Strona główna › Działy › Babski kącik › Tabletki antykoncepcyjne
a ela1981 nie rozumiem tego…jak mam spirale to co wieczor jestem morderczynia…
nie wydawalo by mi sie ze jestes super kobieta bo wynikalo by z tego ze codziennie jestes poldna a inne kobiety nie 🙁 tylko pozazdroscic 😯
hej dziewczyny,
Biore od 3 lat zastrzyki antykoncepcyjne. Sa swietne!!!!
– nie tyje ani nie mam apetytu zwiekszonego,
– 100% zabezpieczenie,
– nie trzeba o niczym pamietac codziennie, zastrzyk sie ma co 3 miesiacw,
– brak okresu!!! to jest dopiero szczescie!!!
Polecam. Szczegolow dowiecie sie u GP lub w klinice planowania rodziny.
A skutki… raz sie zyje!!!
Pozdrawiam!
– 100% zabezpieczenie,
jakis przelom w antykoncepcji, a jest medota dajaca 110% pewnosci? 😉
Tak Elu, szklanka wody zamiast i biczyk coby sie za grzeszne mysli wychlostac 😆 😆
A tak juz bardziej powaznie, to decydujac sie na antykoncepcje hormonalna, potencjalnie trzeba liczyc sie z roznorakimi skutkami ubocznymi czy to krotko czy dlugoterninowymi. Co do Yasmine, to nie jest ona zadna tam mini Pill jak niektorzy uwazaja tylko dlatego,ze zawiera tyle a nie wiecej syntetycznie uzyskanych hormonow.Jest o tabletka dwuskladnikowa czyli zarowno estrogenowa jak i progesteronowa z balasnem przesuniety w strone 1-go z wymienionych hormonow. Tego typu pigulki sa absolutnie nie zalecane dla palaczy wlasnei ze wzgledu na estrogen, ktory moze stymulowac powstawanie zakrzepicy. jesli jestes palaczka i nie mozesz pozegnac sie z nalogiem, lepiej siegnij po wspomniana mini Pill, ktora zawiera tylko progesteron. Moga ja takze przyjmowac osoby cierpiace na cukrzyce, karmiace piersia, po 35 roku zycia lub palace. Historia raka piersi w rodzinie jest glownym przeciwskazaniem. Alternatywnie,mozna skorzystac z tak zwanej dlugodystansowej antykoncepcji w formie implantu podskornego:implanon, ktory rowniez opary jest na syntetycznym progesteronie. Implant umieszczany jest na 3 lata ale moze byc usuniety przez lekarza w kazdej chwili.Zaleta dla planujacych rodzine jest to,ze plodnosc powraca niemal natychmiastowo. Jesli chodzi o spirale, to spirala spirali nie rowna i nie mozna wrzucac wszystkich do jednego wora konkludujac, ze prowadzi do nieintencjonalnego poronienia. Czy spirala zawierajaca aktywny skladnik hormonalny tez prowadzi do niezamierzonego poronienia, skoro zasadniczo nie dopuszcza do zaplodnienia, zageszczajac sluzowke?
Badzmy rozsadni i nie polegajmy na zaslyszanych informacjach a raczej na ugruntowanej naukowo wiedzy czy to wlasnej czy specjalisty choc i ta nie zawsze jest wazaca. 70 lat temu niektorzy lekarze informowali na przyklad, ze stosunek oralny prowadzi do bezplodnosci,ba!pisano nawet o tym w ksiazkach.
Czy spirala zawierajaca aktywny skladnik hormonalny tez prowadzi do niezamierzonego poronienia, skoro zasadniczo nie dopuszcza do zaplodnienia, zageszczajac sluzowke?
Badzmy rozsadni i nie polegajmy na zaslyszanych informacjach a raczej na ugruntowanej naukowo wiedzy czy to wlasnej czy specjalisty choc i ta nie zawsze jest wazaca. 70 lat temu niektorzy lekarze informowali na przyklad, ze stosunek oralny prowadzi do bezplodnosci,ba!pisano nawet o tym w ksiazkach.
wlasnie dlatego nie wiem skad sie biora pomysly, ze spirala dziala poronnie (nie tylko hormonalna)
w latach 70tych opinie byly rozne (dlatego moze starszy personel moze podchodzic sceptycznie), ale obecne badania dowodza, ze przy spirali nie dochodzi do zaplodnienia
ladnie to opisuja w ponizszym linku:
http://polki.pl/rodzina_rodzice_artykul,10011181.html
oh tak szklanaka wody bylaby najlepsza… 😉
Ktos moze mi powiedziec z kad w Leeds moge zdobyc recepte na tabletki antykoncepcyjne ?? do jakiej przychodi albo do jakiego lekarza …
Zorientuj się gdzie znajduje się Twoja najbliższa przychodnia nhs, zapisz się tam, idź do gp, a on skieruje Cię do Family planner czy coś takiego;/ Lub można od razu iść bezpośrednio do centrum planowania rodziny, które też jest zazwyczaj przy przychodniach. Powodzenia! Mam nadzieję, że pomogłam;)
zarejestruj sie do GP czyli lekarza ogolnego a on wypisze Tobie recepte na Twoje tabletki albo ich angielski odpowiednik.Tabletki otrzymasz w aptece za darmo.
Jak bardzo Cie nagli to ja mam zdaje sie 3 opakowania do oddania, nie zamierzam uzywac. Napisz jakie bierzesz teraz, to napisze czy mam takie same. Da Ci to troche czasu zeby zapisac sie do family planning centre. Ja korzystalam z tego na Rundhay Road, 10 minut od centrum.
http://www.leedssexualhealth.com/pregnancy-testing
tu masz wszystko na temat antykoncepcji – rodzaje nooo i przychodnie
😉
Witam, moja dziewczyna nie ma ubezpieczania. Czy istnieje możliwość przepisania leków które ona będzie brac ale skutek bedzie dla nas obojga. Mam na mysli antykoncepcje. Z góry dziekuje za odpowiedz 🙂
Musisz sprostowac swoje pytanie bo ja osobiscie z bardzo nie wiem o co chodzi.
Ja chodzi o antykoncepcje to idz Ty i popros o prezerwatywy. Nic nie placisz. No chyba, ze bardzo jej zalezy na tabletkach ze wzgledow zdrowotnych.
Myśleliśmy o tabletkach.
❓ 💡 😳
jeśli w Polsce to bez recepty tylko jeden lek
to pigułki do pochwowe pytać w aptece wiem ze bez recepty sprzedadzą
a jak w anglii to na lepiej w aptece spytać