Strona główna › Działy › Hyde Park › Taksowki
W dziale ogloszen Leeds.pl mozna znalezc co najmniej dziesiec ogloszen firm trudniacych sie przewozem ludzi.
redakcja nie odpowiada za tresc ogloszen 🙂
Wiem ze nie odpowiada ale skoro tak bardzo sie przejmuje trescia postow na forum moze powinna przyjrzec sie tez ogloszeniom?
A dlaczego właściciel medium ma pełnic rolę policjanta? Sorry, nie występuję tu w obronie właścicieli portalu L-M, ale chodzi mi generalnie o jakieś nasze chyba narodowe przekonanie, że należy chronic ludzi urzędowo przed braniem odpowiedzialności za swoje czyny bo sami nie potrafią. Nie jestem zwolennikiem wolnej amerykanki, ale przesada w żadną stronę mi się nie widzi.
Mam wrażenie, że prawo dośc jednoznacznie stwierdza co jest współudziałem w przestępstwie, lub zachęcaniem do niego. Zamieszczanie ogłoszeń z których bez wątpienia wynika poważne przestępstwo (np. handel narkotykami, bronią itp.) jest oczywistym współudziałem. Ale jeśli ktoś nie ma licencji ale ogłasza się jako taksówkarz, dentysta, czy architekt, to nie jest sprawa redakcji. Nawet jeśli może podejrzewac że coś jest nie w porządku.
Zaryzykowałbym twierdzenie, że ogłoszenia o sprzedaży fajek też nie są jakąś wielką sprawą. Te fajki zapewne pochodzą z przemytu, ale 100% pewności miec nie można (ktoś przywiózł dozwolony jeden kartonik i teraz odsprzedaje bo rzucił palenie 🙂 ). Ogłoszeniobiorca nie jest od tego, żeby tę sprawę rozstrzygac. Ogłoszeniodawca bierze na siebie odpowiedzialnośc i tyle.
Więc nie przesadzajmy. W każdej gazecie ogłoszeniowej roi się od anonsów agencji towarzyskich, ginekologów oferujących "antykoncepcję", zielarzy (czytaj: handlarzy lekami bez licencji), ofert pracy śmierdzących na odległośc nielegalem i tym podobnych.
Moralna ocena brania pieniędzy za takie ogłoszenia może byc różna. Ale nie jest to nielegalne ani karalne, więc nie bądźmy "stróżami brata swego". Tym bardziej że w przypadku Slanting_eye’a, pachnie mi bardziej niechęcią do adminów niż moralnym oburzeniem.
PS. Oczywiście ostrzeganie ludzi przed korzystaniem z takich anonsów i zalecanie ostrożności jest jak najbardziej wskazane.
PPS. Nie zmienia to mojego stanowiska, że cenzurowanie postów (na forum) dotyczących znajomych firm (na portalu) jest trochę żałosne. Ale to dwie różne sprawy.
7 sisters chcesz linka na nasze forum czy juz znalazles? 😆
Jak mozesz to przeslij mi na priv 😀
Znowu moj ulubiony temat 😉 czyli polskie 'taksowki’ a wlasciwie firmy przewozace ludzi nielegalnie, bez zadnej licencji i ubezpieczenia. Popelniaja w ten sposob az dwa przestepstwa: swiadczenia uslug bez licencji i jazdy bez ubezpieczenia.
A co Ciebie tak boli ten temat??? Masz w tym jakis interes, działaja na Twoja szkodę. Wyjaśnij mi to, dlaczega tak ich atakujesz?
Ja osobiscie wole zaplacic za usługę czy to naprawa samochodu, fajki, czy podwiezienie na lotnisko POLAKOWI!!!!
Źle bym sie czuł jak by moje pieniadze wzioł jakiś ciapek co pluje na Polaków . Tu masz dwie kożyści w jednym wyboze płacisz za usługe rodakowi i wspierasz swoich ,[b:187e18ae2e]pomyśl to nie boli a nawet potrafi być przyjemne(niekoniecznie dla Ciebie).[/b:187e18ae2e]
7 sisters chcesz linka na nasze forum czy juz znalazles? 😆
[list:df64e7bd5f]
czemu nie, dawaj na pw[/list:u:df64e7bd5f]
A co Ciebie tak boli ten temat??? Masz w tym jakis interes, działaja na Twoja szkodę. Wyjaśnij mi to, dlaczega tak ich atakujesz?
Ja osobiscie wole zaplacic za usługę czy to naprawa samochodu, fajki, czy podwiezienie na lotnisko POLAKOWI!!!!
Źle bym sie czuł jak by moje pieniadze wzioł jakiś ciapek co pluje na Polaków . Tu masz dwie kożyści w jednym wyboze płacisz za usługe rodakowi i wspierasz swoich ,pomyśl to nie boli a nawet potrafi być przyjemne(niekoniecznie dla Ciebie).
Nie rozrozniasz podstawowych rzeczy. Problemem nie jest fakt ze taksowkarzami sa Polacy tylko ze dzialaja nielegalnie, narazajac swoich kilentow na powazne szkody. Wybierajac takie firmy nie wspierasz 'swoich’ tylko kretactwo i partyzantke.
Wracajac do odpowiedzialnosci za publikowanie ogloszen, oczywiscie to nie redakcja powinna sprawdzac ich zgodnosc z prawem. Jednak w przypadku kiedy redaktor ma swiadomosc ze ogloszenie lamie prawo, staje sie wspolwinnym, podobnie jak kazdy inny obywatel ktory wie o lamaniu prawa i nie reaguje.
Źle bym sie czuł jak by moje pieniadze wzioł jakiś ciapek co pluje na Polaków . Tu masz dwie kożyści w jednym wyboze płacisz za usługe rodakowi i wspierasz swoich ,[b:ec83daff20]pomyśl to nie boli a nawet potrafi być przyjemne(niekoniecznie dla Ciebie).[/b:ec83daff20]
Hahaha!
Sam jestes ciapek;P
Nie ma takiej narodowosci moj drogi – dodatkowo podejrzewam ze wrzucasz wszystkich ludzi o sniadym kolorze skory do jednego worka tutaj – nie majac o nich zielonego pojecia… Gratuluje zasciankowosci.
Nie ma sie co potem dziwic, ze ktos na Ciebie "pluje".
Co masz na myśli mówiąc o powarznych szkodach??? Czy myslisz że jak jedziesz z ciapatym takxiarzem to juz wszystko bedzie OK "My Friends" albo co gorsza "My brother" Ci "taxówkarze" od siedmiu boleści to dopiero zagrożenie i oszustwo. Zdarzyło mi sie jechac z nimi kilka razy. (Brak innej alternatywy).Raz od stadionu Leeds do Chapel Town wiózł mnie przez Beeston, Hanslet Centrum Leeds i …. Harehils!!! To jawne oszustwo ale nie udało mu się zapłaciłem po wielkiej kłutni tyle co w tamtą strone do stadionu na mecz jadąc koło LGI Hospitall.
Jak myslisz ze to taka łatwa,przyjemna i super zarobkowa praca to weź się za to .
A Ty jesteś taki(a) straznik legalności czy u Ciebei zawsze wszytsko było OK???
Hahaha!
Sam jestes ciapek;P
Nie ma takiej narodowosci moj drogi – dodatkowo podejrzewam ze wrzucasz wszystkich ludzi o sniadym kolorze skory do jednego worka tutaj – nie majac o nich zielonego pojecia… Gratuluje zasciankowosci.
Nie ma sie co potem dziwic, ze ktos na Ciebie "pluje".
Niech ci bedzie Pakistanie i Hindusi, i Kurdowie.
Choć tych ostatnich wogule nie znam jako taxówkarzy.
Zaścianek to ty masz w głowie, wielu wygłasza tu mowy obronne , typu rasizm uprzedzenia tolerancja itp. Ja nie mam uprzedzeń rasowych równie dobrze moge być wściekły na każdego Europejczyka, Amerykaniana czy Chinczyka za to że mnie oszukał (ewentualnie ) próbował.
Prawda do jakiej coraz częściej boja sie przyznać ludzie nawet rodowici Brytyjczycy to strach przed oskarzeniem o RASIZM lub szeroko rozumniana nietolerancję.
Zdarzyło mi sie jechac z nimi kilka razy. (Brak innej alternatywy).Raz od stadionu Leeds do Chapel Town wiózł mnie przez Beeston, Hanslet Centrum Leeds i …. Harehils!!! To jawne oszustwo ale nie udało mu się zapłaciłem po wielkiej kłutni tyle co w tamtą strone do stadionu na mecz jadąc koło LGI Hospitall.
tylko kilka hm…
po za tym taksowkarze kazdym kraju z kazdego kraju bywaja podobni, w Polsce rowniez.
Pamietam taki art jak jeden z dziennikarzy podawal sie za obcokrajowca i taksowkarze odbywali z nim wycieczki krajoznawcze po miescie.
A ty jezeli wiesz ze jechal na okolo czemu mu nie zwrociles uwagi??
Chyba potrafisz powiedziec, sorry ale chyba nie tedy droga??
Niech ci bedzie Pakistanie i Hindusi, i Kurdowie.
Masz racje duzo tutaj osob tego pochodzenia, ale i tak bardzo to zawezyles. To tak jakby powiedziec ze cale East Europe nalezy do Rosji!!
Chyba widzisz roznice…
Co masz na myśli mówiąc o powarznych szkodach???
Na przyklad to ze zostaniesz kaleka w wypadku i dostaniesz odszkodowanie 0 (slownie: zero) funtow. Bez znaczenia? Czy jak bedziesz mial rodzine na utrzymaniu dalej bedzie bez znaczenia?
Czy myslisz że jak jedziesz z ciapatym takxiarzem to juz wszystko bedzie OK "My Friends" albo co gorsza "My brother" Ci "taxówkarze" od siedmiu boleści to dopiero zagrożenie i oszustwo.
Ile razy mam Ci powtarzac ze nie ma znaczenia czy taksowkarz jest bialy, zolty, bezowy czy pomaranczowy w zielone prazki? Wazne jest czy ma licencje i ubezpieczenie bo daje Ci lepsza gwarancje ze wszystko 'bedzie OK’.
Jak myslisz ze to taka łatwa,przyjemna i super zarobkowa praca to weź się za to
Przeciwnie, to ciezka, niewdzieczna i slabo platna praca wiec ani nie mysle sie za nia brac. Na domiar zlego pelno jest nieuczciwej konkurencji ktora chce szybko zarobic nie zwazajac na bezpieczenstwo klientow.
A Ty jesteś taki(a) straznik legalności czy u Ciebei zawsze wszytsko było OK???
Nie moglbym spac gdyby nie bylo 🙂
mylisz sie ……….7 sisters
nie chce sie sprzeczac bo i tak nikt nikogo nie przekona:)
na priva masz objasnienie
pozdro
7sisters wrote:Znowu moj ulubiony temat 😉 czyli polskie 'taksowki’ a wlasciwie firmy przewozace ludzi nielegalnie, bez zadnej licencji i ubezpieczenia. Popelniaja w ten sposob az dwa przestepstwa: swiadczenia uslug bez licencji i jazdy bez ubezpieczenia.
Źle bym sie czuł jak by moje pieniadze wzioł jakiś ciapek co pluje na Polaków . Tu masz dwie kożyści w jednym wyboze płacisz za usługe rodakowi i wspierasz swoich ,[b:dfb372b55b]pomyśl to nie boli a nawet potrafi być przyjemne(niekoniecznie dla Ciebie).[/b:dfb372b55b][/quote]
zyczliwosci doswiadczysz predzej ze strony takiego 'ciapka’ niz POLAKA 🙂 Poza tym to jest tak jak 7sisters napisal… polacy najczesciej to naciagacze. Polegaja na takich, ktorzy po angielsku nie potrafia albo licza na to, ze u 'swojego’ beda mieli taniej i lepiej. Osobiscie nie mialbym nic przeciw polskim taxi ale ceny wcale nie sa nizsze od brytyjskich przewoznikow a w razie jakichkolwiek problemow mozesz jedynie pozwac biednego polaczka i na rekompensate nie ma co liczyc…