Strona główna Działy Prawo obowiązki pracowadawcy

Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Justii
    Participant

czy ma prawo mój pracodawca wymagać bym sobie na własny koszt zakupił ubranie robocze (buty.spodnie) dzieki z góry za pomoc wszystkim

nowy_nowa
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Justii wrote:

czy ma prawo mój pracodawca wymagać bym sobie na własny koszt zakupił ubranie robocze (buty.spodnie) dzieki z góry za pomoc wszystkim

Spojrzyj do umowy o prace. Kazda solidna firma zapewnia ubranie lub oddaje kase za zakupienie owego raz w roku po przedstawieniu rachunku. Ale musi byc to uwzglednione w umowie o prace.Jesli nie ma to raczej musisz sam sie o ubranie postarac. Tak to wyglada prawnie. Ale mysle ze nie sa to az tak potworne koszta i powinni ci zwrocic. Kwestia dogadania sie. Popytaj.

PS. Po za tym, ostatecznie, mozesz zakupic na swoj koszt, zatrzymac rachunek i dolaczyc do rozliczenia podatkowego. Jesli bedzie ok to dostaniesz razem z rozliczeniem podatkowym zwrot.

Justii
    Participant

na tym polega rzecz ze niemam zadnej umowy z moim pracodawca.gadalem z nim o tym ze jesli bym kupil ubranie robocze to czy mi zwroci to odp nie bo by musial wydac duzo kasy na kazdego pracownika to ja mu odp ze bede chodzil w ubraniu takim jakim sobie sam przyniose z domu i natym zakonczyla sie rozmowa.(chodzi tu o ubranie dokladnie kucharza )

nowy_nowa
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Justii wrote:

na tym polega rzecz ze niemam zadnej umowy z moim pracodawca.gadalem z nim o tym ze jesli bym kupil ubranie robocze to czy mi zwroci to odp nie bo by musial wydac duzo kasy na kazdego pracownika to ja mu odp ze bede chodzil w ubraniu takim jakim sobie sam przyniose z domu i natym zakonczyla sie rozmowa.(chodzi tu o ubranie dokladnie kucharza )

Jesli nie masz umowy to pracujesz prawdopodobnie nielegalnie. W takim przypadku oczywiscie musisz raczej sam zapewnic sobie ubranie robocze. Jesli mimo wszystko pracujesz legalnie to musisz upomniec sie o jakakolwiek umowe bo mozesz miec problemy. Ale to twoja sprawa ja tylko komentuje. Zycze powodzenia.

Justii
    Participant

pracuje legalnie tylko ze bez uwomy zadnej jak do tej pory, a co mi grozi za to ze niemam z pracodawca umowy podpisanej??

nowy_nowa
    Członek

Justii wrote:

pracuje legalnie tylko ze bez uwomy zadnej jak do tej pory, a co mi grozi za to ze niemam z pracodawca umowy podpisanej??

Jesli placi twoj pracodowca podatki, ni itd i masz to udokumentowane ( payslipy) to nic ci nie grozi. No moze oprocz tego ze wyrzucic cie moze w kazdej chwili bez jakichkolwiek pytan,wyjasnien itd. Sam widzisz na temat ubrania roboczego. Wymaga i nie interesuje go skad wezmiesz lub za co. Tak samo moze byc obojetny jak go spytasz dlaczego dzis masz wolne lub dlaczego wogole do pracy juz masz nie przyjsc. W innym poscie piszesz o nadgodzinach dziwnie zaznaczanymi literka D. To tez zagrywka ponizej pasa bo nikt do nadgodzin zmusic cie nie moze.
    Ale to wszystko jest z reguly uwzglednione w umowie o prace ( nadgodziny, ich wynagrodzenie, ubranie robocze, urlopy,chorobowe, dlugosc wypowiedzenia pracy itd,itd,itd.) A poniewaz umowy nie masz a z tego co piszesz , raczej nie dostaniesz, bo "boss" twoj dobrze wie ze wtedy nie mogl by tak od sobie napsac "D" na planie pracy. Zycze powodzenia a najlepiej zmiany miejsca pracy. Ale to tylko sugestia, nie kieruj sie tym.

Wyświetlanych postów: 6 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.