Strona główna Działy Babski kącik Tabletki antykoncepcyjne

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 46)
  • Autor
    Wpisy
    Indra
    Participant

W UK to trzeba isc do GP albo do kliniki planowania rodziny i tam za darmo wszystko daja, ale trzeba sie zarejestrowac. W klinice nie pamietam czy trzeba bylo wpisac swojego GP czy nie. A poza tym dlaczego nie jest ubezpieczona?

aguskwiatek
    Participant

ale ma numer niszuransu ? jak nie ona to ty

Sandgirl
    Członek

Tak sie zastanawialam ostatnio, jakie tabletki (z tych tutejszych) bierzecie?
    Ja kiedys zaczelam brac Microgynon (bodajze) tutaj i po dwoch dniach sie strasznie zle czulam, wiec przestalam… i juz ich nie zamierzam brac.

nina225
    Członek

O tabletkach zawsze trzeba pamiętać i u palących skuteczność jest trochę niższa. Ja od dwóch lat jestem "posiadaczką" implantu – POLECAM

Sandgirl
    Członek

ja bralam w polsce tabletki jakies 2 lata i nigdy mi sie nie zdarzylo zapomniec 🙂 palic tez nie pale 😉
    i bralabym je w celach niekoniecznie antykoncepcyjnych 🙂

Amber
    Participant

Teraz implant, a wcześniej Mercilon.

neonka
    Członek

ja w polsce bralam mercilon i tu tez go biore

SAMIRAHINI
    Członek

Kiedys milam przygode z Yasmin, obecnie chyba najczesciej przepisywana tabletka antykoncepcyjna. Koncekwencje tego niefortunnego paro miesiecznego "romansu"odczuwam po dzis dzien.
    A propos Microgynon i zlego samopoczucia. Organizm ludzki potrzebuje zdecydowanie wiecej niz dwa dni by zaadaptowac sie do nowej sytuacji hormonalnej. Wiekszosc popularnych pigulek to tabletki typu zlozonego, co oznacza,ze w ich skladzie wystepuje syntetyczne pochodne estrogenu i progestonu. Roznym osobom lepiej lub gorzej pasuja pewne typy syntetycznych hormonow i nie kazdy organizm przyzwyczaja sie do nich w tym samym tempie. Kiedys probowalam pigulek jednoskladnikowych, progestonowych i choc psychicznie czulam sie duzo lepiej niz po dwuskladnikowych, to jednak retencja wody byla dla mnie zbyt duzym wyzwaniem. Ogolnie wyprobowalam ok 5 roznych marek pigulek dwuskladnikowych m.in Cilest, ktora tolerowalam chyba najlepiej, Microgynon, Dianette i wspomniana Yasmin, ktora stala sie moim przeklenstwem. W efekcie obiecalam sobie, ze juz nigdy nie wdam sie w zaden dobrowolny "romans" z antykoncepcja hormonalna czy to na okolicznosc planowania rodziny czy regulacji cyklu etc. Chyba, ze bedzie to obsolutna koniecznosc. Bol glowy, migreny, wahania nastrojow i wypadanie wlosow to byly doprawdy najlzejsze skutki uboczne jakich doswiadczylam a bylo ich zacznie wiecej, zwlaszcza po odstawieniu hormonow.

Anonim
    Gość

A ja Yasmin biorę odkąd weszła na rynek. Brałam w Polsce, biorę teraz. Bez problemów, pomijając bieżący, który wynikł tylko i wyłącznie z powodu mojego błędu i rozregulowania sobie gospodarki hormonalnej w dwa światy. Mniejsza z tym.
    GP proponował mi implant, ale czytałam różne opinie na ten temat. Między innymi fakt, że z krwawieniami różnie bywa, a ja sobie lubię poregulować wg własnych potrzeb. No i teraz sobie podregulowałam 🙄

Chociaż kurcze… jakiś czas temu pojawiły się migreny związane z cyklem. Hmm, może trzeba już zmienić Yasmin na coś innego…Tyle lat na nim.

Szwagierka ma plastry Evra. Problem miała je zdobyć tutaj, bo rzadko się je stosuje i żadna apteka nie miała. Boots zamówił.

Balbinka
    Participant

mi zaczęły się migreny mniej więcej po roku stosowania tabletek… zrobiłam kilkumiesięczną przerwę – nie pomogło, zmieniłam tabletki… migreny jak były tak są :[

Sandgirl
    Członek

W Polsce bralam tabletki Harmonet i nigdy sie po nich zle nie czulam.
    Czy moglabym je dostac tutaj?

lili2000
    Participant

w Polsce bralam Harmonet przez kilka dobre kilka miesiecy. Nic mi po tabletkach nie bylo, nie mialam zadnych dolegliwosci. Niestety zaczelam tyc, musialam przestac. Ginekolog wowczas powiedzial ze harmonet zatrzymuje wode w organizmie i przepisal Yasmin. Do tej pory biore Yasmin.

Indra
    Participant

Dla mnie Yasmin byl najlepszy. Bralam Cilest dosyc dlugo, Harmonet po ktorym bardzo przytylam, szybko wiec poszedl w odstawke, plastry bbbrrrrrr i Yasmin na koncu. Bardzo sobie go chwalilam. Teraz ze wzgledu na wiek chyba tabletki mi nie podchodza w ogole, wiec przestalam brac juz pare miesiecy temu. O dziwo wszystkie bolesci i problemy zniknely, wiec i tak nie musze sie juz niczym szprycowac 🙂 A wczesniej dluzej niz pol roku nie dawalam rady.

Sandgirl
    Członek

ooo… ja bralam harmonet jakies 2 lata i nie utylam ani grama…
    moja wspollokatorka brala Yasmin i tez sobie go chwalila 🙂

mala1234
    Participant

ja od 4 lat jestem na zastrzykach antykoncepcyjnych z przerwa na dzidzusia i sobie chwale co 8-12 tyg do pielegniarki na zastrzyk
    nie ma problemu z waga ani migrenami
    ale kazda z nas inaczej reaguje na antykoncepcje wiec musisz posprawdzac i potestowac 😀

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 46)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.