Strona główna Działy Hyde Park Przygotowania do Swiat

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 16)
  • Autor
    Wpisy
    Sandgirl
    Członek

Ja w tym roku swieta tak jak poprzednie spedzam u mojej siostry 🙂
    I w tym roku bedziemy mieli menu mieszane, czyli indyk zamiast ryby ale ciasta oczywiscie musza byc 🙂 No i choinka… Szukam prezentu dla siostrzenicy!
    Swietowanie zaczne juz w sobote wieczorem 🙂

navrot
    Członek

bylem raz w uk na swieta, i powiedzialem nigdy wiecej.. zebym byl w najdalszej dzungli lub biegunie to bede probowal wrocic do pl , bo niema to jak swieta w domu..pzdr

SAMIRAHINI
    Członek

No ta ja podziele sie tym, czym moj stol zostaje wlasnie oblaskawiony na okolicznosc swietowania choc moze nieco innego ale jednak swietowania. Nie mam choinki ale mam swiatelka, duzo swietelek w tym swiece w lichtarzach. Tradycyjnie nalezy skonsumowac placki ziemniaczane na slodko (np z koktajlem jablkowym i cynamonem) albo na pikantno jak kto lubi, ryby: sledzie, losos; wolowina na slodko-kwasno, salatka z migdalami;ze slodkosci: paczki z dzemem (suganijot), rogaliki z makiem, cynamonem i migdalami (rugelah), makowce i serniki, ktorych szczerze nie ceirpie;). To tak na poczatek…a potem jest juz tylko wiecej 😉 Zycze wszystkim radosnej konsumpcji i wesolego swietowania i czym predzej ide sie nurzac w swoim (kontynuowac).

koukla
    Participant

Pytam z ciekawości: Czy tutaj, w Anglii na Waszych stołach wigilijnych są takie same potrawy jakie mieliście w Polsce?

marianek
    Członek

moze nie tak pyszne jak u mojej mamy ale sa.
    w wigilie napewno ryba, duzo ryby, pierozki, uszka z czerwonym barszczem, krokiety. na dser oczywiscie lazanki, makowce,
    na pewno 12 potraw bezmiesnych

a 1 dzien u tesciowej wiec indyk, brukselka itp

NikaP
    Członek

koukla,a czemu ma nie byc?Nie jestesmy na Biegunie Polnocnym,tylko w Anglii i wszystko mozna kupic,gorzej jakby polskich sklepow nie bylo,albo jak brakuje zdolnosci kulinarnych..

koukla
    Participant

Być może, u nas napewno są takie same dania, ale z opowieści znajomych wiem, że tu w Anglii na ich stołach wigilijnych pojawiły się np. dania mięsne, których wcześniej nie mieli.

hrv
    Participant

U nas sa tradycyjne dania, najwazniejszy jest oczywiscie karp, ktorego wlasnie przywiozlem z Polski, w bagazu podrecznym 😀

Baggins
    Participant

zapomniales dodac ze jechales autokarem

hrv
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Baggins wrote:

zapomniales dodac ze jechales autokarem

😆

NikaP
    Członek

Podrzymywanie tradycji nie jest obowiazkiem,wiec zawsze sie znajdzie jakis "ateista"albo "muzulman"co w Wigilie bedzie mieso jadl..

jackyl
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    NikaP wrote:

Podrzymywanie tradycji nie jest obowiazkiem,wiec zawsze sie znajdzie jakis "ateista"albo "muzulman"co w Wigilie bedzie mieso jadl..

nie zapominaj o 'jakis agnostykach’! 😉

Sandgirl
    Członek

U mnie w tym roku tak jak pisalam kuchnia mieszana… czemu nie sprobowac czegos nowego? Do tej pory staralam sie jesc dania bezmiesne w wigilie, ale co tam 🙂 Z moim wspollokatorem przed wyjazdem zrobimy sobie udawana wigilie i zjemy barszcz z uszkami i moze salatke jarzynowa 🙂 jeszcze zawsze robilam rybke smazona ale jakos mi sie nie chce 🙂
    ach juz nie moge sie doczekac wizyty u siostry 🙂 🙂 🙂

Anonim
    Gość

Jakie święta? 😯 😉 Pracuję. Całe święta 24 i 26 rano, 25 popołudniu. TŻ już prezent kupiłam, reszcie w przyszłym tygodniu. Do Paryża jedziemy na Sylwestra, poświęcilam się więc i dlatego robię w świeta. Żeby mieć tydzień wolnego potem 😳

hrv
    Participant

dora750 wrote:

Do Paryża jedziemy na Sylwestra

Bonne année 🙂

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 16)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.