Strona główna › Działy › Dziecko › Poszukuje dentysty dla 2,5 letniego dziecka
wybacz ale chyba kazdy dentysta ma doswiadczenie z dziecmi -bo ich tez lecza wiec jezeli masz wlasnego dentyste napewno on ci pomoze albo doradzi innego dentyste …
Witam. Ja z moim 2-letnim synem byłam u pani polskiej dentystki, gdyż chciałam mu zrobić lapisowanie i obejrzenie zębów, ale co mnie zdziwiło pani dentystka powiedziała mi ,że niestety nic nie zrobi, bo oni mleczakami się nie zajmują bo i tak te zęby wypadną. Więc jak byłam w Polsce to odwiedziłam dentystę i zrobili wszystko co trzeba było zrobić ,lapisowanie ,założyli plomby itp;
A spracyzowalas gdzie mieszkasz?Szukasz prywatnego czy panstwowego dentysty?Lista dentystow albo przynajmniej nr tel pod ktorym mozesz ja uzyskac dostepna jest w twojej przychodni, poza tm zapytaj swojego Health Visitora.One takze zajmuja sie dystrubucja takich informacji. Fakt, ze jezeli planujesz zostac dluzej w UK, to warto dentyste miec i to nie tylko polskiego prywatnego z doskoku.Opieka dentystyczna dla dzieci jest darmowa w ramach NHS. W wieku 2,5 roku powinno sie tez przede wszystkim skupic na hygienie jamy ustnej dzieciaka-szczotkowac zeby conajmniej 2 razy dziennie [b:183b5ff55b]pasta dla doroslych[/b:183b5ff55b], nie ppodawac slodkich napoi w tym skokow miedzy posilkami-sok nawet jesli jest to swiety Kubus tylko z jedzeniem no chyba ze dziecko wyszczotkuje zeby po konsumpcji.Nawet naturalne soki maja w sobie mase cukru nie mowiac o Kubusiach czy Witaminkach.A i podawanie napoi i butelki tez ma sile destrukcyjna dla uzebienia bo cukier osadza sie bezposrednio na plytce. Zatrwazajace jest,ze dzieci w wieku 4-5 lat musza miec plombowane zeby albo nawet wyrywane hurtem ze wzgledu na postepujaca prochnice.Wasze zeby tez borowano w tym wieku???Taka refleksja na marginesie…Zeby u tak malych dzieci w UK rowniez sie leczy.Tak sie sklada,ze mam zawodowe powiazania z dental hospital i zapewniam, ze sie leczy jesli sprawiaja dyskomfort lub bol.Dentysta podejmuje decyzje czy warto, bo przeciez u 6 latka, ktory za pol roku i tak straci danego zeba w sposob naturalny, szkoda przydawac bolu i traumy po to, zeby plomba poszla wraz z zebem. Jesli udacie sie do dentysty prywatnego (zwlaszcza w Polsce) podejrzewam,ze zaplomuje kazdego zeba nawet zdrowego pod warunkiem ze uiscicie oplate.
no wlasnie takie jest polskie pojescie ~ zrobic na zapas, napchac do kieszeni, a ze dziecko sie nameczy i zestresuje NA DARMO to pikus!
a potem jak naprawde trzeba pojsc z dzieckiem do dentysty to na sile trzeba ciagnac bo jakis "biedny" polski dentysta plombowal mu zeby mleczne
moje dziecko ma wlasnie 6 lat, do dentysty (w uk oczywiscie) chodzil raz na rok, wszystkie zeby ma zdrowe bez grama prochnicy! problemy sie zaczely jak zaczely mu wyrastac stale, bo wlasnie mleczne sa jeszcze zdrowe i niestety ale trzeba bylo wyrywac ze znieczuleniem bo staly rosol obok mlecznego a nie w jego miejscu, bo ten nie zdazyl sie zepsuc i wypasc
wiec sie zastanowcie mamuski przed zadaniem cierpienia wlasnemu dziecku i leczeniem mleczakow, wystarczy higiena…
co do stosowania przez dzieci pasty dla doroslych, niestety nie jest to prawda
zeby mleczne wymagaja innej ilosci fluoru i taka czyli odpowiednia ilosc jest w pastach dla maluchow
kolejny etap to zeby pol mleczne + pol stale czyli wlasnie np. u 6latkow, tu kolejny rodzaj pasty z inna zawartoscia fluoru
a potem na stale – pasta dla doroslych
chyba nie glupi wymyslil pasty dla dzieci, tu nie chodzi o smak czy kolorowe opakowanie tylko o odpowiedznia ilosc fluoru
dokladnie zgadzam sie z ela1981 najwazniejsze jest mycie zenow 2 razy rano i wieczorem wystarczy moja corka ma 20 miesiecy i sama stara sie myc haha bo podpatrzyla u nas i my jej tez pomagamy
a co do pasty to juz sa od 6 miesiaca zycia dziecka i powinno sie stosowac dokladnie takie zeby nie zepsuc dziecku szkliwa i zarazem zaba
a szczotka i pasta z ulubiencem z bajki jest dodtkowa zacheta do zabawy i rutyny mycia zebow na przyszlosc.
a czy dentysta jest polakiem anglikiem czy innej narodowosci nie ma dla mnie znaczenia w ang dentysta i lekarze dla dzieci sa bezplatni do 16 roku zycia dziecka wiec nie wydaje mi sie potrzebana porada leczenie prywatne no chyba ze ma sie za duzo pieniedzy…
ja mam swojego dentyste i jestem zadowolona i moja mala juz byla na fotelu u niego i wszystko jest dobrze…
wiec tylko w naglych przypadkach wydawala bym pieniadze na prywatnych polskiech lekarzy dentystow 🙂
Ale mnie nie zalezy aby to byl polski czy tez prywatny dentysta,chodzi mi o takiego ktory ma podejscie do dzieci. Pan doktor z Wakefield absolutnie nie nadaje sie do pracy z dziecmi. Chcialam aby ktos mi polecil sprawdzonego lekarza:-)
Niestety w naszym wypadku szczotkowanie zębów nie uchronilo przed prochnica:-(
wybacz ale chyba kazdy dentysta ma doswiadczenie z dziecmi -bo ich tez lecza wiec jezeli masz wlasnego dentyste napewno on ci pomoze albo doradzi innego dentyste …
Nie chodzi tylko o doświadczenie, ale przede wszystkim o podejście do dziecka. Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że można pójść do każdego. Pediatria jest odrębnym działem medycyny. To samo jest ze stomatologią pediatryczną. Rozumiem, że najważniejsza jest higiena. Ale w połączeniu z profilaktyką zdrowia i fachową pomocą. Pisząc o higienie mam na myśli nie tylko mycie zębów, ale i sposób odżywiania. Do tego fluoryzacja i lakowanie bruzd. Co z tego, że próchnicy nie ma, jeśli są bruzdy. Nie zalakowane w porę mogą ulec zakażeniu bakteriami, a to skutkuje próchnicą i wczesną utratą mleczaków.
W Polsce niestety wciąż pokutuje przestarzały pogląd (jak w wielu dziedzinach medycyny, niestety), że mleczaków nie należy leczyć. To nie jest prawda. Tkanka, z której zbudowany jest ząb mleczny słabiej ulega mineralizacji, niż tkanka zębów stałych. W rezultacie zęby mleczne narażone są na atak bakterii.
W Polsce są stomatologie dziecięce. Tu w niektórych przychodniach są konsultacje pediatryczne.
http://www.revahealth.com/dentists/uk/west-yorkshire/leeds/leeds-city-center/leeds-the-dental-clinic/paediatric-dentist-consultation
http://www.revahealth.com/dentists/uk/west-yorkshire/bradford/manningham/mornington-villas-dental-suite
Na tej stronie można szukać dziecięcych stomatologów. Z większością przychodni można się skontaktować drogą elektroniczną.
Co do pana z Wakefield, to nie nadaje się on nie tylko do pracy z dziećmi, ale i z dorosłymi. Niestety.
Dziękuję Dora 😀 Bardzo mi pomogłaś!!!!!
Dziękuję Dora 😀 Bardzo mi pomogłaś!!!!!
Nie ma sprawy. Mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć kogoś odpowiedniego 😉