Strona główna Działy Hyde Park Wasze zdanie o aborcji

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
    ela1981
    Participant

czyli mam nadzieje, ze to przejezycznie i nie podtrzymujesz, ze aborcja zdrowego plodu to zabojstwo, a uposledzonego w tym samym tygodniu ciazy to juz nie zabojstwo?

oczywiscie, ze chodzi o wybor
    a przy wyborze chodzi o to, aby kazdy mial takie samo prawo do podejmowania decyzji

dlaczego mamy pozwolic naprzyklad na aborcje dziecka z czesciowym paralizem np. reki czy nogi, a nie pozwolic matce na aborcje w sytuacji kiedy np. przed chwila w pozarze wlasnego domu stracila cala rodzine (maz + dzieci) ~ jaka roznica? przeciez taka kobieta tez moze sobie nie poradzic, ale jej nie mozna, bo ustwa w takiej PL tego nie obejmuje

chodzi o legalna mozliwosc wyboru, bo kazdy wiec co jest dla niego najlepsze

bartosz
    Participant

mam pytanie do ela1981. mam rozumieć że ty byś zrobiła aborcje jeśli miałabyś powód?

ela1981
    Participant

1.przede wszystkim chcialabym miec mozliwosc wyboru i podjecia decyzji!!
    2.jesli bym miala wystarczajacy powod do tego, tak usunelabym ciaze, jadnakze (byc moze bedac w obecnej sytuacji) nie potrafie sobie wyobrazic takiego powodu

nowy_nowa
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    ela1981 wrote:

1.przede wszystkim chcialabym miec mozliwosc wyboru i podjecia decyzji!!
    2.jesli bym miala wystarczajacy powod do tego, tak usunelabym ciaze, jadnakze (byc moze bedac w obecnej sytuacji) nie potrafie sobie wyobrazic takiego powodu

To rozumie i jestem za.Zreszta jakos zawsze co elus napisze.

Jesli kobieta chce to zrobic to niech ma takie prawo. nie potepiajmy jej za to, ze tego dokonala czy chce dokonac, w koncu to nie my bedziemy sie zmagac z pozniejszymi ewentualnymi wyrzutami sumienia, czy niemoznoscia zajscia w ciaze, kiedy dziecko bedzie pozadane…

Red
    Członek

Bardzo to piekne co piszecie: "wolnosc wyboru" i "mozliwosc kreowania przez nas naszego zycia". Oczywiscie istocie, ktora jest w lonie nie daje sie w tym przypadku zadnej szansy wyboru, zadnej szansy na zycie… Dlaczego? Bo nie jest w stanie zyc samodzielnie? Hm… Jakis czas po urodzeniu tez nie moze zyc samodzielnie i jej zycie nadal lezy w rekach innych ludzi, ktorzy sie takim malym czlowiekiem zajma. Jesli nie nakarmia, nie zapewnia odpowiednich warunkow to niemowle umrze i wtedy to juz jest zabicie czlowieka. I idzie sie za to do pierdla. A jak sie o tym zdecyduje troche wczesniej, to nie jest zabijanie tylko aborcja i kobieta ma niby do tego prawo. Dlaczego? Dla mnie osobiscie to straszne, ze ktos decyduje o wartosci istnienia biorac za wytyczne ilosc tygodni od poczecia. Mozna sobie o tym pisac i pisac. Bo czy plod staje sie czlowiekiem jak zaczyna bic serce, jak pojawiaja sie pierwsze fale mozgowe, pozniej, wczesniej?
    Jesli zas chodzi o uposledzenia dzieci, to sory, ale znam kilka przypadkow, w ktorych lekarz zalecal aborcje, bo dziecko i tak dozyje gora dwoch lat i nie ma szans. Dzis taki "wadliwy plod" ma kilkanascie lat. Owszem, niepelnosprawny, ale lekarz sie pomylil: to w dalszym ciagu jest czlowiek, ktory potrafi zyc, byc szczesliwy i na dodatek niejednokrotnie potrafi czerpac z zycia wiecej, niz niejeden, ktorego natura obdarzyla pelnym zdrowiem.
    Do czego zmierzam? Ze granica pomiedzy "plodem: a "czlowiekiem" jest na tyle plynna, ze ja osobiscie zalecalabym ostroznosc w okreslaniu do kiedy to jest zwykly zabieg a od kiedy juz zabojstwo. Bo co jesli sie pomyle i zdecyduje usunac plod, a to juz jednak jest czlowiek? Sami zobaczcie: w jednych krajach czlowiek od 3-go miesiaca, w innych od 5-tego. Dla mnie osobiscie aborcja to cos dopuszczalnego tylko w jednym przypadku: w przypadku gwaltu. Kiedy faktycznie kobieta nie miala wyboru i chwila poczecia nie byla od niej zalezna. Tu mozemy mowic o wyborze. W zadnym innym przypadku nie popieram!

shakira
    Członek

jak czytam to co piszecie to serce mi krwawi i lzy same plyna 😥
    jak mozna byc tak okrutnym?! kto wam dal prawo decydowania o ludzkim zyciu??! ja rozumie ze mozna zaliczyc tzw wpadke ale sa ludzie ktorzy chetnie z radoscia i miloscia wezma dziecko ktorego ktos nie chce i otocza je opieka. Aborcja to zabojstwo i to z zimna krwia zwlaszca w 24 tyg ciazy , zabilby ktos z was niemowle?! nie…. ale 24 tyg dziecko w lonie tak ? a jaka jest roznica miedzy nimi? ZADNA!! wygladaja i czuja jak kazdy czlowiek. Zycze tym ktorzy sa za aborcja by kiedys usyszeli od lekarzy przykro mi nie bedzie pani mogla miec dzieci….

mala1234
    Participant

w uk miedzy 12-20 tyg mozna zrobic test na ryzyko niepelnosprawnosci /deformacji plodu dziecka
    i mozna zdecydwac co zrobic jesli ryzyko jest duze 🙁
    w polsce nigdy chyba nie bedzie aborcja legalna ale nie od nas to zalezy…dlatego wiele naszych rodaczek przyjezdza tutaj usowac ciaze w czystych i bezpiecznych warunkach i niejednokrotnie za darmo bo w szpitalu przewaznie daja tabletki poronne a bardzo zadko sa wykonywane zabiegi.
    i powiedzmy jestem za tym ze kobiet jezeli juz musi to niech robi to w czystych bezpiecznych warunkach a nie gdzies i za niewiadomo jaka kase
    poniewaz tylko ona wie co jest dla niej dobre w danym momencie ale usuniecie nie zawsze jest koncem jej problemu bo moze pozniej wpasc w depresje albo jesli zabieg zle zostanie przeprowadzony nigdy nie miec wiecej dzieci
    powiem tak kazdy powinien miec prawo wyboru ale ten wybor powinien byc bardzo a to bardzo powaznie przemyslany…
    i jak ktos wczesniej napisal tylko kobieta wraz z partnerem powinna zdecydowac o losie tej istoty ktora ma w brzuszku a nie politycy ,ksieza czy inne postronne osoby
    moze rady udzielic lekarz a pozniej dobry psycholog 🙁

Indra
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    shakira wrote:

Zycze tym ktorzy sa za aborcja by kiedys usyszeli od lekarzy przykro mi nie bedzie pani mogla miec dzieci….

A co jezeli zalozymy, ze ja osobiscie po konsultacji z moim sumieniem nie popieram aborcji, ale popieram prawo kobiety do wyboru? Czy ja tez powinnam uslyszec od lekarza "bardzo mi przykro ale nie moze pani miec dzieci?". Tak tylko z ciekawosci pytam.

cheeky girl
    Participant

"Przypuśćmy, że podczas zabiegu aborcji dochodzi do starcia między lekarzem, a dzieckiem. Dziecko w pewnym momencie zwycięża i uśmierca w obronie własnej lekarza – do czego ma zupełne prawo. Gdyby taki scenariusz był możliwy, wówczas niewielu lekarzy dokonywałoby aborcji. Wykonują ją jednaktylko dlatego, że posiadają a…bsolutną przewagę siły nad małą, kruchą, bezbronną ofiarą" Stephen D. Schwarz

Tutaj taki film, ktory moze wyjasni dokladniej o co chodzi, jest wprawdzie po angielsku, ale zdjecia sa bardzo wymowne:
    http://www.youtube.com/watch?v=cjNo_0cW-ek

[quote:2473f2d90f]Half of pregnancies among girls under 18 are now ending in abortions although the number of pregnancies is falling, an analysis by The Times has shown.
    Government figures yesterday showed that the number of abortions continued to rise in England and Wales last year, with a leap in the number of very young girls having terminations.
    The increase last year among girls under 16, the age of sexual consent, was 10 per cent, from 3,990 to 4,376. For girls aged under 14, the number of terminations increased from 135 to 163, a jump of 21 per cent.[/quote]http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/health/article4175899.ece

Wiec teraz moze mi ktos wytlumaczy, czy az polowa nieletnich (i rowniez wiele doroslych kobiet), ktore zachodza w ciaze i dokonuja aborcji w UK nosila dziecko chore, niepelnosprawne, czy byla ofiara gwaltu?

W filmie jest to dobrze i dosadnie powiedziane…aborcja to BIZNES, ktory m.in sluzy kaprysom mlodych dziewczyn, ktore mysla ze usuniecie dziecka rowna sie usunieciu guza lub pryszcza, ktory jest niewygodny i im przeszkadza!

gudelek
    Participant

shakira wrote:

Zycze tym ktorzy sa za aborcja by kiedys usyszeli od lekarzy przykro mi nie bedzie pani mogla miec dzieci….

przede wszystkim aborcja jest czyms złym to wiadomo,
    ale czasem mozna czynić "wieksze" zlo lub "mniejsze"
    a mam tu na mysli prosta sytuacje: ktos wie(po badaniach) ze urodzi dziecko niepelnosprawne, i wtedy co decyduje sie je urodzic, bedzie sie nim opiekowal,ale co jak nie starczy sil albo funduszy na rehabilitacje
    albo co wazniejsze rodzice umieraja (z racji wieku wczesniej )bo tak z reguly sie dzieje i wtedy co???dziecko do zakladu???bo kto ma sie nim niby zajac?? albo najprosciej obarczyc rodzenstwo ,bo tego tez wszyscy beda wymagac zeby zrzucic odpowiedzalnosc na kogos i miec czyste sumienie,i ktos z rodzenstwa ma wtedy "przesrane.."bo taka opieka wymaga duza wyrzeczen i obowiazkow,,

dlatego jesli doszlo by do aborcji to wedlug mnie rodzice dzwigaja to w sercu,i maja najwiekszy bol,
    wedlug mnie to bylo by "mniejsze" zło zostałby żal(ale tylko u rodzicow),co by bylo gdyby.. i oczywiscie zycie ze swiadomoscia swego czynu i z sumieniem……..

ps.
    pracowalem kiedys w szpitalu i troche widzialem,dlatego niechcialbym byc w sytacji kiedy bylbym chory (np roslina),albo zeby ktos mnie karmil i przewijał bo to nie jest zycie(i nie chcial bym obarczac bliskich )

sergi2
    Członek

Ja sie w pelni zgadzam z Red’em. I problem aborcji jest bardzo prosty. To kwestia wolnosci, duzo ludzi nie dostrzega i nie ma pojecia, ze i ona ma granice. Konczy sie wlasnie w tym miejscu gdzie zaczyna sie innego czlowieka.

Co do okreslenia kiedy to czlowiek a kiedy plod(bawi mnie te okreslenie w tym konekscie, takie zwierzece, bez kropli czlowieczenstwa), chce aby w tym miejscu zwolennicy obronili sie i powiedzieli mi w ktorym momencie to juz czlowiek , a w ktorym jeszcze nie(posmieje sie bo nie da sie tego obronic, ale chetnie poslucham bez ironii).

Dla mnie czlowiek to niezalezny byt, sam w sobie, i taki powstaje po zaplodnieniu. I mozemy sie argumentowac co nauka , a co kosciol mysli o tym, ale oba, i tak uwazaja tak samo, ze jest to nowa istota.

Powiem ostrzej, gdy glupia ci**a usuwa ciaze, bo nie wie co to antykoncepcja, to jest nieodpowiedzialnym bachorem, i powinna siedziec za takie cos jak za zwykle morderstwo. Jesli jednak babka jest zgwalcona albo ciaza grozi jej smiercia ma prawo usunac ciaze(kwestia wolnosci i jej granic). Wiec sa wyjatki.

Juz nie mowie o przeslankach jakie czesto kieruja tymi pierwszymi osobami, zwykly konsumpcjonizm i wygodne zycie. Trzeba pamietac ze prawo do wolnosci nie polega na zabijaniu innego.

ps. Jestem liberalem i dla mnie wolnosc, tolerancja to jedne z najwzaniejszych wartosci, ale jestem swiadom, ze i one maja swoje granice.

Do Gudelek:
    Opowiem ci jednym zdaniem. A wiesz co jest bardziej przesrane od naprawde zrabanego zycia(np. indwalidztwo )?
    [b:ce29de53b6]Nie miec go wcale.[/b:ce29de53b6]..

Indra
    Participant
    ela1981
    Participant

shakira wrote:

przewaznie nie odplacam glupota za glupoote, ale jak juz sie bawimy piaskiem to….my zwolennicy aborcji zyczymy ci conajmniej 20 dzieciaczkow i to "trudnych w wychowaniu"

mam nadzieje, ze to zmusi cie do refleksji nad dorosloscia, swoboda wypowiedzi i wyrazaniem wlasnego zdania

ela1981
    Participant

sergi2 wrote:

Co do okreslenia kiedy to czlowiek a kiedy plod(bawi mnie te okreslenie w tym konekscie, takie zwierzece, bez kropli czlowieczenstwa), chce aby w tym miejscu zwolennicy obronili sie i powiedzieli mi w ktorym momencie to juz czlowiek , a w ktorym jeszcze nie(posmieje sie bo nie da sie tego obronic, ale chetnie poslucham bez ironii).

Dla mnie czlowiek to niezalezny byt, sam w sobie, i taki powstaje po zaplodnieniu. I mozemy sie argumentowac co nauka , a co kosciol mysli o tym, ale oba, i tak uwazaja tak samo, ze jest to nowa istota.

Powiem ostrzej, gdy glupia ci**a usuwa ciaze, bo nie wie co to antykoncepcja, to jest nieodpowiedzialnym bachorem, i powinna siedziec za takie cos jak za zwykle morderstwo. Jesli jednak babka jest zgwalcona albo ciaza grozi jej smiercia ma prawo usunac ciaze(kwestia wolnosci i jej granic). Wiec sa wyjatki.

….

co do pierwszego ~ to nie nasza w tym glowa, aby ustalac granice, od tego sa SPECJALISCI, ktorymi my nie jestesmy, lekarze + prawo, wazne, aby miec wybor
    chcialabym tylko przypomniec dla zwolennikow teorii ze czlowiek powstaje w momencie zapladnienia, ze nawet w Polsce w takim razie morderstwa takich malych osobnikow sa dozwolone….( czyt. tabletki poronne)

co do drugiego czyli odpowiedzialnosci ~ to odpowiedzialni jestesmy kiedy mozemy sprostac postawionym obowiazkom…
    dzieki latwej antykoncepcji oraz aborcji w Angli nie ma tylu domow dziecka, nie ma tylu porzuconych, cierpiacych dzieciaczkow!
    uwazam, ze lepiej skrzywdzic plod w 10 tygodniu ciazy poprzez usuniecie ciazy niz "wyrzucic na smietnik" noworodka! o albo ukisic w beczce, jak to mialo miejsce w PL

nie rozumiem kobiet usuwajacych ciaze, sama bym tego pewnie nigdy nie zrobila, bo za bardzo kocham dzieci, ale wazna jest fakt posiadania mozliwosci wyboru i decydowania o swoim zyciu.

ja ciazy nie usune, ty tez, ale ona niech robi co chce, w koncu to jej zycie…..
    niestety my Polacy czesto zagladamy pod piezynke i do garnuszka innym, ja nie potrafie zrozumiec dlaczego pani A ma decydowac o zyciu pani B poprzez ograniczenia prawne

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 16)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.