Strona główna Działy Erystyka Czy to dobrze, że znów nas tu więcej?

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    kazek
    Participant

Polacy, którzy z powodu recesji wrócili do Polski, teraz znów zjeżdżają do UK w nadziei na znalezienie pracy i… kupują więcej polskich produktów w Tesco. Na podstawie rejestrów sieci hipermarketów można wnioskować o reemigracji, ponieważ Home Office takich statystyk nie prowadzi.

Zobaczcie sami:
    http://londynek.net/czytelnia/article?jdnews_id=2616937

bartek4
    Participant

Znowu przyjedzie masa wiesniakow spod Gdanska,Warszawy,Krakowa,Wroclawia,Szczecina,Poznania ect.

Dobrze ze ja mieszkam w takim miejscu ze unikne kontaktu z tymi Januszami i Krystynami 😀

btw polskie produkty w tesco kupuja tez anglicy wiec to nie jest zaden wyznacznik tego ze jest nas tutaj znowu coraz wiecej.

starstar
    Członek
    baby78
    Participant

Sam jesteś Janusz…. Boże kiedys przeciez każdy z nas stawiał tutaj pierwsze kroki i też był Januszem lub Krystyną 😀
    Coraz bardziej mam wrażenie,że niektórzy boją się konkurencji,że ktoś im zabierze miejsce pracy lub cos w podobie…
    Posty takie jak twoje bartek4 ,przypominaja mi do zludzenia komentarze do artykułów na onecie,gdzie ci ktorzy zostali w PL,tak bardzo nas nienawidzą,próbują zmieszac z błotem! Nie bądzmy tacy,niech każdy ma szanse na byc moze lepsze życie.

bartek4
    Participant

te komenatrze na poratalach sa pisane najczesciej przez osoby ktore zazdroszcza czesci narodu ze mieli odwage postawic noge w zjednoczonym krolestwie i im sie udalo.

ja absolutnie nie mam nic przeciwko rodakom w UK tylko bawia mnie ludzie ktorzy przyjezdzaja tutaj i ani be ani me po angielsku i nawet nie probuja ogarnac jezyka. Ograniczaja sie do polskich slepow,polskich hydraulikow,elektrykow,landlordow i fryzjerow.

Przez to czesc narodu angielskiego postrzega nas jako zamknieta hermetycznie spolecznosc,a skoro jestesmy w ich kraju powinnismy chociaz troche probowac poznac ich kulture i zwyczaje.

marianek
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    kazek wrote:

… kupują więcej polskich produktów w Tesco.

ostatnio znalazlam w tesco rafaello. min. 3 paczki tygodniowo kupuje wiec to pewnie dlatego

nowy_nowa
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    bartek4 wrote:

te komenatrze na poratalach sa pisane najczesciej przez osoby ktore zazdroszcza czesci narodu ze mieli odwage postawic noge w zjednoczonym krolestwie i im sie udalo.

ja absolutnie nie mam nic przeciwko rodakom w UK tylko bawia mnie ludzie ktorzy przyjezdzaja tutaj i ani be ani me po angielsku i nawet nie probuja ogarnac jezyka. Ograniczaja sie do polskich slepow,polskich hydraulikow,elektrykow,landlordow i fryzjerow.

Przez to czesc narodu angielskiego postrzega nas jako zamknieta hermetycznie spolecznosc,a skoro jestesmy w ich kraju powinnismy chociaz troche probowac poznac ich kulture i zwyczaje.

Zapomniales dopisac o polskich paniach w bankach,mechanikach,pracownikow virgin czy BT…………ba, ostatnio nawet o polakach w O2 pytaja. Zgroza.
    Pamietam super czasy gdy w polskim klubie siadalo sie z zasluzonymi "wojakami" lat czterdziestych i zagralo w szachy czy brydza przy lampce dobrego koniaku lub rarytasa typu Piwo Zywieckie Exsport. Czasami przyjezdzali goscie z Manchesteru czy Shefield. Bylo fajnie,polonia mala ale pomagala sobie na kazdym kroku i we wszystkim. A jak pojawil sie jakis "nowy" zza zelaznej kurtyny bo udalo mu sie jakos paszport i wize zdobyc, to bylo male swieto w klubie. Teraz od kilku lat "stara" emigracja nawet nie zatrzyma sie obok tego klubu a znajomym "anglikom" mowi sie ze zamkniety. Ze wstydu. Coz, wspolna europa ma plusy i minusy. Sam nie wiem jak nazwac te po 2004 roku.

Wyświetlanych postów: 7 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.