Strona główna › Działy › Babski kącik › Tabletki antykoncepcyjne
Moje zazywanie tabletek nie mialo nic wspolnego z zapobiegnieciem ciazy. Nie lubie jak sie mnie szufladkuje…
najlepsza metoda antykoncepcji jest brak zycia seksualnego 😳
albo sterelizacja 🙁
inne zawsze wiaza sie z powiklaniami albo zgrozeniami
tabletki rozne chormony zle podane moga zabuzrc strukture chormonalan kobiety co wiaze sie z skokami wagi, nudnosciami,bolami glowy,krwawieniami zmianami na korzei zawsze 99%
plastry,zastrzyki globulki tak samo
spirale podobno sa najskuteczne i najbezpieczniejsze ale to bezwiedne zabijanie plodu 🙁
prezerwatywy sa najbezpieczniejsze bo chronia rowniez przed chorobami wenerycznymi…ale wielu naszyc partnerow jest uczulonych na lateks 😆
metoda kalendarzykowa albo stosunek przerywany no coz wiaze sie ze stresem i raczej nie ma sie wielkiej satysfakcji z stosunku…
wiec drogie dziewczyny, panie dobranie i dostosowanie metody antykoncepcji wiaze sie zawsze z ryzykiem poniewaz kazda z nas jest inna i lekarz od razu nie moze dostosowac najlepszej metody czasem wyglada to jak metoda prob i bledow
poniewaz nikt nie wynalazl tabletki ani metody dobrej na wszystko i dla wszystkich… 😕
spirale podobno sa najskuteczne i najbezpieczniejsze ale to bezwiedne zabijanie plodu 🙁
a mozesz rozwinac to stwierdzenie?
jakiego plodu? 😯
przeciez nie dochodzi do zaplodnienia!
wiesz czasmi natura jest bardziej sprytna i dochodzi
i nieraz moja znajoma wyciagala spirale z dzieciatkiem albo dziecko rodzilo sie ze spirala w ciele fakt faktem bylo to pare lat temulata 80 i poczatek 90 i teraz sa ponoc bezpieczne
sa ich 2 rodzaje normalne i chormonalne
wiesz czasmi natura jest bardziej sprytna i dochodzi
i nieraz moja znajoma wyciagala spirale z dzieciatkiem albo dziecko rodzilo sie ze spirala w ciele fakt faktem bylo to pare lat temulata 80 i poczatek 90 i teraz sa ponoc bezpieczne
sa ich 2 rodzaje normalne i chormonalne
Hm… Ja mam znajoma, ktora urodzila 100% zdrowe dziecko majac jednoczesnie zalozona spirale. Masz racje, czasami natura jest sprytna, ale przy tabletkach jest tak samo. Jesli cos nie zadziala, moze mimo wszystko dojsc do owulacji podczas przyjmowania tabletek, ale ze dzialaja one tez w ten sposob, ze nie dopuszczaja do zagniezdzenia sie zarodka, nie mozemy mowic, ze stosujac je bezwiednie zabijamy plod! Nie popadajmy w paranoje! Owszem, wszystkie te srodki nie maja 100% skutecznosci i jesli ktos po nie siega, musi sie z tym liczyc. Czyli bez przesadnej jakies obsesji powinno sie miec swiadomosc, ze nawet przy najlepszym zabezpieczaniu sie jesli uprawiamy seks istnieje jakies prawdopodobienstwo zajscia w ciaze. I skoro juz rozmowa zeszla na te tory, to wybaczcie, ale nie wydaje mi sie, zeby taka 16-stolatka byla na to gotowa, tak jak nie jest gotowa na podjecie wspolzycia. Ale do tego dochodzi inny aspekt: dlugotrwala abstynencja seksualna doroslego zdrowego czlowieka tez nie jest tak calkiem dobra dla jego zdrowia. Wiec wedlug mnie lepsze jest juz jak niektorzy to okreslaja "trucie" sie tabletkami niz nabawienie sie nerwicy przy stosunku przerywanym (o zgrozo mala1234 zakwalifikowala go jako metode antykoncepcji 😯 ). Czyli tak jak napisala ela1981, wszystko powinno byc dopasowywane indywidualnie. A mimo to, ze mamy XXI wiek i mamy rozne mozliwosci ludzie nadal sa niedoinformowani. Wiec sie mala nie czerwien, bo masz racje- brak zycia seksualnego jest jedyna 100% skuteczna metoda antykoncepcji, wszystkie inne maja mniejszy lub wiekszy odsetek zawodnosci 😉 I niestety mniejszy lub wiekszy odsetek skutkow ubocznych 🙁
i nieraz moja znajoma wyciagala spirale z dzieciatkiem albo dziecko rodzilo sie ze spirala w ciele fakt faktem bylo to pare lat temulata 80 i poczatek 90
takie sytuacje sa efektem zlego zalozenia spirali, lub innych nieprawidlowosci np uszkodzona spirala…
kazda metoda ma swoje wady, dlatego tak wazne jest dobraniej jej indywidualnie….
jasne ze, zadna metoda nie jest 100%, ale w przypadku spirali jesli!!!! dojdzie do zaplodnienia powinno automatycznie dojsc do poronienia….oczywiscie tez sa wyjatki 😉
ale jesli wedlug ciebie stosowanie antykoncepcji to "bezwiedne zabijanie plodu" to moze stosunek przerywany bo go o dziwo zaliczylas do metod zapobiegania tez jest zabijaniem plodu 🙄
wiesz czytaj uwazniej ❗ o spirali tak napisalam bo jezeli dojdzie do zaplodnienia a pozniej zaplodnione jajko wbije sie w spirale to jest bezwiedne zabijanie pkodu,jak nastepna czytelniczka napisala nawet rodza sie zdrowe dzieci a spirala byla zalozona 🙁 wyrazilm swoja opinie o antykoncepcji ogolnie podajac przyklady tego co wiem…i myslalm ze pomoge ale widze ze pewnym osoba nie podobaja sie innych rady bo wiedza lepiej-przepraszam ale nie jestem wszystko wiedzaca 🙄 nie jestem ginekologiem zeby diagnozowac przypadek kazdej kobiety z osobna, od tego jest lekarz i to on powinien jak napisalm dobrac antykoncepcje do danej pacjentki i to nie od razu pierwsza bedzie ta najlepsza bo kobiety maja rozna strukture chormonalan …i o dziwo stosunek przywany tez zalicza sie do antykoncepcj ❗ tak sie dowedzialam od lekarza 😮 😯
(…)i o dziwo stosunek przywany tez zalicza sie do antykoncepcj ❗ tak sie dowedzialam od lekarza 😮 😯
Rany, ja teraz tez jestem w szoku, bo przeczytalam w wiki, ze faktycznie masz racje 😯 Moja niewiedza tez wynikala z pouczen lekarza, bo moj stanowczo nie zaliczyl tego do metody anty i zdecydowanie odradzal 😉 Skutecznosc bardzo niska i skutki uboczne jak na naturalna matode naprawde powazne. Ale zwracam honor i przyznaje racje, wedlug wiki to jest metoda antykoncepcji 😉 😀
wiesz czytaj uwazniej ❗ o spirali tak napisalam bo jezeli dojdzie do zaplodnienia a pozniej zaplodnione jajko wbije sie w spirale to jest bezwiedne zabijanie pkodu,
twoja wiedza na temat spiral jest szczatkowa, bardzo szczatkowa
1. Cyt. z Wikipedii "Płód jest to stadium rozwojowe zarodka, rozpoczynające się od [b:66c2ac115b]ok. 6 tygodnia od chwili rozpoczęcia się ciąży.[/b:66c2ac115b]" ~ o jakim bezwiednym zabijaniu plodu mowimy? w Polsce jest to zabronione (jak aborcja) wiec jesli przy wkladce dochodziloby do zabicia [b:66c2ac115b]plodu [/b:66c2ac115b]spirale tez bylyby zabronione
2. Badania naukowcow udowodnily, ze spirala [u:66c2ac115b]zapobiega zaplodnieniu[/u:66c2ac115b] a nie usuwa zaplodniona komorke ~ wiec nie ma mowy o jakimkolwiek zabijaniu, tym bardziej plodu!!!!
ponizej cytat ze stronki http://www.pigulka.com/info%20ramki/jak%20dziala%20spirala.htm
W krajach cywilizowanych ( potwierdza to definicja ONZ) za początek ciąży uważa się zagnieżdżenie się blastocysty w śluzówce macicy, a nie zapłodnienie czy kilkudniowy okres pomiędzy zapłodnieniem a zagnieżdżeniem. Takie jest zdanie prawa i takie jest zdanie medycyny. Innymi słowy o działaniu poronnym można mówić dopiero od czasu początku ciąży. Ta logika tłumaczy też, dlaczego nawet w państwach, w których prawo do aborcji jest ograniczone (choć gwoli prawdy dodać należy, że w rozwiniętych krajach zachodnich prawo to nie jest tak radykalnie okrojone jak w Polsce) ograniczenia te w żaden sposób nie wpływają na dostępność spiral.
…. Skrupulatne badania naukowców wykazały, że u kobiet korzystających ze współczesnych spiral nie dochodzi do zapłodnienia. Stwierdzono to na podstawie obserwacji, które miały wykazać, czy użytkowniczki wkładek częściej niż inne kobiety wydalają zapłodnione komórki jajowe, czy też nie. Badanie to wykazało, że używanie spirali nie ma na to żadnego wpływu. Innymi słowy, kobiety korzystające z wkładki tak samo często jak inne wydalały zapłodnione komórki. Oznacza to, że spirala najczęściej zapobiega zapłodnieniu, a efekt poronny jest wątpliwy. Tak więc zapłodnienie, a następnie wydalenie blastocysty może się zdarzyć, ale nie częściej niż wśród kobiet nie korzystających z wkładek. [/b]
ja nie napisam o definicjach ksiazkowych tylko o tym co wiem co mowily pielegniarki na oddziale ginekologi w polsce wiec na pewno to nie sa bajki z drugiej strony tak moze moja wiedza jest niewielka bo nie mialm spirali zakladanej i nie moge sie wypowiedziec osobiscie na ten temat ze jest ona exstra metoda antykoncepcyjna komfortowa i wogole…a z drugiej strony jak by sie zaglebic w temat to zarodek pold jak to interpretujesz zaczyna sie juz w momencie zaplodnienia /bardziej katolickie pojecie …
i nie wiem czemu walkujesz ten temat jak mowa na pocztku byla o szkodliwosci tabletek yasmin 😯 a ja inne metody antykoncepcji podalam jako przyklady ze tylko abstynencja i sterylizacja sa 100% areszta nie 😮 ❗
Az zaczelam i ja o tym sobie czytac. I oto co znalazlam:
"Spirala nie jest metodą stuprocentowo skuteczną.
Co może się zdarzyć, jeśli kobieta zajdzie w ciążę mimo korzystania z wkładki? W zasadzie jedno z dwojga: albo w początkach ciąży dojdzie do poronienia, albo też wkładka wrośnie w łożysko lub błony płodowe i zostanie wydalona dopiero przy porodzie. Za bzdurę należy uznać plotki, że spirala może uszkodzić płód, na przykład wrastając w głowę embrionu. Nie należy więc usuwać wkładki, gdy okaże się, że kobieta jest w ciąży. Wyjmowanie wkładki stwarza większe ryzyko poronienia niż pozostawienie jej w macicy." (http://www.pfm.pl/u235/navi/199181 – podaje linka, chaciaz na stronach w tym temacie pisza naogol bardzo podobne rzeczy, tylko w zaleznosci od daty rozni sie podawana skutecznosc tej metody antykoncepcji 😉 )
Wskaznik Pearla nie wynosi 100%, z czego wynika, ze jakies ciaze przy stosowaniu tej metody jednak sie zdarzaja. A znowu z tego, co twierdza lekarze, ciaza z wkladka jest ciaza podwyzszonego ryzyka. Spirala zatem moze spowodowac poronienie.
Mnie osobiscie spirale przerazaja…
Mala1234, ale ja nie nazywalabym tego "bezwiednym zabijaniem plodu". Bo jesli tak to bedziemy postrzegac, to wtedy kobiety aktywne seksualnie pijace alkohol tez moga "bezwiednie zabijac plod", lub doprowadzac do jego uposledzenia. Zanim kobieta dowie sie, ze jest w ciazy zazwyczaj mija troche czasu i wtedy przeciez zyje normalnie. Czasem zdarza sie, ze pije alkohol w ilosci zagrazajacej ciazy, a raczej nikt jej nie zarzuca, ze zabija swoje dziecko. Jakos tak to rozumiem 🙄 Bo jesli przyjmiemy taka postawe jak twoja, to kazda wspolzyjaca kobieta powinna sie zachowywac, jakby byla w ciazy, zeby jej nie oskarzac o zabijanie ❓
bezwiednym zabijaniem plodu -wlanie nazwalam poronienie bo tylko w przypadku spirali ono istnieje …i nie mowilam ze jest to metoda 100% bo juz wczesniej napisalam jakie sa to metody…
nie od dzis wiadomo ze alkohol i papierosy i narkotyki ora inne uzywki w wiekszych dawkach powoduja uposledzenia albo poronienia albo smierc w zaleznosci od stopnia zawansowania ciazy.
kazda wspolzyjaca kobieta ktora chce miec dziecko powinna uprawiac sex kiedy jej sie podoba i nie uzywac antykoncepcji tylko profilaktycznie kwas foliowy dla lepszego rozwoju dziecka.
kazda wspolzyjaca kobieta ktora nie jest gotowa /przygotowana na maciezynstwo powinna wybrac sie z wizyta do lekaza gp w angli albo ginekologa w polsce i z nim porozmawiac na ten temat…co jest najlepsze dla jej zdrowia ,odpowiednie do wieku,aktywnosci,pracy nalogow-papierosy,wagi,i lekarz powinien dobrac odpowiednia dla niej metode…nie bazowac na opowiadaniach i przezyciach kolezanek badz artykolach w prasie czy internecia bo jak wspomne po raz wtorny kazda z nas jest inna i nasz organizm ma rozne potrzeby…
Mala1234, pw poszlo, zeby juz nie offtopowac 😉
ja nie napisam o definicjach ksiazkowych tylko o tym co wiem co mowily pielegniarki na oddziale ginekologi w polsce wiec na pewno to nie sa bajki
zatem te pielegniarki to napewno wiedzy z ksiazek nie czerpaly
bezwiednym zabijaniem plodu -wlanie nazwalam poronienie bo tylko w przypadku spirali ono istnieje
to co jak ja mam spirale to znaczy, ze co wieczor jestem morderczynia? ha ha ha
prosze Cie znajdz cokolwiek na poparcie swoich twierdzen
naukowcy udowodnili, ze u uzytkowniczek sprali wydalenie zaplodnionej komorki nie wystepuje czesciej niz u zwyklej kobiety
i nie wiem czemu walkujesz ten temat
wlasnie dlatego….
nieraz moja znajoma wyciagala spirale z dzieciatkiem albo dziecko rodzilo sie ze spirala w ciele
wkładka wrośnie w łożysko lub błony płodowe i zostanie wydalona dopiero przy porodzie. Za bzdurę należy uznać plotki, że spirala może uszkodzić płód, na przykład wrastając w głowę embrionu.
nie lubie bajkopisarstwa, no chyba , ze te informacje masz od tych niezle wyedukowanych pielegniarek, to wtedy uwierze 😉
dla wyjasnienia chcialam dodac, ze nie uwazam spirali za cud swiata, jak kazda metoda jest zawodna, ma swoje wady i zalety, ale jest metoda antykoncepcji a nie narzedziem zbrodni
tak swoja wiedze czerpie od niewedukowanego grona lekarki i pielegniarek z blisko 30 letnim starezm na oddziale ginekologi i poloznictwa 🙂