Strona główna Działy Czarna lista Ochroniarz – Murzyn z Morrisona w centrum Leeds i Policja

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    nasturcja
    Członek

Byłam dzisiaj świadkiem tego, jak ochroniarz – Murzyn z Morrisona w Centrum Leeds (Merion Centre) dusił i okładał pięściami dużo mniejszego od siebie klienta sklepu. Odstawiłam akurat wózek na miejsce i zbierałam siaty z zakupami z podłogi, kiedy nagle obok mnie przebiegł rozwścieczony czymś ochroniarz, wlokąc za szyję i jednocześnie dusząc klienta. Wlókł go do kantorku między windą a stoiskiem z alkoholami, zaraz koło wyjścia. Rzucił klienta na krzesło i zamknął drzwi. Błyskawicznie do kantorku dobiegło trzech innych pracowników Morrisona. Kiedy otwarli drzwi kantorku, było widać, jak ochroniarz okłada pięściami bezbronnego klienta, który rękami zasłaniał twarz. Dwóch pracowników starało się odciągnąć ochroniarza od klienta, a trzeci zamknął drzwi kantorku. Co dalej było? Nie wiem, bo wybiegłam z morrisona. Zadzwoniłam na policję, ale olali zgłoszenie. Dyżurny powiedział, że zadzwonią do ochrony morrisona zapytać, co się stało.

Baggins
    Participant

moze klient zapytal o polozenie czekolady?

Sproket
    Członek

albo byl awanturujacy sie…tzn bez krawata!!!

tive666
    Członek

trzeba dac napis zeby wpuszczali tylko w krawatach….

Indra
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    tive666 wrote:

trzeba dac napis zeby wpuszczali tylko w krawatach….

Ta. Wziac pezyklad z Tesco i ustalic dress code. Tesco nie wpuszcza w pidzamach na ten przyklad, co wywolalo ogolnokrajowa dyskusje o dyskryminacji.

kunegunda
    Participant

albo ktos taki jak ty nazwal go "murzynem" ❓

mala1234
    Participant

ja widzialam w tesco podobna scenke tylko wtedy polaka okladali bo ukradl wino i wyzywal wszystkich od murzynow na jego nieszczescie ktos przetlumaczyl i koles mial przechlapane policja go zwinela 🙁

nasturcja
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    kunegunda wrote:

albo ktos taki jak ty nazwal go "murzynem" ❓

Tylko, że ja nie mam nic złego na myśli pisząc "Murzyn". To słowo kojarzy mi się tylko i wyłącznie z ludźmi, którzy mają szczególny kolor skóry i są bardzo ładnie opaleni. Znalazłam w Wikipedii definicję słowa "Murzyn".

"Polskie słowo Murzyn pochodzi od słowa Maur, które z kolei wywodzi się od łac. Maurus (-a, um), przymiot. mauri (-orum) – czarny, będący rzymskim określeniem mieszkańców dzisiejszego Maghrebu (por. Maurowie). Portugalczycy nazywali tak wszystkich muzułmanów niezależnie od koloru skóry i pod taką nazwą sprzedawali ich w Europie. Polskie słowo "Murzyn" powstało prawdopodobnie w wyniku zapożyczenia i przekształcenia niemieckiego odpowiednika Maura – Mohr. Słowo to na określenie osoby czarnoskórej używane jest w Polsce od XIV wieku[potrzebne źródło]; także według słownika Brücknera pochodzi ono od terminu Maur. Termin czarnuch jest w polszczyźnie powszechnie uznawany za obraźliwy, choć w języku czeskim pokrewna forma černoch jest neutralna.

W języku angielskim wyrazy Negro i nigger, wywodzące się z łacińskiego niger ("czarny"), są powszechnie uznawane za obraźliwe za sprawą ich skojarzenia z niewolnictwem. Jednak o ile termin nigger zawsze miał wydźwięk pogardliwy, to do lat 60. XX wieku określenie Negro nie uchodziło za mające negatywne zabarwienie, a i obecnie słowo to, jakkolwiek raczej źle odbierane (zwłaszcza przez samych zainteresowanych), jest w zasadzie tolerowane, w przeciwieństwie do słowa nigger, którego wydźwięk jest na tyle negatywny, iż pojawiają się głosy domagające się zakazu używania tego określenia w mediach. Z drugiej jednak strony, słowo nigger, w wyniku przesunięcia semantycznego wśród czarnoskórych mieszkańców USA (zwłaszcza w tzw. czarnych gettach) nabrało nieco innego znaczenia – jest formą poufałego zwracania się do siebie (lecz tylko między osobami czarnoskórymi), którego znaczenie odpowiada nieco polskiemu zwrotowi koleś, ziomek…"

http://pl.wikipedia.org/wiki/Czarna_rasa_cz%C5%82owieka

mala1234
    Participant

wydaje mi sie ze bylo to slowo niger a to jest obrazliwe tak jak dla nas fu…ing polish 😥

mala1234
    Participant

no widzisz zcenzurowali mnie 😀

Baggins
    Participant

dzis w Morrisonie omijalem wszystkich maurow z daleka i jakos sie udalo

nasturcja
    Członek

Baggins wrote:

tzn wyszedłeś z morrisona bez uszczerbku na zdrowiu 😆 i w całości 😆 😆

hrv
    Participant

Baggins wrote:

I tak bys pewnie dal rade. Dolio chagi i byloby pozamiatane.

Baggins
    Participant

[quote:a010ae1fc9]I tak bys pewnie dal rade. Dolio chagi i byloby pozamiatane.[/quote]
    o, a ty skad wiesz :)?

hrv
    Participant

Zdaje sie Baggi, ze widzialem Cie kiedys w akcji w truespirit.
    😀
    Trenujesz tam jeszcze?

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.