Strona główna › Działy › Babski kącik › Tabletki antykoncepcyjne
ooo… ja bralam harmonet jakies 2 lata i nie utylam ani grama…
moja wspollokatorka brala Yasmin i tez sobie go chwalila 🙂
Ja tez sobie chwalilam Yasmine, przez jakies 8-10 miesiecy a potem sie zaczelo. W poczatkowym etapie brania, uwazalam, ze jest to najlepsza tabletka antykoncepcyjna jaka brala. Nie towarzyszyly mi zadne efekty uboczne i czulam sie doprawdy swietnie. Problemy zaczely narastac stopniowo zaczynajac od bolu glowy, migren, ktorych nigdy nie mialam, poprzez kolatanie serca, wysokie cisnienie krwi, omdlenia a skonczywszy na zakrzepach i problemach z watroba. Nadmienie tylko, ze nie jestem palaczka nigdy nie bylam oraz mam normalna wage ciala i jestem pare lat przed 30tka. Powiem szczerze,ze nigdy nie podejrzewalam, iz lek hormonalny moze wywolac takie skutki uboczne, zwlaszcza, ze wczesniej stosowalam kilka innych pigulek. Polecam czytanie ulotek i obserwowanie samych siebie. Ja niestety pare rzeczy zauwazylam dopiero poniewczasie.
poprosze więcej informacji o implantach
Kiedys zaoferowano mi ponizszy:
http://www.netdoctor.co.uk/medicines/100004325.html
a jakie tabletki sa dobre przy problemach z zylakami?
a jakie tabletki sa dobre przy problemach z zylakami?
Jak musisz brac tabletki wspomagaj sie Acard. Ja bralam z tabetkami majac problemy z zylami i swietnie pomoglo. Polecam konsultacje z lekarzem.
Tabletki antykoncepcyjne moga miec wplyw na powstawanie zatorow zylnych a wiec i zylakow.
Wpływ ma na to zarówno ilość etynyloestradiolu (zagęszcza krew), ale nie bez znaczenia jest też zastosowany progestagen. Za bezpieczniejszą pod względem zakrzepicy uznaje się II generację progestagenów – czyli lewonorgestrel (Microgynon, Stediril 30, Rigevidon), wyższe ryzyko jest przy III generacji (dezogestrel, gestoden: Harmonet, Minulet, Logest, Mercilon, Marvelon, Novynette; także norgestimat: Cilest) czy IV generacji (dienogest, drospirenon: Jeanine, Yasmin).
Jezeli w twoje rodzinei wystepuje choroby naczyniowe, choroby krazenia, rak piersi to radze przeprowadzac reguralne testy krwi podczas zazywania pigulek. Jezeli masz sklonnosci do zylakow i bierzesz pigulki, to postaraj sie tym bardziej zazywac ruchu. Lekka gimnastyka, codzienne rekreacyjne spacery i zbalansowana dieta powinny zmiejszyc ryzyko POwinnas takze obserwowac swoje zylki i nogi. Jesli zaczniesz doswiadczac uczucia ociezalosc nog, bolesci wokol miejsc z widocznymi zylami, chwilowych trudnosci z oddychaniem natychmast zglos sie do lekarza. Po do plastrow Evra, z powodu takiego a nie innego systemu podawania hormonów, sumarycznie dostarczają organizmowi więcej hormonów niż pigułki z zaw. 0,035 mg ethinylestradiolu (tj. np. Cilest).. co oznacza w praktyce jednak większe zagrożenie zakrzepicą niż to, które dają pigułki z zaw. 0,02 czy 0,03 mg ethinylestradiolu. Producent zapewnia jednak w ulotce, ze dbajac o odpowiednia diete oraz aktywnosc fizyczna, ryzyko zapadniecia na chorobe zakrzepowa wcale nie jest wyzsze niz podczas przyjmowania tradycyjnych srodkow doustnych.
Lekarz wszczepia pod skórę ramienia implant, zwykle od strony wewnętrznej, mający postać 6 kapsułek silikonowo – gumowych o wymiarach i wyglądzie zapałki.
Kapsułki zawierają progestagen (lewonorgestrel), którego 30 mikrogramowa dawka codziennie jest uwalniana do organizmu. Implant pozostaje w ciele maksymalnie przez 5 lat uniemożliwiając zajście w ciążę.
Zabieg może być wykonywany w znieczuleniu miejscowych i trwa ok. 15 minut.
Działania niepożądane związane z implantami hormonalnymi, to:
* zaburzenia cyklu miesiączkowego (bardziej lub mniej obfite miesiączki, plamienia),
* bóle głowy,
* trądzik,
* bolesność piersi,
* zwiększenie wagi ciała,
* depresja.
Zdecydowałam się na 3-letni implant choć nie jest to dla mnie najlepsza forma antykoncepcji (tabletki jednak nie wchodziły w grę ponieważ notoryczne zapominałam je zażywać, powinnam tak jak w Seksmisji mieć taki przypominacz-weź pigułkę,weź pigułkę 😀
[quote:3629158efe]
Lekarz wszczepia pod skórę ramienia implant, zwykle od strony wewnętrznej, mający postać 6 kapsułek silikonowo – gumowych o wymiarach i wyglądzie zapałki.
Kapsułki zawierają progestagen (lewonorgestrel), którego 30 mikrogramowa dawka codziennie jest uwalniana do organizmu. Implant pozostaje w ciele maksymalnie przez 5 lat uniemożliwiając zajście w ciążę.
Zabieg może być wykonywany w znieczuleniu miejscowych i trwa ok. 15 minut.
Działania niepożądane związane z implantami hormonalnymi, to:
* zaburzenia cyklu miesiączkowego (bardziej lub mniej obfite miesiączki, plamienia),
* bóle głowy,
* trądzik,
* bolesność piersi,
* zwiększenie wagi ciała,
* depresja.
Zdecydowałam się na 3-letni implant choć nie jest to dla mnie najlepsza forma antykoncepcji (tabletki jednak nie wchodziły w grę ponieważ notoryczne zapominałam je zażywać, powinnam tak jak w Seksmisji mieć taki przypominacz-weź pigułkę,weź pigułkę 😀
A co jezeli zle sie czujesz po tym? Idziesz do lekarza i wyjmuja? Tabletki zawsze mozna przestac brac, a implant na 3 lata pod skore to troche inna metoda stosowania.
Zdecydowałam się na implant ponieważ udogodnieniem jest to,że można go w każdej chwili wyjąć.
Jak już wcześniej napisałam nie jest to dla mnie najlepsza forma antykoncepcji tym bardziej ,że odczuwam skutki uboczne:zaburzenia cyklu,bóle głowy. Noszę się więc z zamiarem usunięcia go.Świadomość jednak,że mogę iść do lekarza i wyjąć go, gdy będzie działo się coś złego przeważyła na jego korzyść.
Nie reklamuję tutaj implantów podałam w poprzednim poście trochę więcej informacji na prośbę Tech-kota.
Ja mialam taki przypominacz w telefonie 🙂 Inaczej tez bym zapominala 😉
Amber wrote:Zdecydowałam się na 3-letni implant choć nie jest to dla mnie najlepsza forma antykoncepcji (tabletki jednak nie wchodziły w grę ponieważ notoryczne zapominałam je zażywać, powinnam tak jak w Seksmisji mieć taki przypominacz-weź pigułkę,weź pigułkę 😀
Ja mialam taki przypominacz w telefonie 🙂 Inaczej tez bym zapominala ;)[/quote]
Do 12 godzin mozna zapomniec 🙂
witam ja chcialabym zaczac brac tabletki anty,wiec moglybyscie mi powiedziec gdzie mam sie udac w tym celu??
witam ja chcialabym zaczac brac tabletki anty,wiec moglybyscie mi powiedziec gdzie mam sie udac w tym celu??
najprosciej do twojego GP
Ja np widze u siebie roznice na plus pod wzgledem psychicznym po yasminie .Nie mam dziwnych hustawek ,jestem znacznie bardziej opanowana itp minus zaczynam dostawac cialka.Iwez tu takiej dogodz.