Strona główna Działy Prawo szukam prawnika!!

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    cheeky girl
    Participant
    ”rudzia24″ wrote:

Szukam prawnika, który zajmuje się prawem pracy.Proszę o pomoc,jeśli ktoś zna takiego:)
    A konkretnie to mam problem z macierzyńskim,mój pracodawca nie płaci mi nic chociaż kwalifikuje sie do płatnego macierzyńskiego.powiedzial mi ,że go na to nie stać i takie tam;/ .Juz od 7 tygodni jestem bez pieniędzy.Wysłałam do revenue papiery o wystawienie mi decyzji w związku z macierzyńskim.odczas rozmowy w pania z revenu ona wyliczyla mi że w 100% kwalifikuje sie do tego żeby szef mi płacił.I w związku z tym poszukuje prawnika ,który mógłby mi pomóc.

Polecam Citizens Advice Bureau..udzielaja porad za darmo plus zalatwia tlumacza jesli nie znasz jezyka, moze trafisz na mnie 😉

Polecam Vanesse z Chapeltown Citizens Advice Bureau, ktora urzeduje w roznych miejscach. Tutaj adres i telefon:
    http://www.citizensadvice.org.uk/bureau_detail.htm?serialnumber=100610

Anonim
    Nieaktywny

slicznie dziekuje;D

bolek
    Participant

myśle, że bez prawnika się obędzie skoro zgłosiłaś sprawę do HMRC,

nie wiem jak to wygląda w UK ale w Polsce w przypadku małej firmy płaci ZUS , w przypadku dużej – pracodawca, nie ma to jednak większego znaczenia – duży pracodawca odlicza sobie po prostu twój zasiłek od należnych składek do ZUS-u ( bo z reguły ma z czego…) i wpłaca resztę. Po to właśnie płaci się ubezpieczenia : emerytalne, rentowe, wypadkowe, zdrowotne itd.

Tu też twój pracodawca płacił ubezpieczenie NI.

To, że kombinuje może oznaczać, że albo jest to mała firma i właściciel nie ma pojęcia o sposobie wypłaty tego zasiłku, albo nie zgłosił Cię do ubezpieczenia i nie płacił za Ciebie składek, albo chce się Ciebie pozbyć na dobre – nie brać pod uwagę twojego ewentualnego powrotu do pracy po okresie zasiłkowym.

Tak czy siak, jeśli twoje dokumenty są ok (m.in rejestracja WRS, payslipy itp) to sprawę masz wygraną.

Zacznij od CAB jak pisze Cheeky.

Reddbull
    Członek

osobiscie radzilbym zaczac od lokalnego law centre. W CAB moze i checi maja ale wiedzy niewiele. Oczywiscie law centre jest takze darmowe.
    http://www.lawcentres.org.uk/lawcentres/detail/find/
    powodzenia

cheeky girl
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    Reddbull wrote:

osobiscie radzilbym zaczac od lokalnego law centre. W CAB moze i checi maja ale wiedzy niewiele. Oczywiscie law centre jest takze darmowe.
    http://www.lawcentres.org.uk/lawcentres/detail/find/
    powodzenia

Zalezy na kogo sie trafi 😉 , dlatego polecilam Vanesse bo znam ja od prawie 2 lat i wiem, ze jej pomoc odnosi rezultaty, a sprawa kolezanki nie jest tez zbyt skomplikowana.

Domyslam, sie ze poradza, zeby napisac list do pracodawcy wyjasniajacy dlaczego takie macierzynskie sie nalezy. Potem czeka sie pare tyg na odpowiedz, a jak nie zareaguja to sprawa trafia do sadu pracy 😀 (tzw. Employment Tribunal)…

Miedzy czasie staraj sie o Maternity Allowance, tez ci z tym pomoga w CAB 😀 http://www.jobcentreplus.gov.uk/JCP/Customers/WorkingAgeBenefits/Dev_008115.xml.html

bolek
    Participant

a.. właśnie zapomniałem o Employment Tribunal

Dziewczyna czeka już 7 tyg bez kasy, jeśli poczeka jeszcze parę tygodni na ewentualną odpowiedź pracodawcy to przekroczy termin składania wniosku do ET

Wysłałbym list do pracodawcy z żadaniem zapłaty w ciągu 7 czy 14 dni i informacją o skierowaniu sprawy do ET.
    Jeśli to nie pomoże, to wniosek do ET – masz na to tylko 3 miesiące

tu masz link z info i formami:

http://www.employmenttribunals.gov.uk/

Anonim
    Nieaktywny

to jest maly cofieshop.to jest pierwszy biznes ktorym ma ten gosciu,wczesniej nie mial pod soba pracownikow i nie mial zielonego pojecia co ma robic;/ wiec zadzwonilam do Citizens Advice Bureau ale to napewno nie bylo na chapeltown:) i pani przyslala mi ksiazeczki odnosnie macierzynskiego, podrukowalamz internetu jeszcze najbardziej potrzebne informacje i przekazalam szefowi.szef stwiedzil ze nie lubi czytac;/ kiedy dalam mu MATB1 zaytal mnie co on ma z tym zrobic;/.powiedzial mi ze potrzebuje odemnie forme MA1 ,wiec wytlumaczylam mu ,a raczej prubowalam bo jakos tego nie przyswoil,ze to jest forma dla mnie jesli nie kwalifikowalbym sie do platnego macierzynskiego od niego.on nie bardzo to pojol dlatego zadzwonil do job center i przyslali mu ta forme i zaczol ja wypelniac i wysylac gdzies.w ostatni dzien pracy powiedzial ze on mi nie bedzie placil,tylko ze oni mi dadza znac;/ jak spytalam co za oni to nie bardzo potrafil to wytlumaczyc.po dwoch tygodniach bez wyplaty zadzwonilam do niego i poprosilam zeby napisal mi w liscie na co ja czekam i dlaczego mi nie placi,odpisla ze czeka na odpowiedz odnosnie maternity allowence.dzwonilam w duzo miejsc o pomoc ,ale wszedzie jakos mnie zbywali ,nie pamietam gdzie ale raz zadzwonilam w jedno miejsce(zabijcie mnie ale juz nie pamietam)i pan powiedzial mi ze spokojnie moge wniesc sprawe do trybunalu o dyskryminacje pluciowa i pogwalcenie praw pracownika:) wiec zrobie wszystko zeby jemu nie uszlo to plazem za to ze zostwil mnie i moje dziecko bez pieniedzy.dziekuje wszystkim za rady:pozdrawaim

Anonim
    Nieaktywny

czy zeby zlozyc skarge do trybunalu potrzebuje prawnika??

bolek
    Participant

poczytaj info z linku który podałem tam jest dużo informacji, jeśli poradzisz sobie z wypełnieniem wniosku to obejdzie się bez prawnika

Anonim
    Nieaktywny

dzieki cheeky girl;D zadzwonilam do Vanessy i bylam dzis sie z nia zobaczyc;) takze sprawa wkoncu sie ruszy.wielkie dzieki wszystkim za pomoc

moniczka123
    Członek

polecam kancelarię Mary Monson Solicitors, mają oni oddział Polski Adwokat, gdzie pracują polsko języczne osoby, także cały kontakt telefony, listy odbywa się w języku polskim! Profesjonalnie i rzetelnie!

Wyświetlanych postów: 11 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.