Strona główna Działy Prawo Brak prawa jazdy, mandat

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    xtomekx
    Członek

jeszcze 1 zlapala mnie 28 maja do 1 czerwca mialem ubezpieczenie ale nie wykupilem dalej bo fura od tyg stoi w garazu i tak zostaje na najblizsze 4 miechy bo wracam do pl moge np; sciemnic ze ojciec jechal ale ze wyjechal juz do pl auto stoi w garazu nieuzywane ja porostu nim nigdy nie jezdzilem i tyle nie mam pojecia

tive666
    Członek

nie chce sie bawic w moderatora, ale na przyszlosc uzywaj kropek i przecinkow, bo nic nie mozna z tego zrozumiec.

GaGa
    Participant

Skoro ubezpieczenie tego auta jest na Twojego ojca, to list (w którym pytaja sie czy : kierujący pojazdem o nr.rejestr. …….. )
    musi być zaadresowany na Twojego ojca.Jeśli w tym liście potwierdzisz ,(podpisując) ze osobą ,która w danym dniu złapała się na radar jest Twój tata -Ty nie poniesiesz w zasadzie rzadnych konsekwencji.Jeszcze jedna sprawa-otóż po odesłaniu do nich tego listu, po ok.tygodniu lub dwóch przyjdzie Ci do zapłacenia mandat + określona ilość punktów karnych, i będą chcieli abyś odesłał im prawo jazdy ojca.Czy Twój tata ma PL prawko?

xtomekx
    Członek

tak ma pl to nowe juz unijne ale obecnie jest w polsce i nie wybiera sie do uk

xtomekx
    Członek

I to mnie wlasnie tez zdziwilo, ze papiery sa na niego z ubezpieczenia ale na mnie auto jest zarejstrowane, w ubezpieczeniu jestem dodany jako kierowca. Przyszlo na moje imie pewnie dlatego ze przy kupnie auta wypisywalem na mnie ale jak ubezpieczlismy to na niego. Powiedzieli mi w tej firmie co ubezpieczalem ze to nie stanowi problemu.

Na zdjeciu nie bedzie widac ze to ja wtedy sciemnie ze on jechal

Anonim
    Nieaktywny

mnie radary złapały dwa razy będąc posiadaczem angielskiego auta lecz prawo jazdy miałem polskie. Mandaty przyszły do domu w anglii – bo auto zarejestrowane tutaj. Poszedłem wiec na pocztę i wysłałem sumę kwoty za mandaty na adres podany w liście. Po dwóch tygodniach dostałem odpowiedz, że nie mogą skasować mnie za te mandaty bo nie mam angielskiego prawka, nie mają gdzie wbic punktów. Tym samym ku mojemu zaskoczeniu odesłali mi pieniądze(czek) za dwa mandaty. To było jakis czas temu i do tej pory nie upominają się o zaległe kary chociaż mam już prawko angielskie. 😀

GaGa
    Participant

Widze ,ze Snickers już wyjaśnił Ci wszystko, co miałam Ci do powiedzenia.Moj mąż był w takiej samej sytuacji jak Snickers, dlatego pytalam ,czy Twój tata ma PL prawo j.-wiec skoro je ma to nie otrzyma żadnych pnkt.karnych.A moja rada – ”zapłać” mandat kupując Postal Orders na odwrocie trzeba dopisac obecny adres zamieszkania-napisz,ze twoj tata(kierowca tego auta-bo rozumiem, ze nie przyznajesz sie, ze to ty jestes kierowca na zdjeciu) obecnie mieszka w PL.My tak zrobiliśmy, i po ok.2 tyg. – pdobnie jak Snickersowi – odesłali znaczek.A co do ubezpieczenia to nie stresuj sie, wazne ze w dniu kiedy była fotka miales insurance.A teraz to juz bez znaczenia czy masz ,czy nie.Pozdrawiam.

tomaszo1
    Członek

napisz za ojca ze się przyznaje ojciec,nikt tego nie sprawdzi gdzie on jest,zapłacisz 70f za każdy mandat i ojcu wpiszą kilka punktów.prawka nie musi zmieniać na całkiem angielskie,tylko robi się taki dodatek do polskiego prawka za free.i na to wpisują ci punkty.sam to możesz zrobić nie musi byc staruszka w uk i tak tego nie sprawdza bo wszystko załatwia się listownie.pozdro.

Anonim
    Nieaktywny

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    tomaszo1 wrote:

napisz za ojca ze się przyznaje ojciec,nikt tego nie sprawdzi gdzie on jest,zapłacisz 70f za każdy mandat i ojcu wpiszą kilka punktów.prawka nie musi zmieniać na całkiem angielskie,tylko robi się taki dodatek do polskiego prawka za free.i na to wpisują ci punkty.sam to możesz zrobić nie musi byc staruszka w uk i tak tego nie sprawdza bo wszystko załatwia się listownie.pozdro.

A próbowałeś już to tak załatwić?
    Ostatnio dowiedziałem się, że ściągają kase za mandaty od zagranicznych rezydentów. Mój kumpel miał podobną sytuację więc poszdł na policję sie dowiedziec co zrobić gdy nie masz prawka uk. Oni powiedzieli,że dojdą do niego prędzej czy póżniej – pokazali mu także listę zagranicznych kierowców bez prawka uk do odpowiedzialności karnej za mandaty. Podobno od niedawna egzekwują zaległe płatności od emigrantów przebywających na terenie uk. Sam trzęsę porami bo mam dwa zaległe od 4 lat – może mnie to ominie. Czy jest sens ryzykować ściemą?

panikos
    Członek

a co za problem. Ojciec niech napisze oswiadczenie ze on jechal. Niech dolaczy kserokopię swojego prawa jazdy. Czekow niech nie wysyla bo i tak wrocą. Za około pl roku przyjdze pismo z sadu o terminie sprawy. Jak sie odbedzie dostanie grzywne od 60-90 funtow. Zaplacisz i po sprawie. Zadnych punktow nie dostanie.

A ty sobie zrob prawo jazdy bo jak cie policja zatrzyma to juz nie bedzie tak latwo i bedzie znacznie wiecej kosztowalo.

Anonim
    Gość

Niewiele nacji jest zdolnych do takich zachowań. Jednak "Polaczki" (nie mylić z Polakami) owszem, mogą jeździć bez prawa jazdy i łamać przepisy. A potem tylko kombinują, proszą o dopytują jak ominąć prawo, uniknąć konsekwencji. A potem jeszcze wielkie zdziwienie że was w jakimś kraju nie lubią albo mają negatywny stosunek do was. Ale to wszystko właśnie dzięki takim sytuacjom.
    Trzeba napisać jasno: jeśli ktoś nie ma prawa jazdy to nie powinien w ogóle jeździć!
    Hmmm… być może to prowokacja. Wiele ostatnio takich da się zauważyć na forach w internecie (np. "dostałem mandat / grzywnę, jak uniknąć jej zapłaty…"; "dostałem wezwanie, itp." "wziąłem telefon na abonament i nie płaciłem abonamentu i co dalej robić bo komornik puka do drzwi".
    To tylko kilka przykładów. Jak się to czyta to aż włos się jeży.
    Dlaczego Polacy mają taką mentalność żeby na każdym kroku tylko oszukiwać i unikać odpowiedzialności? Może nie potrafią z honorem i godnością przyznać się do winy i poddać zasłużonej karze?

Reddbull
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    xtomekx wrote:

Witam mam duzy problem jezdzilem w uk bez prawka przez 2 lata zrobilem 20.000ts kilometrow bez przypalu az do dzisiaj przyszlo do mnie pismo ze zlapala mnie kamera na 30/ jechalem 40 i ten caly [!!cenzura!!] druk czys ie przyznaje czy to ja itd. Nie mam prawka nic ;/ jedyny plus ze ayto jest ubezpieczone na ojca mzoe sciemniac ze on prowadzil ale on siedzi w pl nie wiem co robic pomocy [!!cenzura!!] fotoradary .

Pozdro Tomek

[b:0d28df8df1]Informacja od moderatora:[/b:0d28df8df1]
    W przyszłości proszę o lepszy temat wątku. Temat o nazwie "problem" nikomu nic nie mówi i utrudnia przeglądanie Forum.

Pozdrawiam 🙂
    [/color:0d28df8df1]

Szczerze zycze ci, zeby dobrali ci sie za to do skory…

Pabloo
    Członek

Popieram Redbulla.
    To jest podwojne oszustwo – po pierwsze ubezpieczeniowe, a po drugie unikanie odpowiedzialnosci za przestepstwo.
    Kazdy kto pomaga Tomkowi jest winien wspoludzialu.

cream
    Participant

Popieram moich dwoch przedmowcow. Odwage by usiasc za kierownica bez prawa jazdy ( i to przez 2 lata) to "kolega" mial ale zeby przyznac sie do popelnionego bledu i wziasc za to odpowiedzialnosc to juz nie.Jak mozna wsiadajac do auta bez prawa jazdy nie pomyslec o konsekwencjach jakie to moze za soba przyniesc? Szczerze? Mam nadzieje ze twoj bogu ducha winy tato nie zaplaci za twoje bledy a ciebie dosiegnie ramie sprawiedliosci.

xtomekx
    Członek

Ludzie o co wam chodzi jakies kazania mi prawicie mialem prawko przez 10 lat w pl ale mi zabrali jestem przyzwyczjony do jazdy autem i tak bede jezdzil, nie pytalem was o to czy moge tylko co zrobic z mandatem. Dzieki za pomoc. Pozdro

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.