Strona główna Działy Finanse zasilek dla bezrobotnego

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    nala282
    Członek

mam takie pytanie moj maz przepracowal w angli 2 lata i teraz zostal zwolniony jest bez pracy ja takze siedze w domu gdyz mamy 2 dzieci jedno ma 9 lat drugie ma 3 lata narazie pracy nie ma chcialam sie dowiedziec czy po zarejestrowaniu sie w job center bedziemy nadal otrzymywac zasilki dla dzieci nie chodzi mi o tax credit bo to wiem ze zabiora ale chodzi mi glownie o tax child benefit barzo prosze o odpowiedz[/size:3a090b2b15]

Agnieszka_77
    Participant

maz dostanie najprawdopodobniej job seeker allowance, ew. income support, mozecie rowniez ubiegac sie o housing benefit…ale kazdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie… na forum nikt nie przyznaje pomocy socjalnej… w JCP naprawde nikt nie gryzie!!!!

bolek
    Participant

Z Tax Credit-u zabiorą ci tylko (zaliczki na) Working Tax Credit, natomiast Child Tax Credit może ci nawet wzrosnąc, Child Benefit pozostanie bez zmian.

Ponieważ Tax Credit rozliczany jest rocznie – to może to wyglądać tak, że teraz wstrzymają wam zaliczki WTC ale po rozliczeniu rocznym otrzymacie go z powrotem w formie wyrównania.

ela1981
    Participant

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    nala282 wrote:

ja takze siedze w domu gdyz mamy 2 dzieci jedno ma 9 lat drugie ma 3 lata narazie pracy nie ma

czy maz mial staly kontrakt, jak dlugo pracowal? czy mial okres wypowiedzenia? byc moze podlega regulacjom redundancy & insolvency i nalezy wam sie kasa jesli procedura nie zostala zachowana

wspolczuje bardzo waszej sytuacji, ale traktujac temat niepersonalnie!…

ciagle mnie to zastanawia….dlaczego ludzie pisza nie pracuje bo mam dzieci? male do 3 lat tu w uk owszem wymaga opieki, ale potem powinno byc ……nie pracuje bo nie chce, bo nie moge znalesc pracy itp. itd. czy jest ktos z was kto uwaza ze dziecko/dzieci powyzej 3 roku zycia wykluczaja mozliwosc pracy? przecieciez to chodzi tylko o organizacje zycia, dziwne

nala282
    Członek

tak mial staly kontrakt nie ostal wypowiedzenia menadzer z dnia na dzien go zwolnil a co do pracy to jestem zarejestrowana po agencjach ale jak narazie cisza

nala282
    Członek

PRACOWAL 2 LATA NA KONTRAKCIE

ela1981
    Participant

to polecam lekture jak podalam wyzej z redundancy na stronach gov.uk, kiedys czytam i o ile pamietam nalezy mu sie 1tygodniowka za przepracowany rok jako okres wypowiedzenia lae tam sam ograniczenia typu wiek, max. tygodniowe itp wiec musisz odniesc indywidualnie

bolek
    Participant

to, co i jak się należy, powinno być w kontrakcie, i od tego zacznijcie

co do elastyczności to ela1981 ma rację, znajomy ma czworo dzieci (najmłodsze-1 roczek) i obydwoje rodziców pracuje na full time, rozejrzyj się dookoła, może ktoś ze znajomych chętnie wam pomoże…to tylko kwestia organizacji…

Czy z was ktos sie orientuje czy jak biore zasilek dla bezrobotnego w angli to czy moge wyjechac z angli na 4 miesiace i pobiuerac zasilek dalej?? jak to jest z tym??Albo czy wogole moge wyjechac z angli na troche??

Red
    Członek

Zasilek dla bezrobotnych w Anglii jest troche inny niz w Polsce. To wlasciwie zasilek dla osob poszukujacych pracy. Jobseeker’s Allowance przyznaje sie osobom, ktore mogą w każdej chwili podjąć pracę i aktywnie jej szukają. Jesli wyjedziesz na dluzej to wiadomo, ze tutaj tej pracy nie bedziesz mogl podjac. Istnieje cos takiego jak transfer zasilku do Polski. W tym celu musisz sie udac do JCP po odpowiednie formularze i w Polsce zarejestrowac sie w UP.
    To czysta teoria. W praktyce jesli nie musisz sie zglaszac do JCP w okreslonych terminach to nikt sie moze nie polapac, ze jestes poza granicami Anglii.

bolek
    Participant

To co wyżej + : zasiłek w Polsce możesz pobierać przez max 3 miesiące, potem musisz wrócić do UK albo stracisz uprawnienia.
    Za podstawę wyjazdu do PL musisz podać poszukiwanie pracy.

granus
    Participant

tylko raz mozna pobierac zasilek transferowy ok 2 tys zloty w polsce przez okolo 6 mies/patrz coltura/ zapytaj w cab/w wielu miejscach maja pracownikow ze slowacji litwy/ew.ros/polski
    rozwazyl bym porade pisemna z jobcentre/ustna maja tlumaczy -konieczny wczesniejszy kont.tel/

nowy_nowa
    Członek

Warning: get_class() expects parameter 1 to be object, null given in /home/kwiatkow/domains/leeds-manchester.pl/public_html/wp-content/plugins/bbpress-bbcode/class_bbpress2-bbcode.php on line 193
    granus wrote:

tylko raz mozna pobierac zasilek transferowy ok 2 tys zloty w polsce przez okolo 6 mies/patrz coltura/ zapytaj w cab/w wielu miejscach maja pracownikow ze slowacji litwy/ew.ros/polski
    rozwazyl bym porade pisemna z jobcentre/ustna maja tlumaczy -konieczny wczesniejszy kont.tel/

Z tego co mi wiadomo zasilek dla bezrobotnych w angli jest dla szukajacych pracy. Trzeba byc do "dyspozycji" tego urzedu bo moze wezwac na rozmowe w sprawie pracy,podniesienia kwalifikacji itd. Mozna tez opuscic anglie na jakis okres czasu w celu "urlopu" bo tez przysluguje mimo ze jest sie na zasilku ale jest on ograniczony i trzeba zlozyc pismo w tej sprawie, w urzedach powiedza co i jak. Mozna tez opuscic anglie w "poszukiwaniu" nowej pracy na terenie EU. Ale moze sie zdarzyc ze po powrocie urzad zarzada od ciebie adresow firm w ktorych sie "starales" o prace w EU oraz dat kiedy tam sie wstawiles na spotkanie. Innymi slowi czy rzeczywiscie wyjechales w sprawie poszukiwania pracy. Znam podobny przypadek gdzie sprawdzali klienta. Ale to nie musi byc regula moze przypadek. Dlatego nie wiem. Mimo wszystko polecam spytac sie u "zrodla" czyli w JobCentre a nie na forum gdyz widzisz thomas ze wypowiedzi sa rozne. Narka.

nowy_nowa
    Członek

ela1981 wrote:

to polecam lekture jak podalam wyzej z redundancy na stronach gov.uk, kiedys czytam i o ile pamietam nalezy mu sie 1tygodniowka za przepracowany rok jako okres wypowiedzenia lae tam sam ograniczenia typu wiek, max. tygodniowe itp wiec musisz odniesc indywidualnie

Tak to prawda Elu a i lektura o ktorej piszesz powinna dac im odpowiedz na nurtujace ich pytania. Zycze wam powodzenia.

granus
    Participant

jak ktos straci prace i aktywnie bedzie jej szukal/raz na tydzien wizyta w jobcentre w celu udokumentowania faktu/to moze uzyskac zasilek w kwocie 64 f na tydzien/samotna osoba/dodatkowo moze pracowac mniej jak 16 godz tyg np 15h 59 min jednak nie moze w tym czasie zarobic wiecej netto jak wys zasilku/to sprawdzcie nie jestem pewny/

jezeli chodzi o mieszkanie Housing Benefit moze on pokryc koszta wynajmu bez rachunkow na podstawie LHA rates-Local Housing Allowance w kazdym rejonie inny ogolnie przyjmujac okolo 110 f tydzien na jedna sypialnie plus living r uwaga na studio flat licza mniej na wynajecie pokoju okolo 70 f tyg.lha znajdziecie w wyszukiwarce gdzie po podaniu post code ukaze sie dokladnie ile sie nalezy.sumy zaleznie od rejonu roznia sie kilka funtow.dodatkowo pokryja wam tax na mieszkanie.w b zimne dni jezeli temp jest /chyba pow 0 stopni dluzej jak tydzien nalezy sie doplata do ogrzewania /na to tez jest odp strona gdzie po adresie wyliczycza ile/

te wiadomosci dotycza samotnej osoby bez partnera/kwoty/
    dodatkowo mozecie uzyskac nie oprocentowana pozyczke na depozyt i oplaty agencji lub na przeprowadzke/jednak to wam potracaja z zasilkow trzeba splacic.

korzystajcie z pomocy shelter ,cab,przeanalizujcie wiedze z netu o ile mozecie opierajcie sie na forach angielskich
    nie polecam kombinowania z podnajmowaniem na lewo pokojow,uwierzcie mi ze moga to sprawdzic i znaja sie na tym.

dodatkowo na zasilku mozna korzystac z ciekawych kursow za darmo rowniez pomocy dentystycznej jak i lekow.
    w trakcie szukania mieszkania bedac na zasilku konsultujcie wszystko na biezaco z biurem gdzie sie zalatwia Housing Benefit tam moga dac wam adresy gdzie wynajmuja bezrobotnym

emigrant515

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.