Strona główna › Działy › Nauka › Po licencjacie w Polsce
Witam serdecznie
W przyszłym roku mam zamiar podjąć studia w Leeds
Pewnie powielę tym tematem pytania poprzedników ale bardzo gubię się w używanej przez Was terminologii…
Może ktoś znajdzie kilka minut czasu, by laikowi prostymi słowami wytłumaczyć…
1. posiadam licencjat filologii polskiej (w czasie studiów dwie specjalności- redaktorsko-medialna oraz kurs nauczycielski) czy mogę zatem kontynuować naukę jako postgraduate? w trakcie kursu miałam zajęcia z pedagogiki, psychologii, metodyki nauczania w szkole itd. wobec tego czy mogę zdecydować się na studia drugiego stopnia w zakresie pedagogiki np.? czy muszę zaczynać od pierwszego stopnia?
2. j.angielski zdawałam na maturze, potem też przez 3 lata studiów mi towarzyszył, teraz kilka lat na Wyspach też zrobiły swoje, znajomości języka nie można nazwać biegłą…ale nie jest źle, może udałoby się bez egzaminów…
3. jeśli przetłumaczę wszystkie dokumenty m.in. potwierdzenie 10 tygodniowych praktyk pedagogicznych w szkołach podstawowych i gimnazjalnej, może uznane zostanie, że wiedzę w tej kwestii mam, mimo, że pedagogika nie była kierunkiem moich studiów… czy to pozwalałoby mi kontynuować naukę na uzupełniających mgr? (tak, jak w Pl)
4. kiedy składać aplikację?
Po stokroć przepraszam za ten chaos wypowiedzi…. ale może ktoś ma podobną sytuację czy doświadczenia? Z góry dzięki za ewentualne odpowiedzi
Pozdrawiam
A na jakim kierunku chcesz studiować?
napisała, że pedagogika 😀
Pedagogika lub inny podobny kierunek, przygotowujący do pracy z dziećmi
Jak miło, że jest ktoś kto kończył w Polsce te same studia co ja… Z ciekawości zapytam – a na jakim uniwersytecie zrobiłaś w Polsce licencjat?
Skoro masz specjalność redaktorsko-medialną, to czemu nie pójdziesz w tym kierunku..? Oczywiście masz prawo decydować co chcesz robić ale ta specjalizacja była zawsze moją wymarzoną i niestety niedoścignioną… 🙂
Przepraszam, że nie w temacie. Niemniej życzę powodzenia oraz gorąco pozdrawiam!
Dyplom mój nie powala na kolana Minek … UMCS, wyniki w nauce też raczej przeciętne, no ale swoje wiem.
A wracając do tematu, czy skończywszy filologię polską(mało przydatny kierunek na wyspach… 😕 ) i mając uprawnienia do wykonywania zawodu nauczyciela, mogę podjąć studia drugiego stopnia tu w Leeds?
Z góry dzięki za odpowiedzi, o ile się takie pojawią, bo wyświetleń setki, a odzew 😯 znikomy.
Pozdro
P.S. a Ty studiujesz teraz? Jaką ścieżkę wybrałeś po tym ważnym, a niewdzięcznym kierunku, bracie polonisto? 😀
Siostro Polonistko! 🙂 Ja studiowałem ten wspaniały kierunek w Polsce sześć lat temu… Prócz satysfakcji i wiedzy rozległej kierunek na niewiele więcej mi się przydaje, choć niezmiernie mnie cieszy, że miałem okazję zetknąć się z nim. Porzuciłem jednak tą ścieżkę i udałem się w kierunki inne i nie koniecznie naukowe. Pozdrawiam serdecznie koleżankę!
Siostro Polonistko! 🙂 Ja studiowałem ten wspaniały kierunek w Polsce sześć lat temu… Prócz satysfakcji i wiedzy rozległej kierunek na niewiele więcej mi się przydaje, choć niezmiernie mnie cieszy, że miałem okazję zetknąć się z nim. Porzuciłem jednak tą ścieżkę i udałem się w kierunki inne i nie koniecznie naukowe. Pozdrawiam serdecznie koleżankę!
drogi kolego polonisto! 🙂
nie koniecznie czy niekoniecznie..? 8)
braki w wiedzy rozleglej czy lenistwo? 😉
Drogi Jackylu – Mój Ukochany Mistrzu Ciętej Riposty – Bracie Dopisków – Niespełniony Polonisto – Żeglarzu po morzach najinteligentniejszych wymiocin – Najwybitniejszy łapaczu za język – Anarchisto konstruktywizmu – Poeto forumowy – Wypełniaczu – Drogi kolego!
Masz rację!
Pozdrawiam serdecznie i przepraszam zarówno za błąd jak i za zjadliwość… To tak z miłości uczynić musiałem, co by miłość pomiędzy forumowiczami nigdy nie zagasła… 🙂
Drogi Jackylu – Mój Ukochany Mistrzu Ciętej Riposty – Bracie Dopisków – Niespełniony Polonisto – Żeglarzu po morzach najinteligentniejszych wymiocin – Najwybitniejszy łapaczu za język – Anarchisto konstruktywizmu – Poeto forumowy – Wypełniaczu – Drogi kolego!
Masz rację!
Pozdrawiam serdecznie i przepraszam zarówno za błąd jak i za zjadliwość… To tak z miłości uczynić musiałem, co by miłość pomiędzy forumowiczami nigdy nie zagasła… 🙂
w koncu jakas kreatywna zjadliwosc 😆
mam racje, ze braki czy ze lenistwo..? 😉
peace & love, my polish mate! 😉
Serdecznie dziękuję za odpowiedzi
I stała się jasność
Specyfika polskich forów zagranicznych (choć czy tylko?) a może i Nas samych – od wątku głównego donikąd… Mam nadzieję, że można w tym znaleźć jakąś jasność i cieszę się, że założycielka tego wątku ją odkryła… i że ja również coś odkryłem… to nie braki ani lenistwo – to wytykanie cudzym – zwłaszcza błędów – rzadko dostrzegania sukcesów prawdziwych – oraz tragicznego spulchniania własnego ego…
Sukcesów życzę – ich utrzymywania oraz samokrytyki – a także dojrzałości.
Trochę może Off Topic… ale orientuje się ktoś, co magister pedagogiki może robić w UK. Trochę mnie to zastanawia 😕
zona pracuje w collegu np