Strona główna Działy Prawo Biurokracja

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    koukla
    Participant

Czy Wy też walczycie z różnymi urzędami, instytucjami, wydzwaniacie po kilka, kilkanaście razy i czekacie czasami miesiącami aż uda Wam się coś załatwić? Ja czasami czuję się bezsilna zwłaszcza jak wszystko naraz się nagromadzi.
    Najpierw półroczna walka o zwrot pieniędzy z ubezpieczalni za wypadek samochodowy.
    Teraz paczka wysłana do Polski zaginęła, pani z Parcelforce miala oddzwonić z wiadomością co się dzieje z paczką, oczywiście nie odzwoniła. dobrze, że była polecona, teraz zacznie się walka o zwrot pieniędzy
    Z Inland Revenue o zwrot podatku walczymy już z mężem od czerwca. Telefony średnio raz w tygodniu, listy raz w miesiącu. Kłamią tam jak z nut. A to raz system nie działa, raz ktoś odzwoni (oczywiście nikt nie dzwoni) innym razem, że czek już wysłany tydzień temu, później, że jednak ten czek wysłany był dopiero wczoraj, no a dzisiaj list przychodzi, że pieniądze będą na koncie w ciągu kilku dni. Komu tu wierzyć?
    Na wizytę w szpitalu dziecko ma czekać 3 miesiące, bo jest na tej dłużej oczekującej liście.
    W przychodni też mają bałagan, więc szczepionkę dziecko dostanie około 2 tygodnie później, chociaż jeszcze listu powiadamiającego nie wysłali, więc może i będzie to dłużej.
    A no i DVLA też przecież coś musi być. Wysłałam polskie prawo jazdy, żeby wymienić na angielskie. Jakże było moje zdziwienie, że tak szybko odesłali już nowe (po tygodniu). Ucieszona otwieram kopertę a tam na moim nowym dokumencie błąd w nazwisku. Mieli moje dwa dokumenty z prawidłowym nazwiskiem dowód osobisty i certyfikat małżeństwa. No ale przecież błąd trzebabyło zrobić. Znów dzwonienie, odsyłanie i czekanie na nowe. Ufff

Anonim
    Gość

Witam
    Moim zdaniem to zależy od przypadku.
    Ja nie miałem problemów z wymianą prawa jazdy. Podobnie np. z wyrobieniem NIN, Home Office, itp. Wszystko naprawdę szybko i bezproblemowo. Również zdobywając nowe kwalifikacje certyfikaty nie powinno być problemów. CRB i inne sprawdzenia wykonują szybko.
    Jedynym miejscem gdzie dość długo trzeba czekać na odpowiedź jest HMR & C. Czasem wysyłając do nich list albo odpowiedź na jakiś list trzeba czekać miesiącami na odpowiedź 🙁 A czasem okazuje się że np. list zaginął albo konsultanci tłumaczą że tak bardzo dużo mają pracy że po pół roku jeszcze nie doszli do tej sprawy! Skandal, ale pozostaje uzbroić się w cierpliwość i czekać…

mala1234
    Participant

ja nie rozumiem problemu
    biurokracja jest wszedzie i wszedzie trzeba odczekac swoje 🙂

mala1234
    Participant

chyba ze masz jakis zloty srodek na jej przeskoczenie lub ominiecie 😀

koukla
    Participant

Nie do końca chodzi o samo czekanie. Gdybym nie walczyła o pieniądze z ubezpieczalni, nigdy bym ich nie zobaczyła nawt po pół roku, to samo teraz będzie z paczką. Myślisz że ktoś sam do mnie zadzwoni i powie słuchaj zgubiliśmy twoją paczke, zapłacimy ci rekompesatę. O Inland Revenue już nawet nie wspomnę.

Wyświetlanych postów: 5 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.