Strona główna › Działy › Finanse › Emerytura Prywatna i Rzadowa w UK
Witam
Chcialbym zapoczatkowac nowy temat na forum, ktory prawdopodobnie nie bym jeszcze szczegolowo poruszany – Emerytura w Wielkiej Brytanii. Mysle, ze bardzo niewiele Polakow orientuje sie jak ona wyglada , kiedy ja otrzymaja I ile ona bedzie wynosic.
Nie bede ukrywal, ze pracuje jako doradca finansowy I mam dostep do prywatnych funduszy emerytalnych z najwiekszych firm ubezpieczeniowych w UK.
Rozpoczne moze od najwazniejszego. System emerytalny w UK oparty jest glownie na prywatnej emeryturze, ktora jest wspomagana emerytura rzadowa.
Emerytura rzadowa w UK sklada sie z dwoch niezaleznych emerytur:
Basic State Pension – £95.25 tygodniowo na jedna osobe oraz £152.30 tygodniowo na pare. Te kwoty sa oczywiscie corocznie zwiekszane o inflacje. Aby otrzymasz pelna kwote nalezy pracowac lub oplacac National Insurance przez okres 30 lat. W przypadku, gdy liczba lat jest mniejsza niz 30 nastepuje proporcjonalna wyplata emerytury. Nie przysluguje zadna wyplata swiadczen dla spadkobiercow w przypadku smierci.
State Second Pension – Indywidualny rzadowy plan emerytalny. Wysokosc zalezy od indywidualnych zarobkow i okresu w jakim sie oplaca. Obecnie osoby, ktore przepracowaly cale swoje dorosle zycie w UK otrzymuje ok. £40 tygodniowo. W przypadku smierci, malzonek/ka otrzyma 50% swiadczen.
Ogolnie 2 osoby, ktore przepracuja min. 30 lat w UK moge liczyc na rownowartosc ok. £220 tygodniowo w momencie przejscia na emeryture.
Co do wieku emerytalnego:
Wiek emerytalny dla emerytury rzadowej jest ustalany przez rzad i obecnie wynosi:
• Kobiety urodzone pomiedzy 6 kwietnia 1950 a 6 kwietnia 1955 osiagna rzadowy wiek emerytalny odpowiednio w wieku od 60 do 65 lat. W przypadku mezczyzn wiek ten wynosi zawsze 65 lat.
• Osoby urodzone po 6 kwietnia 1959 osiagna rzadowy wiek emerytalny w wieku 66 lat.
• Osoby urodzone po 6 kwietnia 1969 osiagna rzadowy wiek emerytalny w wieku 67 lat.
• Osoby urodzone po 6 kwietnia 1979 osiagna rzadowy wiek emerytalny w wieku 68 lat.
Generalnie, kazdy musi miec swiadomosc ze:
1) Emerytura rzadowa stanowi jedynie minimum za ktore jest ciezko przezyc.
2) Emerytura rzadowa zostanie wyplacona wiekszosci Polakow w UK w wieku 67-68 lat.
3) W przypadku smierci, zostawia sie spadkobiercow praktycznie bez srodkow do zycia.
Wszelkie dokladne informacje o emeryturze panstwowej mozna znalezc na stronie Government Gateway.
O Prywatnej Emeryturze napisze w kolejnym wpisie.
Adamm
zapomniales dodac ze osoba posiadajaca kontrakt z firma moze wykupic system emerytalny w swojej firmie i przewaznie jest on o wiele bardziej kozystny od prywatnych. moja firma do kazdego odlozonego grosza dozuca 50% tej sUmy. [b:282361d339]Pozatym jako ze pracujesz w tym fachu jestes zobowiazany wpierw poprosic osobe ktora chciala by wykupic skladke emerytalna u ciebie do skataktowania sie z firma i zaczerpniecia informacji na temat emerytury.[/b:282361d339]
zapomniales dodac ze osoba posiadajaca kontrakt z firma moze wykupic system emerytalny w swojej firmie i przewaznie jest on o wiele bardziej kozystny od prywatnych. moja firma do kazdego odlozonego grosza dozuca 50% tej sUmy. [b:29b442d2fb]Pozatym jako ze pracujesz w tym fachu jestes zobowiazany wpierw poprosic osobe ktora chciala by wykupic skladke emerytalna u ciebie do skataktowania sie z firma i zaczerpniecia informacji na temat emerytury.[/b:29b442d2fb]
Dokladnie!!!! U mnie pracodawca placi 90% mojej prywatnej emerytury w prywatnej ubezpieczalni. Ale autor postu raczej chce "dobiec" do namowy na prywatne ubezpieczenie emerytalne dla kazdego. Zapowiedzial juz to. Nie widze w tym nic zlego, wrecz przeciwnie, pochwalam, bo temat rzeczywiscie wazny. Dlatego jestem ciekaw co bedzie zawieral nastepny jego post. Bo ubezpieczalni tego typu jest masa ale jak w kazdej branzy, nie kazda warta zainsteresowania. Pozdrawiam.
Tak jak napisalem wczesniej system emerytalny w UK glownie opiera sie na Prywatnych Emeryturach. Jest to osobna emerytura, ktora mozna nazwa brytyjskim III Filarem.
Jakie sa najwazniejsze cechy Prywatnych Emerytur w UK:
Miesieczne skladki odkladane sa na indywidualne prywatne konto emerytalne, ktore sa pozniej inwestowane. Mozna rowniez dokonywac dodatkowych jednorazowych wplat.
Do wplat dodawana jest automatycznie ulga podatkowa wynoszaca 20% oraz dodatkowo wszelkie zyski funduszu emerytalnego sa nieopodatkowane. Emerytura jest najlepsza forma inwestycji w Wielkiej Brytanii.
Emeryture prywatna mozna zaczac pobierac najwczesniej w wieku 55 lat. Nie ma obowiazku oczekiwania na osiagniecie rzadowego wieku emerytalnego(65-68 lat).
Po rozpoczeciu pobierania emerytury mozna caly czas dodatkowo pracowac.
Emeryture prywatna mozna pobierac poza Wielka Brytania.
Jezeli osoba umrze w trakcie gromadzenia kapitalu, caly fundusz przekazywany jest wskazanej osobie. Istnieje rowniez dodatkowa mozliwosc, ze jezeli smierc nastapi w ciagu 10 lat od rozpoczeciu pobierania emerytury, kapital ktory pozostal w funduszu zostanie przekazany wybranej osobie.
Prywatne plany emerytalne w Wielkiej Brytanii sa gwarantowane przez rzad brytyjski.
Ile bedzie wynosic emerytura prywatna zalezy glownie od wieku kiedy rozpocznie sie wplaty I ich wysokosc. Przykladowo, osoba 27 letnia wplaca £64 miesiecznie, ktore jest zwiekszane corocznie o 15%. Dodakowo otrzymuje kazdorazowo £16 od rzadu, ktore rowniez zwieksza sie co roku o 15%. W wieku 65 lat osoba ta moze liczyc na ok. £800000 w funduszu emerytalnym. Co sie dzieje z tymi pieniedzmi:
Zgromadzony fundusz, przykladowo: £750000
Jednorazowa wyplata 25%: £187500
Miesieczna emerytura, okolo: £2000 miesiecznie
Najwazniejsze informacje o Prywatnej Emeryturze:
1) Bedziesz mial srodki na godne zycie na starosc!!! Nikt nie jest w stanie przezyc za £152 tygodniowo na 2 osoby z emerytury rzadowej!!!
2) Otrzymujesz automatycznie ulge podatkowa w wysokosci 20% lub 40% dodawanych do Twoich wplat. Zyskujesz juz na samym starcie!!!
3) To Ty decydujesz kiedy przechodzisz na emeryture, nie czekasz az masz 68 lat!!!
4) Jak umrzesz to Twoja rodzina otrzymuje wszystkie zaoszczedzone pieniadze!!!
5) Gdy fundusz nie przekracza £17500 mozna cala kwote wyplacic jednorazowo. Doskonaly plan dla osob oszczedzajacych w wieku ponad 40 lat, ktorzy mysla aby wrocic do Polski. Nikt nie da 20% extra na starcie!!!
Kilka slow wiecej o Prywatnych Emeryturach w UK.
Najwazniejsza informacja, o rodzajach Prywatnych Emerytur, o ktorej kazdy powaznie myslacy o swojej przyszlosci powininien wiedziec:
Wszystkie wplacane pieniadze sa inwestowane w fundusze inwestycyjne. To w jakie fundusze sa one inwestowane zalezy od tego jaka Prywatna Emeryture sie wybierze. Sa dwa rodzaje:
1. Stakeholder Pension Plan.
Klient decyduje w jakie fundusze inwestuje pieniadze. Bardzo ograniczona liczba funduszy inwestycyjnych. Opcja nieznacznie tansza (ok. 1-1.5% rocznie) ale nieoplacalna w dluzszym okresie. W przypadku gdy ktos nie wybierze zadnego funduszu (niestety najczesciej sie tak dzieje) jest sie przypisywanym automatycznie albo losowo do danego funduszu.
2. Personal Pension Plan.
Wystepuja managerowie funduszu, ktorzy inwestuje pieniadze w imieniu klienta. Ogromna liczba dostepnych funduszy. Opcja drozsza (ok. 2%), ale w dluzszym okresie oplacalniejsza.
UWAGA: Jezeli ktos nie ma duzej wiedzy o finansach lub tez nie chce caly czas monitorowac sytuacje na rynku opcja STAKEHOLDER jest zdecydowanie NIEOPLACALNA. Z zasady Personal Pensions Plans przynosza duzo wyzsze zwroty mimo nieznacznie wyzszych kosztow.
W to co menagerowie zainwestuje nasze pieniadze w opcji Personal Pension Plan rowniez w posredni sposob decyduje klient. Klient ustala jaki stopien ryzyka jest gotowy poniesc: czy bardzo bezpieczny, gdzie jest pewien ze fundusz nie straci na swojej wartosci, badz bardziej ryzykownie gdzie potencjalnie mozna wiecej zarobic. Ja zawsze rekomenduje aby zmniejszac ryzyko im blizej jest sie przejscia na emeryture.
zapomniales dodac ze osoba posiadajaca kontrakt z firma moze wykupic system emerytalny w swojej firmie i przewaznie jest on o wiele bardziej kozystny od prywatnych. moja firma do kazdego odlozonego grosza dozuca 50% tej sUmy. [b:5b18eb7dd0]Pozatym jako ze pracujesz w tym fachu jestes zobowiazany wpierw poprosic osobe ktora chciala by wykupic skladke emerytalna u ciebie do skataktowania sie z firma i zaczerpniecia informacji na temat emerytury.[/b:5b18eb7dd0]
Kilka slow o Prywatnych Emeryturach od pracodawcy.
Oczywiscie jest mozliwosc odprowadzania skladek na Prywatna Emeryture u wlasnego pracodawcy, jezeli oczywiscie jest taka mozliwosc co staje sie powoli rzadkoscia. Jakie sa plusy I minusy posiadania takiego planu emerytalnego I o czym nalezy pamietac:
Plusy
1) Pracodawca wplaca dodatkowa kwote na fundusz emerytalny pracownika. Np. pracownik wplaca £50 miesiecznie, a pracodawca wplaca kolejne £50.
2) Brak wiecej plusow.
Minusy:
1) Kazdy plan emerytalny od pracodawcy jest to Stakeholder Pension Plan ze wzgledu na mniejsze koszta. Czyli:
2) to pracownik decyduje w jakie fundusze inwestycyjne zainwestuje swoje pieniadze. Oczywiscie firma nigdy o tym nie poinformuje bo nie moze w zaden sposob doradzac. W przypadku gdy ktos nie wybierze zadnego funduszu (niestety najczesciej sie tak dzieje) jest sie przypisywanym automatycznie albo losowo do danego funduszu. Patrz wyzej na moj wczesniejszy post.
3) Firma nie daje zadnych gwarancji, ze jezeli upadnie to pieniadze z fundusze emerytalnego nie przepadna. Ostatnio bylo za duzo przykladow, gdzie ludzie stracili swoje emerytury. Zachecam do ogladania Panorama.
4) Czasem pracodawca ma mozliwosc wycofania swoich wplat na fundusz pracownika, jezeli pracownik odejdzie z firmy w ciagu x lat. Spotkalem sie z tym kilkukrotnie.
Generalnie:
Kazdy co ma mozliwosc zapisania sie na fundusz emerytalny u pracodawcy, gdzie otrzymuje extra pieniadza od firmy powinien to zrobic. Nalezy jednak taka emeryture traktowac jako dodatek.
Kazdy tez moze posiadac nieograniczona liczbe Prywatnych Emerytur I dlatego powinien zalozyc dodatkowo Prywatna Emeryture poza swoim pracodawca. Jakie sa zalety:
1) Nikt nie pracuje w jednej firmie przez cale zycie. W momencie odejscia z firmy na fundusz nie sa odprowadzane dodatkowe skladki. Ze wzgledu, ze jest to jedynie Stakeholder finansowo rozsadnie jest zrobic transfer do Personal Pension Plan. W momencie jak juz sie ma otworzony Personal Pension Plan koszta transferu sa nieporownywalnie nizsze niz otwierac nowy Personal Pension Plan.
2) Wplaty na emeryture od pracodawcy z reguly sa za niskie aby uzyskac wystarczajaco wysoka emeryture na starosc. Warto wtedy rozpoczac Personal Pension Plan I rozpoczac wplaty dodatkowe.
3) Czasem istnieje mozliwosc, ze pracodawca bedzie wplacal na Twoj juz istniejacy Personal Pension Plan. Ma sie wtedy takie same wplaty od firmy i o niebo lepszy plan emerytalny. Zawsze warto zapytac. Im wyzsze stanowisko tym wieksza szansa.
kolego bylem u brokera (ANGIELSKIEGO) i mowil troche inne rzeczy niz ty 😆 PO PIERWSZE ZAZNACZAL ZE NA SKLADCE FIRMOWEJ KTORA MA GWARANCJE RZADOWE NIE STRACISZ NIGDY ALE TEZ NIE ZAROBISZ KROCI. TY PROPONUJESZ na chwile obecna gdzie rynek jest niestabilny inwestowanie pieniedy w systemy o duzym stopniu ryzyka
Zupelna racja kunegunda.
[u:ca91b7602f]Co do autora tematu powiem tyle.[/u:ca91b7602f]
Z ciekawoscia czekalem co napiszesz w nastepnych postach. Nie pomylilem sie. Napisales dokladnie to czego sie po "slowianskim" brokerze spodziewalem. Nie bede rozpisywal sie dlaczego tak jest i co jest powodem bo sa tutaj gotowi znow mnie od faszystow wyzwac. Dlatego napisze w skrocie.
Ja jestem wlasnie szczesliwym posiadaczem Stakeholder Pension Plan w 90% placonym przez mojego pracodawce i z gwarancja rzadowa. Od lat i to wielu. Do tego mam "udzialy" w emeryturze ktora nalezy mi sie z lat przepracowanych w innych krajach ( niemcy,usa). Chyba nie myslisz ze w takim przypadku przejde na spekulacje prywatnych kombinatorow i pseudo brokerow. Znam angielskich kolesi jeszcze z czasow gdy rejon Yorkshire byl potega przemyslowa. Ci ludzie placili swoje prywatne renty wlasnie w takich ryzykownych ubezpieczeniach opierajacych sie na funduszach itd. Dzis, po 40 latach pracy i 25 latach oplacania prywatnych rent u ryzykantow nie maja nic oprocz "panstwowej". Z prywatnej grosza nie widza, broker dawno sie ulotnil a ubezpieczalnia zbankrutowala.
Ja nie twierdze ze chcesz kogos oszukac czy naciagnac. Kazdy wykonuje tylko swoja prace wiec i ty pewnie swoj profit z tego masz. Masz prawo.
Inny temat jest czy warto wprowadzac innych, mniej obeznanych ale badz co badz rodakow, w takie ryzykowne "projekty". Sam doskonale wiesz ze miedzy innymi przez takie "kombinacje" bankow, brokerow i innych ambitnych…………..mamy taki kryzys. Ci od ubezpieczen nie sa lepsi. Dlatego zycze ci wszystkiego dobrego ale taniej reklamy i glupot tu nam nie sprzedawaj.
PS. Nie powiem. Temat znasz. Ale teraz juz wiem dlaczego. Po kilku "seminariach" i innego typu "prania mozgu"……..tez pewnie bym znal.
Co do tego czy kazdy pracuje w swojej firmie cale zycie. Ano wyobraz sobie ze sa tez tacy.
Nie kazdy pracodawca godzi sie na to czy tamto. To zalezy jakiego pracodawce masz.
ITD.ITD.ITD.
Zupelna racja kunegunda.
[u:e8700a3b9d]Co do autora tematu powiem tyle.[/u:e8700a3b9d]
Z ciekawoscia czekalem co napiszesz w nastepnych postach. Nie pomylilem sie. Napisales dokladnie to czego sie po "slowianskim" brokerze spodziewalem. Nie bede rozpisywal sie dlaczego tak jest i co jest powodem bo sa tutaj gotowi znow mnie od faszystow wyzwac. Dlatego napisze w skrocie.
Ja jestem wlasnie szczesliwym posiadaczem Stakeholder Pension Plan w 90% placonym przez mojego pracodawce i z gwarancja rzadowa. Od lat i to wielu. Do tego mam "udzialy" w emeryturze ktora nalezy mi sie z lat przepracowanych w innych krajach ( niemcy,usa). Chyba nie myslisz ze w takim przypadku przejde na spekulacje prywatnych kombinatorow i pseudo brokerow. Znam angielskich kolesi jeszcze z czasow gdy rejon Yorkshire byl potega przemyslowa. Ci ludzie placili swoje prywatne renty wlasnie w takich ryzykownych ubezpieczeniach opierajacych sie na funduszach itd. Dzis, po 40 latach pracy i 25 latach oplacania prywatnych rent u ryzykantow nie maja nic oprocz "panstwowej". Z prywatnej grosza nie widza, broker dawno sie ulotnil a ubezpieczalnia zbankrutowala.
Ja nie twierdze ze chcesz kogos oszukac czy naciagnac. Kazdy wykonuje tylko swoja prace wiec i ty pewnie swoj profit z tego masz. Masz prawo.
Inny temat jest czy warto wprowadzac innych, mniej obeznanych ale badz co badz rodakow, w takie ryzykowne "projekty". Sam doskonale wiesz ze miedzy innymi przez takie "kombinacje" bankow, brokerow i innych ambitnych…………..mamy taki kryzys. Ci od ubezpieczen nie sa lepsi. Dlatego zycze ci wszystkiego dobrego ale taniej reklamy i glupot tu nam nie sprzedawaj.PS. Nie powiem. Temat znasz. Ale teraz juz wiem dlaczego. Po kilku "seminariach" i innego typu "prania mozgu"……..tez pewnie bym znal.
Co do tego czy kazdy pracuje w swojej firmie cale zycie. Ano wyobraz sobie ze sa tez tacy.
Nie kazdy pracodawca godzi sie na to czy tamto. To zalezy jakiego pracodawce masz.
ITD.ITD.ITD.
Witam
Wyjasnienia:
Ludzie, ktorzy stracili na emeryturach prywatnych byli posiadaczami Stakeholder Pension Plan i sami decydowali w co inwestuja swoje pieniadze. Niestety wiekszosc z nich nawet o tym nie wiedziala. Gdy inwestujesz w multi-manager multi-fund w Personal Pension Plan masz przynajmniej pewnosc, ze jak jest krach to ktos automatycznie dostosuje inwestycje i na tym jak stracisz to o wiele mniej. Obecnie jest bardzo dobry rynek jezeli chodzi inwestycje. Wyniki to ok. 10% wzrostu miesiecznie przy multi-funds.
Co do gwarancji od pracodawcy. Zachecam to przeczytania prasy oraz obejrzenia kilku programow publicystycznych, ja nie musze niczego udowadniac jak wygladaja te gwarancje.
Pierwsze emerytury powstaly w Wielkiej Brytanii i nigdy sie nie zdarzylo aby firma zajmujaca sie prywatnymi emeryturami (najczesciej jest ubezpieczalnia) zbankrutowala, co najwyzej zostawala przejete przez wieksza. Sa zreszta gwarancje w najgorszym przypadku.
Co do ryzyka. Ryzykiem to jest liczenie na rownowartosci £95 tygodniowo jak sie dozyje 68 lat od rzadu.
Co do seminariow. Traktuje to w charakterze zartu. Dowiedz sie prosze jakie trzeba miec kwalifikacje, ile one kosztuja i trwaja i wtedy sie wypowiedz. Znajdz prosze drugiego Polaka, ktory jest qualified financial planner:) Nie tak latwo zostac pseudobrokerem lub kombinatorem opowiadajacym glupoty. Moje uslugi sa regulowane przez Financial Services Authority i nie moge doradzac wbrew interesowi klienta inaczej odejde z interesu z kwitkiem i to szybko placac przy okazji olbrzymie grzywny. Uwazam, ze fakt ze wypowiadam sie na forum jest duzym plusem dla strony.
Co do reklamy. Otoz po pierwsze ja place za reklame. Po drugie moze to zabrzmi dziwnie ale bardziej mi zalezy na tym aby Polacy zrozumieli caly system emerytalny niz na samych klientach. Oczywiscie klient jest wazny ale i tak moja firma ma ich wystarczajaco. Po prostu w okresie swiatecznym jest mi troche nudno i postanowilem napisac kilka slow informacji. Niektorzy moga z tego skorzystac niektorzy wysmiac.
Postaram sie zostawic jeszcze kilka waznych informacji o emeryturach dla wiadomosci Polakow ale nie ukrywam, ze liczylem na rozmowe na wyzszym poziomie i raczej nie bede sie udzielal na forum. Nie mam na to czasu, jest zreszta sporo innych stron, gdzie tez mozna sie wypowiedziec. Szkoda tylko, ze akurat Leeds, Manchester gdzie mieszkam nie jest jedna z nich.
Pozdrawiam
Adamm
kolego bylem u brokera (ANGIELSKIEGO) i mowil troche inne rzeczy niz ty 😆 PO PIERWSZE ZAZNACZAL ZE NA SKLADCE FIRMOWEJ KTORA MA GWARANCJE RZADOWE NIE STRACISZ NIGDY ALE TEZ NIE ZAROBISZ KROCI. TY PROPONUJESZ na chwile obecna gdzie rynek jest niestabilny inwestowanie pieniedy w systemy o duzym stopniu ryzyka
Witam
Emerytura Stakeholder od pracodawcy jest taka sama jak kazda inna i mozesz na niej zarowno zyskac jak i starcic w zaleznosci od tego jak nie zarzadzasz(jezeli nie zarzadzasz). Chyba, ze pracujesz w budzetowce lub innej ogromnej firmie gdzie masz dostep defined benefit pension ale to juz zupelnie inny temat.
Co do stopnia ryzyka to zalezy on od klienta. Mozna wybrac najnizszy i wtedy glownie skupic sie na obligacjach i rynku pienieznym. Na tym na 99% sie nie straci ale rzeczywiscie bardzo malo zyska.
Kazdy doradca finansowy, ktory ma wystarczajace kwalifikacje aby doradzac (czytaj advised sale) zarekomenduje takie same produkty, inne moge byc tylko firmy w zaleznosci do ktorych ma dostep. Wszystko przez to, ze jest to rynek bardzo mocno regulowany przez FSA i nie masz prawa doradzac czegos co nie jest w najlepszym interesie klienta.
Pozdrawiam
Jeszcze tylko mala poprawka. Jezeli chodzi o planowanie finansowe to nie ma Brokerow sa natomiast Financial Planners lub IFA. Mozliwe, ze rozmawiales z Mortgage Brokerem ale on nie zajmuje sie emeryturami.
Pozdrawiam
nowy_nowa wrote:Zupelna racja kunegunda.
[u:4506ecdc68]Co do autora tematu powiem tyle.[/u:4506ecdc68]
Inny temat jest czy warto wprowadzac innych, mniej obeznanych ale badz co badz rodakow, w takie ryzykowne "projekty". Sam doskonale wiesz ze miedzy innymi przez takie "kombinacje" bankow, brokerow i innych ambitnych…………..mamy taki kryzys. Ci od ubezpieczen nie sa lepsi. Dlatego zycze ci wszystkiego dobrego ale taniej reklamy i glupot tu nam nie sprzedawaj.PS. Nie powiem. Temat znasz. Ale teraz juz wiem dlaczego. Po kilku "seminariach" i innego typu "prania mozgu"……..tez pewnie bym znal.
ITD.ITD.ITD.
Witam
Wyjasnienia:
Ludzie, ktorzy stracili na emeryturach prywatnych byli posiadaczami Stakeholder Pension Plan i sami decydowali w co inwestuja swoje pieniadze. Niestety wiekszosc z nich nawet o tym nie wiedziala. Gdy inwestujesz w multi-manager multi-fund w Personal Pension Plan masz przynajmniej pewnosc, ze jak jest krach to ktos automatycznie dostosuje inwestycje i na tym jak stracisz to o wiele mniej. Obecnie jest bardzo dobry rynek jezeli chodzi inwestycje. Wyniki to ok. 10% wzrostu miesiecznie przy multi-funds.
Co do gwarancji od pracodawcy. Zachecam to przeczytania prasy oraz obejrzenia kilku programow publicystycznych, ja nie musze niczego udowadniac jak wygladaja te gwarancje.
Pierwsze emerytury powstaly w Wielkiej Brytanii i nigdy sie nie zdarzylo aby firma zajmujaca sie prywatnymi emeryturami (najczesciej jest ubezpieczalnia) zbankrutowala, co najwyzej zostawala przejete przez wieksza. Sa zreszta gwarancje w najgorszym przypadku.
Co do ryzyka. Ryzykiem to jest liczenie na rownowartosci £95 tygodniowo jak sie dozyje 68 lat od rzadu.
Co do seminariow. Traktuje to w charakterze zartu. Dowiedz sie prosze jakie trzeba miec kwalifikacje, ile one kosztuja i trwaja i wtedy sie wypowiedz. Znajdz prosze drugiego Polaka, ktory jest qualified financial planner:) Nie tak latwo zostac pseudobrokerem lub kombinatorem opowiadajacym glupoty. Moje uslugi sa regulowane przez Financial Services Authority i nie moge doradzac wbrew interesowi klienta inaczej odejde z interesu z kwitkiem i to szybko placac przy okazji olbrzymie grzywny. Uwazam, ze fakt ze wypowiadam sie na forum jest duzym plusem dla strony.
Co do reklamy. Otoz po pierwsze ja place za reklame. Po drugie moze to zabrzmi dziwnie ale bardziej mi zalezy na tym aby Polacy zrozumieli caly system emerytalny niz na samych klientach. Oczywiscie klient jest wazny ale i tak moja firma ma ich wystarczajaco. Po prostu w okresie swiatecznym jest mi troche nudno i postanowilem napisac kilka slow informacji. Niektorzy moga z tego skorzystac niektorzy wysmiac.
Postaram sie zostawic jeszcze kilka waznych informacji o emeryturach dla wiadomosci Polakow ale nie ukrywam, ze liczylem na rozmowe na wyzszym poziomie i raczej nie bede sie udzielal na forum. Nie mam na to czasu, jest zreszta sporo innych stron, gdzie tez mozna sie wypowiedziec. Szkoda tylko, ze akurat Leeds, Manchester gdzie mieszkam nie jest jedna z nich.
Pozdrawiam
Adamm[/quote]
Witam,
Po pierwsze nikt nie zabrania ci sie wypowiadac na forum leeds pl. Po drugie nikt nie uwaza ze jestes osoba niekompetetna. Ale mimo to uwazam ze nie robisz to z nudow tutaj to wypisujac i przykrywajac sie "posciela" wyjasnien i pomocy. Wszystko co tutaj rozpisywales skladajac w jedno wychodzi jasno. Podpowiem, popisze, ktos sie odezwie. Kazdy potencjalny klient w twojej branzy to twoj chleb i nie zaslaniaj mi sie tu POTEGA twojej czy innej firmy ( chodzi o liczebnosc klientow ). Wiec jeszcze raz ci napisze. Od otwarcia tematu wyraznie ci napisalem ze chwala ci za to ze informujesz. Napisalem takze wyraznie ze rozumie twoj interes w tym, choc dla mniej poinformowanych, dobrze i inteligentnie schowany w tych wypowiedziach. Ale jedno jest pewne. Mnie na twoje "podejscia" , znawco tematu, nie poderwiesz. Tyle tylko. Reszta nic ci nie zarzucam. To moja prywatna opinia. Reszta kazdy sobie. Narka
ja tam zycze ci powodzenia. a ze swojej strony dodam abys nie zabardzo chwali sie swoim klijetom gdzie mieszkasz (mowie tu o polakch). Moj dobry znajomy zajmuje sie tym samym w polsce po zawirowaniach w gospodarce wielu ludzi stracilo na oszczedzanych w ten sam sposob pieniadzach, wiec grozby typu zabijemy cie spalimy ci chate byly na pozadku dziennym nie mowiac juz o nocnych telefonach. Zucal liczbami i cyferkami jak ty a musisz pamietac pierwsza zasadetwoj klijet to debil i jak nie idzie mu jak mowisz to ci sie oberwie 🙂
Osobiscie bardzo sie ciesze, ze temat zostal poruszony. Ostatnio zaczynam sie interesowac wlasnie ta kwestia i szczerze zamiast sama szukac informacji, one same do m nie przyszly 🙂 Jestem mocno zainteresowana (i sadze ze nie tylko ja) wplacaniem pewnej dodatkowej kwoty na poczet mojej przyszlosci oraz oczywiscie interesuje mnie jak caly system dziala. Niestety nie naleze do grona naszych przemadrzalych szczesliwcow, ktorym pracodawca placi na pension.
Chetnie dowiem sie wiecej i dzieki za poruszenie tematu.
Osobiscie bardzo sie ciesze, ze temat zostal poruszony. Ostatnio zaczynam sie interesowac wlasnie ta kwestia i szczerze zamiast sama szukac informacji, one same do m nie przyszly 🙂 Jestem mocno zainteresowana (i sadze ze nie tylko ja) wplacaniem pewnej dodatkowej kwoty na poczet mojej przyszlosci oraz oczywiscie interesuje mnie jak caly system dziala. Niestety nie naleze do grona naszych przemadrzalych szczesliwcow, ktorym pracodawca placi na pension.
Chetnie dowiem sie wiecej i dzieki za poruszenie tematu.
Mam nadzieje ze nie "pijesz" do mnie tym przemadrzalym szczesliwcem. Na samym poczatku napisalem ze nie mam nic do poruszonego tematu. Wrecz przeciwnie-chwala za to i za informacje. Czytaj uwaznie kazde zdanie a nie te tylko te, za ktore potrafisz "dogryzc", co zreszta robisz caly czas w moim kierunku. I nie jestem zadnym szczesliwcem. Po prostu kazdy ma to na co zasluguje i na co firme stac. Ale to inny temat. Tak jak autor tematu napisal, temat emerytur i rent jest szeroki i trzeba o tym pisac. Nic do tego nie mam. A jak kazdy , na kazydm forum , mam prawo wyrazic swoje zdanie-opnie. Po to jest forum. I napewno nie po to by otrzymywac za kazdym razem docinki z twojej strony-a wlasnie tak robisz. Przykre. Pozdrawiam.