da]

    mrozone brokuly
    piersi z kurczaka
    smietana
    czosnek
    makaron
    parmezan
    sol i pieprz
    oliwa dop smarzenia

    na pateli rozgrzac oliwe i usmazyc na niej pokrojone w kosteczke i osolone piersi kuraka, pod koniec smazenia dodac pokrojony czonek – jak sie chwilke podsmazy zalac smietana i dusic na wolnym ogniu

    na osolony wrzatek wrzucic mrozone brokuly – nie gotowac – tylko
    zblanszowac

    brokuly wrzucic na patelnie ze smietana i wylaczyc ogien.
    makaron aldente dodac do sou i podgrzsc razem – makaron wsiaknie nadmiar wodnistosci sosu i zarazzem "dojdzie"
    popieprzyc calosc i przed podaneim posypac parezanem.

    Smacznego 🙂

    #130807
    koukla
    Participant

    przepis na łatwe i szybkie rafaello

    2-3 paczki prostokątnych krakersów (kilka sztuk odkladamy do posypki)
    1 litr mleka
    2 budynie waniliowe
    3/4 szklanki cukru
    1 żółtko
    25dag masla
    20 dag wiórek kokosowych ( w tym 5 dag na posypkę)

    1. Z mleka, proszku budyniowego, mąki ziemniaczanej i cukru gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygniecia. Masło ucieramy z żółtkiem i nie przerywając ucierania dodajemy po lyżce ostudzonego budyniu. Na koniec wsypujemy 15 dag wiórek kokosowych i dokladnie mieszamy

    2. Blaszke o wymiarach 30×20 smarujemy masłem, żeby krakersy się potem trzymały. Ukladamy warstwami krakersy i mase (tak aby warstw bylo jak najwiecej)

    3. Pozostale wiórka kokosowe podsmażamy na patelni, aż się zarumienia. Mieszamy z kilkoma pokruszonymi krakersami i posypujemy gotowe ciasto. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy krakersy zmiekną. Unikniemy wówczas problemów z krojeniem

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.