Strona główna Działy Dziecko Metoda na smoczka

Wyświetlanych postów: 13 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Baggins
    Participant

1 dzien plakania to minimum, ja nacialem i potem odgryzl reszte, porozpaczal i sie przyzwyczail. jakies 3 tygodnie bez smoka lata

ela1981
    Participant

zrobilam malutenka dziurke na samym koncu, doslownie milimetr (nie nacinaj tak ze maly moglby odgrysc nadciety kawalek bo sie moze zachlysnac) potem systematycznie odcinalam po milimetrze co tydzien az zostal prawie plastik, no moze troszke gumy ale ssac juz nie mogl, wiec jak szedl spac to poprostu sobie trzymal tego smoka (tzn. ten plastik) w lapci 😀

Gosia jak juz ma zabki twoj maly to raczej odstaw smoka (i butle) jak najszybciej

wszystkie generalnie metody, ktore piszesz sa skuteczne …
    dla przykladu: moi rodzice maja domek letni nad jeziorem w pl i kiedys bylismy z malym tam na wakacjach i wieczorem zgubil smoka, po drugiej stronie jeziorka same puby i dyskoteki, zadnej apteki, pozny wieczor i nie bylo gdzie kupic w okolicy 🙁 jasne zasnal bez smoka ale co sie zryczal to tragedia, wtedy myslam, aby juz mu nie kupic nowego, ale uwierz moje serxce tego placzu by nie wytrzymalo poraz kolejny

dziurka najmniej drastyczny sposob

nina225
    Członek

A my zrobiliśmy "wielką imprezę" na cześć pożegnania smoczka. Były balony itp. jak na urodzinach. Córka sama włożyła smoka do ślicznego pudełka a rano w jego miejscu znalazła prezent. Bez bólu i stresu

Baggins
    Participant

to piekny prezent na 1 komunie

jackyl
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Baggins wrote:

to piekny prezent na 1 komunie

na pierwsza komunie to pewnie byla impreza z okazji odstawienia od cyca.. 😉

marianek
    Członek

ja swoja odstawilam jak miala 8 m-cy. najlepszy czas bo szybko zapomniala. przed zasnieciem po karmieniu dawalam jej smoka. raz nie dalam smoka tylko dalam jej zasnac przy piersi jak jadla i chyba zapomniala bo nigdy o smoka nawet nie zaplakala.
    w wieku 2 lat bedzie duzo gorzej dzieci moga goraczkowac, miec wymioty. ale gora trzy dni i powinny zapomniec. najwazniejsze to sie nie poddac bo jak zabierzesz smoka a potem oddasz to dziecko bedzie wiedzialo ze placzem osiagnie wszystko

Malgon
    Participant

Odpukac narazie jest OK.
    Wczoraj mial tylko do spania, ale to bez sensu …
    Dzisiaj caly dzien bez 😆
    Metoda: cold turkey 🙂 nie ma i juz.
    Wycwanilam sie i wyslalam tate na zakupy z nim, hehe (okropna jestem)ryczal w TESCO pol godziny i w samochodzie tez 🙂 a wieczorem zasnal bez. Zobaczymy co nowy dzien przyniesie 🙂
    Dziekuje za rady.

achna
    Participant

Wlasnie dlatego ja jestem antysmoczkowa i dziecku smoczka nie dalam 🙂 Kupilismy jak miala 3 tygodnie, bo ryczala od tygodnia calymi dniami i nie wytrzymalismy, ale caly czas dostaje go naprawde sporadycznie. Kiedy juz tak wyje ze nic nie pomaga (a to sie rzadko zdarza) no i bierzemy ze soba jak wychodzimy na spacer, zakupy czy gdziekolwiek poza dom, zeby w razie czego zatkac smoczkiem a nie chodzic z ostro placzacym dzieckiem 🙂
    A co do odzwyczajenia, to ja sie spotykalam z dwiema metodami. Jedna taka jak mowisz – nie dac i juz, niech beczy tylko do tego sie trzeba zazwyczaj uzbroic w cierpliwosc by nie zmieknac przy placzu, albo druga taka jak pisala nina. Moze bez balonow, ale przygotowane ladne pudeleczko, nagadac dziecku ze jakas wrozka po to przychodzi czy cos i po zasnieciu smoczek won, a w miejsce smoczka prezent. Slyszalam ze to baardzo skuteczna metoda 🙂

Baggins
    Participant

szkoda zeby 2letnie, albo jeszcze mlodsze zrozumialo i zaakceptowalo wrozke 😉

Helka
    Participant

Witam
    My pierwsze dziecko tez przyzwyczailismy do smoczka,miala jednego w buzi a drugiego trzymala w rece .Odzwyczailismy w sumie przez przypadek zgubil sie ten co trzymala w rece,a to bylo takie samo uzaleznienie jak z tym co w buzi .Stwierdzilismy ,ze przy tej okazji trzeba pozbyc sie drugiego,ale to tata mial ta silna wole ,zeby go wzucic do smietnika.Byly chyba z dwie noce marudzenia,ale wielkiej rozpaczy nie bylo.Mozna powiedziec ,ze nam sie udalo 😀 .Przy drugim dziecku juz smoka nie kupowalismy i sie obeszlo ,a synus w tej chwili ma juz ponad rok.
    Zycze powodzenie i cierpilwosci ,a napewno sie uda.

Justynka
    Participant

z moim dzieckiem bylo tak ze postanowilam w któryms momencie , ze wiecej smoczka nie kupie i poprostu na oczach dziecka zuzywal sie coraz bardziej i moja coreczka ama widziała ze smoczek coraz mniej wygodny do ssania, coraz krótszy 😀 i tak z dnia na dzien sama coraz rzadziej sie domagała, a jak juz to zaraz wypluwala. w ten sposób sie udało w miare naturalnie bez drastycznych kroków. polecam

ela1981
    Participant

i jak Malgon udalo sie?

Malgon
    Participant

smoczek to historia ! 😀
    tak jak pisalam, jeden dzien i po sprawie!

Teraz zostala jeszcze tylko butla na noc (po kapieli musi miec odrazu butle do reki 🙄 w dzien pije z kubkow (normalnych i z dziubkiem)

No cholernik nie odpusci narazie.

Wyświetlanych postów: 13 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.