Strona główna Działy Prawo Wymiana Prawa jzady

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    bert373
    Participant

witam mam pytanie, chce wymienic prawo jazdy na angielskie i teraz nie wiem ktora aplikacje mam wybrac, aplikacja D1 jest na auta, motory i motorowery a plikacja D2 jest na ciezarowki, busy i minibusy, co prawda mam tylko prawko kat B ale kat B uprawnia mnie do prowadzenia nie tylko aut ale i tez busów w każdym bądz razie do 3,5t, anglicy chyba jednak inaczej maja;/

"D1 Pack – Application for a driving licence for a car, moped or motorcycle"
    "D2 Pack – Application for a driving licence for a lorry, minibus or bus"

jackyl
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    bert373 wrote:

witam mam pytanie, chce wymienic prawo jazdy na angielskie i teraz nie wiem ktora aplikacje mam wybrac, aplikacja D1 jest na auta, motory i motorowery a plikacja D2 jest na ciezarowki, busy i minibusy, co prawda mam tylko prawko kat B ale kat B uprawnia mnie do prowadzenia nie tylko aut ale i tez busów w każdym bądz razie do 3,5t, anglicy chyba jednak inaczej maja;/

"D1 Pack – Application for a driving licence for a car, moped or motorcycle"
    "D2 Pack – Application for a driving licence for a lorry, minibus or bus"

sorry, ja wiem, ze nie lubisz moich komentarzy, ale jak widze takie cos to zaczynam wierzyc, ze jednak ISTNIEJA glupie pytania.. 8)

ale Ci pomoge z dobrego serca 🙂 skoro juz wpadles na to, ze maja tu inaczej, zadaj sobie to pytanie – 'czym chce jezdzic w uk? carem czy busem?’ i moze doznasz objawienia 😉

a jak i carem i busem to wypelnij obie.. 😛

Anonim
    Gość

D1

bolek
    Participant

Kat B to też bus do 9 osób z kierowcą – wypełnij D1

Minibus oznacza pojazd pomiędzy 10 a 15 miejsc z kierowcą, powyżej to już bus (autobus)

bert373
    Participant

ty jackyl nie badz taki do przodu bo cie w tyle zabraknie, tyle to ja tez wiem ze moge jezdzic autem i busem na kat B bo tak jest u nas w Polsce ale czy w ANGLII tez tak jest?? wypelnie D1 i chuj

jackyl
    Participant

jak mi zabraknie to pozycze.. 😉

a powiedz mi tak w ogole to po co chcesz wymieniac prawko? zeby punkty dostawac? 🙂 bo nie musisz przeciez..

bartek4
    Participant

punkty dostaniesz tez na polskim bo bedziesz mial do niego dolaczony counter part.

ja po prawie 4 latach pobytu wymienilem wkoncu prawo jazdy na brytyjskie chociaz wcale nie musialem. widze jednak same plusy 🙂 np wkoncu nikt mi nie odrzuci dokumentu w sklepie podczas zakupu alkoholu. jak to mialo miejsce w cooperativie gdzie nie zaakceptowano polskiego dowodu.

pozatym mialem juz dosc wyklocania sie z policjantami ze nie musze wymieniac dokumentu, a ze srednio dwa razy w miesiacu jestem przez nich zatrzymywany teraz ulatwilem sobie i im zycie.

rad79
    Członek

Dla Ciebie D1

W Polsce jezdzic na prawku z innego kraju unii rowniez nie mozna dlugo z tego co zastalem poinformowany w urzedzie to 6 miesiecy. Nie sprawdzalem ale urzedniczka sprawiala wrazenie ze wie co mowi. Zreszta to bylo jakies 5 lat temu. Usmiechnela sie i powiedziala ze w Anglii mamy lepiej bo 12 miesiecy. Bardzo przyjamny wydzial komunikacji w Polsce. Zreszta jakos w 2013-14 ma wejsc jednolity dokument dla wszystkich krajow Unii co popieram. Mam nadzieje ze nast. krok to bedzie jedenolity paszport dla wszystkich krajow unii.

achna
    Participant

A kiedy moj maz pracowal jako kierowca, pracodawca dzwonil i sie dowiadywal jak to jest z jego polskim prawkiem. Powiedzieli ze moze jezdzic na nim tak dlugo, jak dlugo jest wazne. Bylo to w roku 2007. Teraz nadal pracuje jako kierowca i juz teraz dla powazniejszej firmy niz jakis tam maly prywaciarz, na polskim prawku i nikt nie ma do tego zadnych zastrzezen. Wiec niby jak 12 miesiecy???

bolek
    Participant

Temat ważności polskiego prawa jazdy w UK był już omawiany na forum kilkakrotnie, ale podam linka jeszcze raz:

http://www.direct.gov.uk/en/Motoring/DriverLicensing/DrivingInGbOnAForeignLicence/DG_4022556

a tu w skrócie:

[i:83e295553b]Provided your licence remains valid you may drive in GB:

Car, motorcycle driving licence holders (ordinary driving licence):

* until aged 70 or for three years after becoming resident, whichever is the longer period

Lorry, minibus, bus driving licence holders (vocational driving licence):

* until aged 45 or for five years after becoming resident, whichever is the longer period
    * if you are aged over 45 (but under 65) until your 66th birthday or for five years after becoming resident, whichever is the shorter period
    * if you are aged 65 or over for 12 months after becoming resident

In order to continue driving after these periods, you must get a British driving licence. [/i:83e295553b]

czyli po naszemu:

Kat A,B : do ukończenia 70 lat albo 3 lata od momentu "stania się" rezydentem – którykolwiek okres jest dłuższyyyyy

hrv
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    bartek4 wrote:

srednio dwa razy w miesiacu jestem przez nich zatrzymywany

To co Ty robisz, ze Cie haltuja?
    Ja przez te 4 lata, ktore tu spedzilem, nie mialem tej przyjemnosci.
    I oby tak dalej…

adamx
    Participant

witam

kolejne pytanie z serii 'wymiana prawo jazdy’

mam zamiar wymienić swoje polskie prawo jazdy na angielskie

polskie mam ważne do 2014 roku, podejrzewam, że okres ważności nie zmienia się wraz z wymieną stąd pytanie, jak wygląda jego przedłużenie w chwili gdy już będę mieć angielski dokument?

dziękuję z góry za odpowiedź

Wyświetlanych postów: 12 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.