Strona główna › Działy › Finanse › Polacy w bankach
Nie masz racji. Dane sa danymi na wizytowce. Wiec osoba ta reprezentuje bank, takze swoim imieniem i nazwiskiem. Dostep jest jawny i ogolnodostepny, wiec nie jest to w rzaden sposob lamanie prawa o danych osobowych.
Nie jestem pewien, czy tak jest w anglii i w tym przypadku, ale czesto w umowie pracownikow bankowosci jest fragment o tym, w umowie.
tech_kot wrote:jakie dane? nazwisko zazwyczaj jest na plakietce, nikt adresu domowego i prywatnego telefonu tu nie podal…
Imie i nazwisko to juz dane osobiste. Moze sobie te osoby nie zycza zamieszczania ich imion i nazwisk na forum?[/quote]
niestety ale sergi ma racje, bo w tym przypadku osoby te wymione sa jako przedstawiciele banku, instytucji p., a nie osoby prywatne
a czemu ”niestety”?
zebys mogl licznik ponabijac 😈
derailed wrote:tech_kot wrote:jakie dane? nazwisko zazwyczaj jest na plakietce, nikt adresu domowego i prywatnego telefonu tu nie podal…
Imie i nazwisko to juz dane osobiste. Moze sobie te osoby nie zycza zamieszczania ich imion i nazwisk na forum?[/quote]
niestety ale sergi ma racje, bo w tym przypadku osoby te wymione sa jako przedstawiciele banku, instytucji p., a nie osoby prywatne[/quote]
nie osobiste a osobowe jak juz coś 🙂
ela1981 wrote:derailed wrote:tech_kot wrote:jakie dane? nazwisko zazwyczaj jest na plakietce, nikt adresu domowego i prywatnego telefonu tu nie podal…
niestety ale sergi ma racje, bo w tym przypadku osoby te wymione sa jako przedstawiciele banku, instytucji p., a nie osoby prywatne[/quote]
nie osobiste a osobowe jak juz coś :)[/quote]
widocznie dla niektorych dane osobowe sa bardzo osobiste.. 😉
derailed wrote:tech_kot wrote:jakie dane? nazwisko zazwyczaj jest na plakietce, nikt adresu domowego i prywatnego telefonu tu nie podal…
No spoko, ja tylko pytam bo sam nie wiem…
ela1981 wrote:derailed wrote:tech_kot wrote:jakie dane? nazwisko zazwyczaj jest na plakietce, nikt adresu domowego i prywatnego telefonu tu nie podal…
nie osobiste a osobowe jak juz coś Smile[/quote]
Niech Ci bedzie kocie… 😀
No spoko, ja tylko pytam bo sam nie wiem…
[/quote]
wlasnie, tez bym sie dowiedzial jak to naprawde tu wyglada.
irek w sumie pytal o cos innego, niz ela odpowiedziala. co jezeli te osoby NIE ZYCZA sobie publikowania ich imienia i nazwiska na publicznym forum? niewazne, jako kto te osoby zostaly wymienione, gdyz dla pomocnej identyfikacji przy okazji wizyty w banku wystarczy 'pani Anna C.’ czy nawet 'pani Ania’. prawda? 🙂
to ze ktos pracuje dla banku nie oznacza automatycznie, ze jest osoba reprezentujaca firme. niektore firmy nawet zabraniaja pracownikom podawania swojego nazwiska klientom. jezeli 'pani Ania’ nie zyczy sobie upubliczniania swojego nazwiska, nie sadze, by firma mogla ja do tego zmusic. moze zachecic, wiadomo, ale jezeli w job description Ms C. nie ma wymienionego obowiazku reprezentacji firmy, wtedy mysle, ze moze sobie nie zyczyc publikacji swego nazwiska, takze nie sadze by bylo to usprawiedliwione tym, co sergi i ela mysla. aczkolwiek moge sie mylic, tak sobie snuje domysly 🙂
a najlepiej zaprosic tu pania A. i niech sie wypowie sama, co sobie zyczy a czego nie 🙂 to akurat nie moj bank, ale jak ktos bedzie z wizyta, moze przekazac 8)
irek w sumie pytal o cos innego, niz ela odpowiedziala. co jezeli te osoby NIE ZYCZA sobie publikowania ich imienia i nazwiska na publicznym forum?
No mialem na mysli wlasnie to, ale nie chcialo mi sie potem precyzowac…
Z ciekawosci zadzwonilem do Information Commissioner’s Office i powiedzieli mi ze DPA nie reguluje tego typu sytuacji.
Natomiast, bardzo mila pani powiedziala mi ze prawo cywilne w UK juz o to zachacza i jezeli osoba wymieniona z imienia i nazwiska mialaby jakis problem z zamieszczaniem jego/jej danych na forum internetowym, bez zgody, ma prawo do wyciagniecia konsekwencji prawnych. Aczkolwiek zazwyczaj konczy sie na poinformowaniu admina i usunieciu danych.
Czyli mialem troche racji, sliski temat.
PS. Jackyl zamiescil moje imie,… widzimy sie w sadzie Jacek, hehehehe 😀 😀 😀
A to co tam ktos napisal ze w kontrakcie istnieje taki niby zapis to nie prawda, mialem taki kontrakt i nie ma o tym wzmianki… A czytam to co podpisuje dokladnie.
Czy wie ktoś czy w którymś z oddziałów HSBC pracuje jakiś Polak?
Słyszałem, że w HSBC do otwarcia konta wystarczy tylko paszport? Czy ktoś wie czy ono jest darmowe? Czy w w ogóle gdzieś mozna otworzyć konto za darmo? I czy w Lloydsie wymagają teraz jakichś papierów w stylu potwierdzenie adresu czy cos?
kiedys na park row byl jeden polak w hsbc.
ogolnie za konto w banku sie nie placi (to podstawowe) ale z tymi dla nowoprzyjezdnych bywa inaczej z tego co wiem. to 'tylko na paszport’ bylo kiedys platne, pewnie nadal jest…
A czy w Lloydsie potrzebuję jakieś potwierdzenie adresu czy coś? Przyjechalem kilka dni temu i mieszkam u znajomych więc nie posiadam nic takiego.
A czy w Lloydsie potrzebuję jakieś potwierdzenie adresu czy coś? Przyjechalem kilka dni temu i mieszkam u znajomych więc nie posiadam nic takiego.
Nie potrzebujesz potwierdzenia adresu w Lloyds. Potrzebujesz tylko dowód osobisty lub paszport.
Czy wie ktoś czy w którymś z oddziałów HSBC pracuje jakiś Polak?
Słyszałem, że w HSBC do otwarcia konta wystarczy tylko paszport? Czy ktoś wie czy ono jest darmowe? Czy w w ogóle gdzieś mozna otworzyć konto za darmo? I czy w Lloydsie wymagają teraz jakichś papierów w stylu potwierdzenie adresu czy cos?
wszystko zalezy jakie konto. przykladowo w natwest do otwarcia zwyklego konta oszczednosciowego wystarczy tylko twoj podpis na aplikacji i finito. nie ma zadnego credit check itp.
ale np. klasyczne konto (darmowe) gdzie dostajesz karte debetowa to juz cie sprawdza dokladnie i moga odmowic otwarcia konta. w wiekszosci przypadkow sam paszport jako potwierdzenie tozsamosci nie wystarczy i musisz im przedstawic dowod zamieszkania. pozatym jesli z jakiegos powdu nie mzesz im okazac paszportu/prawa jazdy itp to bank zaakceptuje tez przykladowo jakis list z hm revenue & customs np. tax notification itp jako dowod tozsamosci
w wakefield w lloyds tsb pracuje polka Olimpia pamietam ze w kazde czwartki siedziala za biurkiem w customer office w wakefield