Strona główna › Działy › Prawo › paszport
mam pytanie bo uslyszalam ze podobno zniesiono 5 letnie paszporty dla dzieci ponizej 5 roku zycia i trzeba im robic co roku 1 roczny
i jak to wyglada z odciskami palcow trzeba do londynu czy w man wykonuja
pierwszy paszport jaki robisz dla dziecka jest na rok, następny już może być na 5lat, bez odcisków palców i w manchesterze robią
Od 19 lutego paszporty dla dzieci do 5 roku zycia sa wyrabiane na rok, bez odciskow palcow i sa wyrabiane w manchesterze. ja robilam 2 lutego i zalapalam sie jeszcze na piecioletni.
paszporty obecnie będą wyrabiane tylko na rok. z odciskami palców sprawa wygląda inaczej. nie musisz takiego dziecku wyrabiać, chyba, że chcesz. wtedy obecność dziecka siłą rzeczy jest obowiązkowa przy wyrobieniu i odbiorze aby potwierdzić zgodność. jeśli wyrabiasz paszport nie biometryczny to o ile dobrze się orientuję już nie musisz ciągnąć ze sobą dziecka. najlepiej dowiedzieć się w man na wszelki wypadek. 01612454130 nr tel do nich lub mail <prawny@polishconsulate.co.uk>
wyciaganie pieniedzy qrwa mac
mam pytanie bo uslyszalam ze podobno zniesiono 5 letnie paszporty dla dzieci ponizej 5 roku zycia i trzeba im robic co roku 1 roczny
i jak to wyglada z odciskami palcow trzeba do londynu czy w man wykonuja
Przyslali mi na maila:
Z UWAGI NA PLANOWANE ZMIANY Z KOŃCEM LUTEGO 2010 r. DOTYCZĄCYCH M.IN. PASZPORTÓW 5-LETNICH DLA MAŁOLETNIEGO DO 5 ROKU ŻYCIA, UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE UNIEMOŻLIWI TO SKŁADANIE WNIOSKÓW O PASZPORT 5-LETNI DLA MAŁOLETNIEGO DO 5 ROKU ŻYCIA.
W ZWIĄZKU Z TYM UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE OD DNIA 19 LUTEGO 2010 r. NIE BĘDZIE MOŻLIWOŚCI ZŁOŻENIA WNIOSKU O PASZPORT 5-LETENI DLA MAŁOLETNIEGO DO 5 ROKU ŻYCIA. ZASADY WYDAWANIA PASZPORTÓW TYMCZASOWYCH DLA MAŁOLETNICH POZOSTANĄ BEZ ZMIAN. O SZCZEGÓŁACH POINFORMUJEMY PAŃSTWA DOPIERO PO UZYSKANIU PEŁNYCH INFORMACJI DOTYCZĄCYCH PLANOWANYCH ZMIAN. ZAPRASZAMY RÓWNIEŻ NA NASZĄ STRONĘ INTERNETOWĄ http://WWW.MANCHESTERKG.POLEMB.NET GDZIE ZAMIESZCZONA ZOSTANIE STOSOWNA INFORMACJA.
Ale nie jestem pewna czy mozesz dziecko w dowod wpisac….
a jednak
dzieki bardzo
nie biometryczny dla mnie bo w koncu musze sobie wyrobic…
ja mam ja wpisana w moj 2 paszport ale polscy celnicy zawsze pytaja gdzie jest moj polski paszport wiec dla swietego spokoju chce sobie i corce wyrobic polski paszport zeby nie stracic czasu na wyjasnienia
ja mam ja wpisana w moj 2 paszport ale polscy celnicy zawsze pytaja gdzie jest moj polski paszport wiec dla swietego spokoju chce sobie i corce wyrobic polski paszport zeby nie stracic czasu na wyjasnienia
Bo macie dwa obywatelstwa,dlatego pyta. Dla niego jestes polka i ma prawo do tego. Tak to juz jest. Chyba ze sie wyrzekniesz polskiego obywatelstwa i na jednym paszporcie jezdzic bedziesz,wtedy nie ma prawa. 😀 Znam takich tu w Leeds. Ale to byly inne czasy i wygodniej tak bylo a przedewszystkim bezpieczniej. Teraz to bez roznicy tyle ze dla polskich sluzb musi polski byc,jesli ma sie pl obywatelstwo. W innych krajach jest podobnie.
A mozna dziecko w dowod wpisac czy nie?
Dla mnie to jest bez sensu co roku dziecku paszport wyrabiac.
Ja niewiem Polska jak zwykle utrudnia obywatela zycie!!!!
A mozna dziecko w dowod wpisac czy nie?
Dla mnie to jest bez sensu co roku dziecku paszport wyrabiac.
Ja niewiem Polska jak zwykle utrudnia obywatela zycie!!!!
Dziecko w Dowod? Z tego co wiem to juz "plastiki" maja. Jest tam miejsce na wpis o potomstwie? Jesli tak , to fenomen kolejny w UNI.
ja mam podwojne obywatelstwo polko-wloskie i mam 2 paszporty i w oba mialam dziecko wpisane tylko polski mi sie zawieruszyl gdzies a ojciec ma francuski paszport i mala tez tam jest wpisana.i tylko w polsce na lotniskach stojmy dluzej w kolejce bo nie wiedza co zrobic i co zapytac bo my inne paszporty dzidzia pol tymczasowy/czasem jest smiesznie 😳
nie ma takiej obcji zeby w dowodzie bylo dziecko wpisane 🙁
nie ma takiej obcji zeby w dowodzie bylo dziecko wpisane 🙁
Mozesz dopisac markerem gdzies po boku, albo pod zdjeciem… 😉
mala1234 wrote:nie ma takiej obcji zeby w dowodzie bylo dziecko wpisane 🙁
Mozesz dopisac markerem gdzies po boku, albo pod zdjeciem… :wink:[/quote]
wlasnie, jak sie chce to sie znajdzie, troche inwencji.. 😀