Strona główna Działy Finanse Program pomocy ze strony rządu na zakup komputera i internet

Wyświetlanych postów: 13 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    LadyQ
    Participant

Pozwalam sobie wkleić ten oto przeczytany dziś tekst:

Home Access, jest to program rządu UK która daje możliwość rodzinom o niskich dochodach zakup komputera oraz opłaty za abonament internetowy. Rodziny, które z racji swoich niskich dochodów, pobierają już zasiłki, prawdopodobnie będzie się kwalifikować do zapomogi na komputer oraz internet n. Program ten ma pomagać rodzinom które same nie mogą sobie na to pozwolić dotyczy przede wszystkim rodzin z dziećmi.

W zależności od tego, jakie są Twoje potrzeby, zapomoga uprawnia do zakupienia:

1. pełnego pakietu (komputer, jednoroczny abonament internetowy, serwis i wsparcie)
    2. komputera z serwisem i wsparciem
    3. jednorocznego abonamentu internetowego

Możesz być uprawniony do otrzymania zapomogi, jeśli odpowiesz tak, na trzy z warunków sekcji pierwszej lub jeden z sekcji drugiej (poniżej):

Sekcja pierwsza

Czy jesteś rodzicem lub opiekunem odpowiedzialnym za i żyjącym z:
    • dzieckiem w wieku od 3 do 9 lat,
    • dzieckiem, które uczęszcza do szkoły państwowej w Anglii w pełnym wymiarze,
    • dzieckiem, które nie ma komputera z Home Access lub podobnego programu, np. Computers for Pupils?

Sekcja druga

Czy otrzymujesz:
    • darmowe posiłki dla dziecka,
    • zasiłek dla poszukującego pracy oparty na dochodach (Income based Jobseeker’s Allowance),
    • zasiłek dla osób o niskich dochodach,
    • zniżkę podatkową na dziecko (Child Tax Credit), ale nie Working Tax Credit, a Twój dochód wynosi mniej niż 16 040 funtów rocznie,
    • Guaranteed Pension Credit lub Savings Credit, które dotyczą osób specjalnymi programami przed 1978 rokiem oraz 1997 rokiem,
    • oparty na dochodach zasiłek pracowniczy Employment Support Allowance,
    • wsparcie na podstawie czwartej części Immigration and Asylum Act z 1999 roku?

Aby otrzymać formularz wniosku (application form) o Home Access trzeba zadzwonić na Home Access Grant Helpline 0333 200 1004.

Dodatkowych informacji szukaj na http://www.homeaccess.org.uk.

I z mojej strony pytanie, czy pobierając jednocześnie child tax credit i working tax credit nie mogę aplikować do nich. Nie wiem jak mam rozumieć poniższe:

"• zniżkę podatkową na dziecko (Child Tax Credit), ale nie Working Tax Credit, a Twój dochód wynosi mniej niż 16 040 funtów rocznie,"

Pobieram CTC i WTC a moje dochody nie przekraczają 16000.
    Czy ktoś już aplikował o coś takiego?

nina225
    Członek

sorki ale mały błąd w tłumaczeniu. Nie chodzi o wiek dziecka pomiędzy 3 a 9 lat lecz czy chodzi do klasy pomiędzy 3 a 9.

nowy_nowa
    Członek

Po tym artykule nie dziwie sie zmian jakie planuje rzad w sprawie tych benifitow. Bedzie coraz gorzej i jak widze uzasadnione przez samych zainteresowanych. Ja nie mam nic przeciwko pomocy ludziom w ciezkich sytuacjach zyciowych ale komputer finansowac, internet to juz rzeczywiscie daleko idaca pomoc i nie dziwie sie ze znajduje coraz wiecej krytyki w opozycji. Owszem, osobom chorym, ktorych zdrowie "zmusilo" do wiekszosci przebywania w domu z roznych przyczyn (np. niewidomi) dla ktorych komputer jest do nauki i niezbednym "narzedziem" dziennych informacji. Ale zdrowym ludziom co moga dorobic sobie chocby w programach rzadowych typu zasilek+praca za jeden funt ( do 200 funtow),
    nie powinno sprawiac zadnego problemu zakupic uzywany komputer za 100 funtow. Taki tez spelnia podstawowe wymogi i nie musi to zaraz byc super maszyna. Dokladnie to samo zaczynaja glosno mowic w kuluarach budynku rzadowego madrzy ludzie i czas to zmienic. Jestem calkowicie ZA. To moje zdanie i [b:3bc7b06ba2]nie jest to zaadresowane do nikogo imiennie [/b:3bc7b06ba2]wiec prosze mnie nie "atakowac". Kazdy niech wyrazi swoje zdanie ale bez "dogryzania" drugiemu bo tak ostatnio dzieje sie na forum. I zamiast prowadzic dyskusje na podany temat obraca sie to w osobista klotnie. To bledne kolo i do niczego nie prowadzi. Pozdrawiam

bartek4
    Participant

Przesada z tymi dodatkami. ludzie ktorzy sa zdrowi powinni sami zapracowac na swoja rodzine, a jezeli juz pobierasz zasilek to sprzataj psie kupy w parku, maluj krawezniki i przeprowadzaj dzieci przez ulice. Niech bedzie z nich jakis pozytek.

Moze ja patrze na to wszystko troche inaczej.W domu nigdy niczego mi nie brakowalo…nigdy nie zaznalem biedy i nie wiem co to znaczy nie miec pieniedzy. Ogromna w tym zasluga moich rodzicow, ktorzy potrafili zapewnic zycie na wysokim poziomie. I jak sobie pomysle o tych wszystkich ludziach ktorzy tak naprawde nie musza korzystac z pomocy rzadu ( domy,zasilki ect ), a mimo wszystko to robia to jest mi ich poprostu zal. Bo w tym kraju jak i w kazdym innym sa ludzie ktorzy naprawde potrzebuja pomocy i mogliby ja otrzymywac w pelnym wymiarze gdyby nie te darmozjady i oszusci.

Osobiscie nie zglosilem sie nigdy po zaden zasiłek i nie zamierzam tak nisko upasc
    🙄

LadyQ
    Participant

Nie zakładałam tego wątku w celu uzyskania od Was opinii na temat funkcjonowania rządu kraju w którym mieszkamy, nie prosiłam też o opinie na temat tego co sądzicie o polityce socjalnej Wielkiej Brytanii. Założyłam ten wątek, gdyż oczekiwałam uzyskania konkretnych informacji w konkretnej sprawie. Mimo, iż jestem nowa na tym forum to wydaje mi się, że takie luźne rozważania nie związane bezpośrednio z konkretnym tematem wątku, powinny być umieszczane w Hyde Park. Tam podejrzewam, że tacy forumowicze jak nowy_nowa, czy bartek4 znajdą sobie szerokie pole do polemizowania.
    Nie będę z Wami tu polemizować, na temat słuszności Waszych racji, bo i po co mam zaśmiecać założony przezemnie wątek, chętnie za to wejdę z Wami w luźną dyskusję w Grupie Hyde Park. Postaram się nawet założyć nowy topic.
    Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o informację ze strany osób, którym temat Home Access jest znajomy.

jackyl
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    LadyQ wrote:

Nie zakładałam tego wątku w celu uzyskania od Was opinii na temat funkcjonowania rządu kraju w którym mieszkamy, nie prosiłam też o opinie na temat tego co sądzicie o polityce socjalnej Wielkiej Brytanii. Założyłam ten wątek, gdyż oczekiwałam uzyskania konkretnych informacji w konkretnej sprawie. Mimo, iż jestem nowa na tym forum to wydaje mi się, że takie luźne rozważania nie związane bezpośrednio z konkretnym tematem wątku, powinny być umieszczane w Hyde Park. Tam podejrzewam, że tacy forumowicze jak nowy_nowa, czy bartek4 znajdą sobie szerokie pole do polemizowania.
    Nie będę z Wami tu polemizować, na temat słuszności Waszych racji, bo i po co mam zaśmiecać założony przezemnie wątek, chętnie za to wejdę z Wami w luźną dyskusję w Grupie Hyde Park. Postaram się nawet założyć nowy topic.
    Pozdrawiam i jeszcze raz proszę o informację ze strany osób, którym temat Home Access jest znajomy.

na tym forum to nie zawsze dziala tak jak powinno.. cale szczescie.. 😉

a co do tematu, wygladalo by na to, ze skoro pobierasz takze WTC, nie mozesz odpowiedziec twierdzaco na dane pytanie z sekcji drugiej, wiec nie nalezy Ci sie taka pomoc. ale w tym pieknym kraju roznie bywa, wiec najprosciej chyba zadzwonic na podany numer i zapytac czy jestes eligible, jezeli pobierasz WTC i CTC.. a jezeli tak, od razu mozesz poprosic o formularz. chyba szybciej i prosciej niz czekac az ktos Ci odpisze na forum? 🙂

LadyQ
    Participant

😀
    Tak się składa, że dzwoniłam, ale obsługa na infolinii jest wyłącznie automatyczna i tam się dowiesz tyle samo co na stronie domowej Home Access. No cóż zatem poczekam na aplikację no apotem się zobaczy.
    Pozdrawiam ciepło 🙂

nowy_nowa
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    bartek4 wrote:

Przesada z tymi dodatkami. ludzie ktorzy sa zdrowi powinni sami zapracowac na swoja rodzine, a jezeli juz pobierasz zasilek to sprzataj psie kupy w parku, maluj krawezniki i przeprowadzaj dzieci przez ulice. Niech bedzie z nich jakis pozytek.

Moze ja patrze na to wszystko troche inaczej.W domu nigdy niczego mi nie brakowalo…nigdy nie zaznalem biedy i nie wiem co to znaczy nie miec pieniedzy. Ogromna w tym zasluga moich rodzicow, ktorzy potrafili zapewnic zycie na wysokim poziomie. I jak sobie pomysle o tych wszystkich ludziach ktorzy tak naprawde nie musza korzystac z pomocy rzadu ( domy,zasilki ect ), a mimo wszystko to robia to jest mi ich poprostu zal. Bo w tym kraju jak i w kazdym innym sa ludzie ktorzy naprawde potrzebuja pomocy i mogliby ja otrzymywac w pelnym wymiarze gdyby nie te darmozjady i oszusci.

Osobiscie nie zglosilem sie nigdy po zaden zasiłek i nie zamierzam tak nisko upasc
    🙄

Calkowicie sie z toba zgadzam bartku. Dokladnie tego samego zdania jestem i identycznie przechodzilem zarowno dziecinstwo jak i zycie terazniejsze. To samo tez nauczylem dzieci i patrzac na ich podejscie do zycia ( juz dorosle) moge spokojnie dopracowac swojej zasluzonej emerytury i cieszyc sie z wnukow, ktorych mam nadzieje, zaniedlugo doczekam. Pozdrawiam.

nowy_nowa
    Członek

LadyQ wrote:

Zgadza sie . Ale skoro tematu nie bylo na Hyde Parku a tutaj…………. to tutaj do niego sie "dopisalo". Sorki jesli cie to urazilo, nie to mialem na mysli. Pozdrawiam.

jackyl
    Participant

LadyQ wrote:

😀
    Tak się składa, że dzwoniłam, ale obsługa na infolinii jest wyłącznie automatyczna i tam się dowiesz tyle samo co na stronie domowej Home Access. No cóż zatem poczekam na aplikację no apotem się zobaczy.
    Pozdrawiam ciepło 🙂

no tak, typowe.. 🙂 sprobuj mailem:

:d3c89aaaab wrote:

For Home Access Grant enquiries please email enquiries@homeaccess.org.uk

ela1981
    Participant

bartek4 wrote:

🙄

generalnie sie z toba zgadzam, choc cytowana czesc wypowiedzi jest lekka przesada, bo pobieranie zasilkow nie jest upodleniem, wstydzic powinni sie Ci, ktorzy moga pracowac a tego nie robia tylko z lenistwa biora benefity, po to jest panstwo i jego benefity , aby np. niepelnosprawnym zapewnic godne zycie i wcale nie musza zbierac kup w parku czy malowac kraweznikow

troche uogolniles, ze zasilki pobiejaci ci co nisko upadli, sa tez ci ktorzy nie moga pracowac i im sie to nalezy

bartek4
    Participant

Ela mialem na mysli wlasnie tych ktorzy moga pracowac, a poprostu wybieraja droge bycia utrzymywanym przez panstwo, badz poprostu oszukuja i kombinuja jak tu np dostac pare domow z councilu i wynajmowac je.

LadyQ masz racje. To moj ostatni post w tym temacie 🙂

Baggins
    Participant

generalnie rowniez sie zgadzam

Wyświetlanych postów: 13 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.