Strona główna Działy Hyde Park Powrót do Polski

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 31)
  • Autor
    Wpisy
    Anonim
    Gość

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193

Uxbridge wrote:

Samuraj wrote:

Klotnie to nie ja zaczalem, tylko Ty.

Nie zgadzam się, ponieważ:

Samuraj wrote:

Wiec nie pisz sama bzdur, (…)

I dopiero po tym Dora się uniosła.
    [b:f09bbca5bb]Na skasowanie posta nie ma co narzekać, bo Dorę za głupawą uwagę o żonie spotkało to samo.[/b:f09bbca5bb] Parę innych postów w tym temacie też odeszło w niebyt.[/quote]

Jak to mówią, oko za oko, ząb za ząb, a po nazwisku to do najbliższych 8) Może i mam gębę od ucha do ucha, zawsze miałam, ale z wyzwiskami do nikogo nie wyskakuję. A na pewno nie pierwsza 😉

I bardzo dobrze, że te posty skasowałeś.

fatamorgana
    Participant

Tak jeszcze dodam, żeby była jakaś sensowna przeciwwaga dla paru durnych postów powyżej (wiadomo zresztą czyich), że Anglia ma jeden szczególny minus.
    Ten minus ma dla coraz większej liczby Polaków znaczenie.
    Mianowicie, dla osób lubiących przestrzeń, ciszę, swobodę poruszania się w terenie, krajobrazy, turystykę i aktywne zwiedzanie oraz spokój- Anglia okazuje się :
    – za ciasna (gęstość zaludnienia)
    – za mała
    – zbyt wyregulowana (wszędzie zakazy, nakazy, tabliczki PRIVATE-No entry, w zasadzie każdy kawałek gruntu jest wykupiony i jest czyjś.
    W Polsce jest nadal wiele wiele miejsc, gdzie niczym nieskrępowani możemy pójść wszędzie tam, gdzie nam przyjdzie ochota. Jest piękna i naturalna przestrzeń, bardzo dużo czystych i naturalnych lasów (!) swoboda, nie ma wszedzie masy niedzielnych turystów podjeżdżających jak najbliżej autem z gromadą dzieci, nie ma płotów i murków z napisem PRIVATE -Tu ci wolno, tam ci nie wolno, możesz iść tylko tu itd.
    Wszystko powydzielane, pouregulowywane jakimiś safe przepisami, tak jakby każdy człowiek musiał być idiotą, żeby sam sobie świadomie gdzieś krzywdę robić.
    Dla mnie zawsze miało to znaczenie, stąd szybkie rozczarowanie tym krajem, pomimo tego, że ma wiele przepięknych miejsc i zabytków….
    Podobnie myślą w Czechach i na Słowacji.
    P.S. W weekend byłem w Małej Fatrze.
    Znalazłem fajne miejsce na piknik i ognisko na jakimś (czyimś?) polu.
    Kawał pięknej łąki z widokami, wspaniała pogoda, zero ludzi, spokój i cisza.
    Mieszkający obok góral nie robił żadnych "ale" z powodu ogniska i pobytu "obcego" na "swoich" ziemiach.
    Jeszcze poradził którą ścieżką lepiej iść po drzewo.

Spróbujcie sobie zapalić w jakimś takim podobnie dowolnym miejscu w UK ognisko.
    W najlepszym razie skończy się na opieprzu, a w najgorszym- na wizycie ekipy strażaków i policji, za spowodowanie pożaru lub spowodowanie zagrożenia pożarem… 😆 😯 🙄 😈 👿

Mówiąc szczerze, to najbardziej jestem zadowolony po powrocie nie z tego, że jest co robić i gdzie zarobić, bo to było raczej oczywiste i pewne, ale właśnie z tego, że w każdej chwili mogę pojechać w niepoogradzaną, nieskrępowaną i szeroką przestrzeń. I znajdę w niej wszystko to, co lubię i co daje mi radość.
    Kto zna polskie pojezierza, lasy i góry, ten wie o czym mówię.
    Tam można naprawdę odpocząć od wszystkiego.
    Zjeździłem całą Wyspę i powiem tylko na koniec tyle, że podobnego uczucia można zaznać jedynie na dalekich północnych i zachodnich rubieżach Szkocji.
    Ale tam nie ma ani pracy, ani warunków do bytowania.

To tak przy okazji dyskusji, bo nie samym funtem i robotą przecież człowiek żyje. 🙂

Samuraj
    Członek

dora750 wrote:

Uxbridge wrote:

Samuraj wrote:

Klotnie to nie ja zaczalem, tylko Ty.

Nie zgadzam się, ponieważ:

Samuraj wrote:

Wiec nie pisz sama bzdur, (…)

I dopiero po tym Dora się uniosła.
    [b:09e96e9b63]Na skasowanie posta nie ma co narzekać, bo Dorę za głupawą uwagę o żonie spotkało to samo.[/b:09e96e9b63] Parę innych postów w tym temacie też odeszło w niebyt.[/quote]

Jak to mówią, oko za oko, ząb za ząb, a po nazwisku to do najbliższych 8) Może i mam gębę od ucha do ucha, zawsze miałam, ale z wyzwiskami do nikogo nie wyskakuję. A na pewno nie pierwsza 😉

I bardzo dobrze, że te posty skasowałeś.[/quote]

Widze, ze musze sie wypowiedziec, bo robi tu sie ze mnie czarna owce.
    Moich postow moderatorze to wykasowales chyba z 2/3, ale nie o tym chce pisac.
    Zalazek klotni lezy w pierwszym poscie Dory, dziwie sie ze moderator tego nie wylapal. Ja napisalem swoje zdanie, a Dora piszac, z wielkim oburzeniem – bzdura, nic sie nie zmienilo, ciemnota, chamstwo, itp wywolala atak z mojej strony.
    Co do maltretowania zwierzat, to jak pisalem, wszedzie moga sie trafic takie poj…. bo inaczej ich nazwac nie mozna.( Osobiscie sam nie jestem wielkim milosnikiem zwierzat, zwlaszcza kotow, ale szanuje je, bo to rowniez zywe istoty, ktore maja prawo do zycia.)
    Skoro Dora tak zacheca mnie do poczytania artykulow na temat maltretowania zwierzat, to zapewne czytala ostatnio artykul w jednej z brytyjskich gazet o dziewczynie, ktora z kuszy postrzelila kota, bo ten wlazl na jej podworko. Dodam, ze biedak zdychal pol godziny w cierpieniu. Grozi jej sad, tylko co z tego, w najlepszym wypadku bedzie miala dozywotni zakaz posiadania zwierzat, tylko co z tego, skoro kot ktorego zabila i tak nie nalezal do niej 🙄
    Wiec Dora pisanie jacy to polscy malolaci sa zwyrodniali dla zwierzat, jest przesadzone, bo tu nie jest lepiej i prawo tez nie jest dla nich takie straszne.
    Z ta Twoja zasada, po nazwisku to do najblizszych, radzilbym uwazac.
    Jest to najlatwiejsza i najbardziej prostacka linia ataku, obrazajac ludzi, ktorych nie znasz i ktorzy nic Ci nie zawinili mija sie ze zdrowym rozsadkiem.
    Koles, ktory obraza komus rodzine, musi liczyc sie z tym, ze reakcja z drugiej strony moze byc dla niego dosc bolesna.
    Oczywiscie kobiecie sie nie przylozy, no chyba ze trafi sie na frajera-damskiego boksera, ale nie chodzi juz nawet o to.
    Klocisz sie z kims to, to nie obrazaj jego rodziny.
    Chociaz pamietam impreze na osiedlu, gdzie jedna dziewczyna rozbila szklanke na twarzy drugiej, za to, ze ta pierwsza obrazila ojca tej drugiej.
    Co z tego, ze sprawa byla w sadzie, ktora oczywiscie poszkodowana wygrala, ale od tamtego incydentu minelo 7 lat, a dziewczyna do dzis ma spora blizna na policzku.
    Wiec Dora, to tylko porada, nigdy nie wiesz na kogo trafisz, wiec od rodziny z daleka 😉
    A do Tych, co sugeruja mi, ze glosze wszem i wobec iz Polska to kraj mlekiem i miodem plynacy, powiem krotko.
    Polska jest inna, dla mnie jest lepsza pod wieloma wzgledami, oczywiscie ze bedzie mi brakowalo UK, ale wracam, bo mam taka potrzeba i tak chce, bo tam jest moj dom.

RuBu
    Członek

ak czytam i czytam, sam chce zejchac do PL w przeciagu jakis 2/3 tygodni.

Dlaczego ? hmmm
    w UK finansowo czuje sie swietnie, wiem ze moge zamowic 10 plyt na tydzien i nic sie nie stanie, ale…

za duzo tu cwaniakowatych polakow, (najgorsza opcja to ci co nie znaja wogole jezyka, a sadza sie jak by byli niewiadomo kim) – to mnie bardzo odrzuca od uk.
    druga opcja – hmmm praca, jak praca bywaly lepsze i gorsze, tyle ze nie potrafie pracowac w miejscu gdzie tak naprawde nie jestem w stanie sie nic nauczyc – jak to moj byly pracodawaca z pl mowil "idz tam gdzie bedziesz w stanie sie czegos nauczyc, a nie zmarnowac" no i hmmm polazlem :/ tam gdzie raczej niczego sie nie naucze. A Polska dlaczego ? Czasami dopada czlowieka taki moment, kiedy wie ze cos traci, i zaczyna o to walczyc, u mnie wybor jest prosty – wole wybrac kogos kogo kocham niz pieniadze i nie wazne jakie…

Dogon
    Participant

wrócić do kraju na pewno warto, ale tylko kiedy jestesmy pewni, ze damy tam sobie radę finansowo.
    Moja praca to wieczna trasa, raz jestem tu, raz tam. W Leeds mam bazę wypadową na całą europę i na chwilę obecną Leeds traktuję jak moją własną mikro ojczyznę. Wracam tu tak, jka miałbym wracać do Polski, i poniekąd tak sie czuję. 🙂
    Każdy z nas ma miejsce, do którego wraca i które traktuje jak własną Polskę, nie zapominając o geograficznym pochodzeniu.

powiedzcie mi jakie formalnosci trzeba wpierw wypelnic przed powrotem do polski??np.jakie dokumenty potrzebne, jakie sprawy zalatwic itp.??

SpokoBoyxxx:)
    Członek

Przede wszystim musisz udac sie na Rehab i do psychologa….To podstawa jak sie z tym ogarniesz dalej juz powinno byc z gorki dla ciebie 😛 ❓ ❓ ❓ Choc dalej stawiam wielki znak zapytania przed Toba????????????????????????????????

SpokoBoyxxx:)
    Członek

Dogon wrote:

wrócić do kraju na pewno warto, ale tylko kiedy jestesmy pewni, ze damy tam sobie radę finansowo.
    Moja praca to wieczna trasa, raz jestem tu, raz tam. W Leeds mam bazę wypadową na całą europę i na chwilę obecną Leeds traktuję jak moją własną mikro ojczyznę. Wracam tu tak, jka miałbym wracać do Polski, i poniekąd tak sie czuję. 🙂
    Każdy z nas ma miejsce, do którego wraca i które traktuje jak własną Polskę, nie zapominając o geograficznym pochodzeniu.

Podpisuje sie pod tym co napisales bardzo madrze napisane:) Nasz dom jest tam gdzie sa najblizsi i gdzie czujemy sie dobrze czy to w U.K czy w Polsce jednym jest tu dobrze innym w Polsce dlatego nie istnieje jedna rada i recepta dla wszystkich.Kazdy ma inna sytacje i kazdy musi sam przemyslec decyzje i rozwazyc sam przed soba!!!Wracac czy zostac ???

100%polak
    Participant

Dogon wrote:

…raz jestem tu, raz tam. …

[b:9bc22ad284]Dogon[/b:9bc22ad284] [b:9bc22ad284]Dogon[/b:9bc22ad284][b:9bc22ad284]…[/b:9bc22ad284]

💡

Na Syriuszu?
    http://www.podroze.pl/wyprawa/relacja/dogoni-dzieci-syriusza,196/

RuBu
    Członek

dobra 19.09 wrocilem do pl ;]

i hmmm lekki szok – w ciagu niecalego tygodnia bo – juz 25.09 bylem na rozmowie o prace i zaczalem od 28 – stawka ? zadowalajaca nawet bardzo – spodziewalem sie mniejszej, jak na polskie realia i gadki o pracy za 800zl.

wszedzie sie da trzeba tylko chciec, bardzo chciec.

Baggins
    Participant

1200?

filipek
    Participant

W moim przypadku to 3000 miesiecznie(bez sobot i niedziel) oraz raz w roku 4000 barborki,4000 czternastki, 8 ton wegla ,talony zywnosciowe(250 PLN miesiecznie) 35 dni urlopu z tym ze nie kazdy chce robic pod ziemia a przyjecia sa 😀

RuBu
    Członek

baggins nieee :]

ogolnie hmmm za uk troche tesknie ale tu jednak mi lepiej 😛

do 3000 miesiecznie da rade dojsc bez problemu – niestety gorzej z weekendami ale… w sumie kwestia dogadania sie

jackyl
    Participant

za 3k pln to nawet nie warto zaczynac 🙂 wiecej mialem jak 5 lat temu opuszczalem nasza kochana ojczyzne 🙂

Anonim
    Gość

jackyl wrote:

za 3k pln to nawet nie warto zaczynac 🙂 wiecej mialem jak 5 lat temu opuszczalem nasza kochana ojczyzne 🙂

i co sie chwalisz

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 31)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.