Strona główna › Działy › Finanse › Zloto, srebro
Witajcie, mam pytanie gdyz jestem w Leeds dosc nowy, czy macie moze jakies rekomendacje odnosnie kupna fizycznego zlota o dobrej cenie? Chodzi o zlote sztabki, Krugerrandy etc.
Nie ufam bankom ani rzadowi i wole swoje oszczednosci zainwestowac w kruszec.
Osobiscie mam dostep do sztabek srebra i platyny po bardzo dobrych cenach prosto z huty w Szwajcarii, ale nie do zlota… Ceny obu metali sa teraz najnizsze od kilku lat, moim zdaniem swietny moment na kupno.
Czy znacie miejsce w Leeds, gdzie kupic zloto za gotowke? Czy chcecie kupic lokalnie sztabki czystego srebra lub platyny?
generalnie trend jest taki że w czasie recesji ropa tanieje a złoto drożeje. My mamy natomiast kryzys i panike, złoto staniało i ropa staniała. Nie wiem czy na chwile obecną inwestycje w złoto są dobrym rozwiązaniem aczkolwiek rynek to zawsze jedna wilka niewiadoma… 🙂
to lokane w koncu czy szwajcarskie?
lokalnie szwajcarskie 😆
tam chyba miało być "legalnie" a nie "lokalnie"
Czy znacie miejsce w Leeds, gdzie kupic zloto za gotowke? Czy chcecie kupic lokalnie sztabki czystego srebra lub platyny?
wątpię aby banki w leeds prowadzily sprzedaz zlota osobom fizycznym,totez sprobowalbym zapytac o taką mozliwosc kupna u prywatnych jubilerow lub w punktach skupu i sprzedazy m.in.zlota wiem ,ze na przeciw parkingu na leeds market jest taki punkt (maly sklepik) podejdz i zapytaj. Mam jednak nadzieje ze sie na ocenie czystosci kruszcu zansz, gdyz jak pewnie wiesz spora ilosc zlota dostepna w anglii w postaci wyrobow jubilerskich to czesto jakies 9karatowe gowno pomielone razem z mosiadzem,ktorego wartosc takze jest czesto wątpliwa,ale w przypadku sztabek czy innych postaci zlota lokacyjnego -powinno byc ok
Jak chcesz dobrze zainwestowac to kup w Polsce dzialke kolo wiekszego miasta.
Ziemia to od lat pewna inwestycja 😉
powiem wam tak, w anglii nie warto kupowac zlota a czemu? Rezerwy jakie bank anglii trzyma nie sa proby 999 tylko cos kolo 910 a to dlatego ze wiekszosc zlota brytyjskiego pochodzi ze stanow ktore maja inne standardy jesli chodzi o zloto skarbowe i tam nizsze proby sa akceptowalne. A czemu rzad brytyjski mialby kupowac zloto ktore nie trzyma sie standardow? Tu wchodzi nasz przyjaciel odpowiedzialny za dzisiejszy kryzys finansowy – greed (czyli skąpstwo, pazernosc w wolnym tłumaczeniu). Na swoich kontach widnieje zloto proby 999 a w rzeczywistosci jest ono proby 910. Rzad poprostu dodal sobie w ten sposob do budzetu pare mialardow funtow. Skad to wiem? Ano po 50 latach trzymania tego zlota w skarbcu zaczelo ono poprostu pekac (co sie zdarza przy nizszych probach jesli chodzi o sztabki) i wszystko wyszlo na jaw ale rzad przyciszyl sprawe a te pare miliardow ktore z tego tytulu 'stracil’ poszly jakby w niepamiec.
No i oczywiscie na sztabkach z proba 910 widniala proba 999, dlatego kupujac angielskie zloto kupujesz kota w worku po zawyzonej cenie;p
Mam nadzieje ze pomoglo
Z tym "lokalnie" chozdilo mi o to, ze mam sztabki srebra i platyny obecnie, tutaj w Leeds, wiec jesli ktos chce kupic i dotknac / sprawdzic autentycznosc przed kupnem to moge sie spotkac i kilka sprzedac. Te sztabki pochadza ze Szwajcarii.
Zloto to zawsze zloto, trzyma swoja wartosc w przeciwienstwie do GBP. Nie bede sie wywodzil dlaczego lepiej trzymac zloto niz funty bo powodow jest bardzo wiele. To czy zloto jest dobra inwestycja jest "arguable", ale wiele ludzi kupuje zloto ze wzgledu na bezpieczenstwo i niezaleznosc od rzadu, ktore ono oferuje.
Ziemia tez jest najczesciej dobra inwestycja, ale:
1. To, ze ziemia jest twoja wlasnoscia jest gwarantowane przez rzad (poprzez rejestr nieruchomosci), wiec rzad ma nad toba kontrole, wie ile masz i zawsze moze ci ta ziemie zabrac (np. za nie placenie podatkow czy podejzenie o terroryzm). Zloto mozesz ukryc, przewiezc za granice etc.
2. Ziemia w Polsce jest bardzo droga, ceny rosly w niesamowitym tempie ostatnie 10 lat, nie kupuje sie na gorce, szczegolnie, ze wkrotce nadchodzic bedzie recesja.
Bylem u jednego jubilera w Leeds, moga zamowic dla mnie sztabki ale po glupiej cenie jakos 10% wyzej niz cena spot, dlatego pytam, czy ktos moze zna jakies lepsze miejsce.
Zobacze na przeciw markets, dzieki za wskazowke.
Ceny obu metali sa teraz najnizsze od kilku lat, moim zdaniem swietny moment na kupno.
To prawda że ceny złota sa najniższe od kilku lat. Bo od kilku lat ta cena spada i będzie jeszcze niższa. Obecnie złoto jest w trendzie spadkowym. A puynktu odbicia nie widać.
Generalnie takiej ceny nie było od kilkunastu lat, bo była zawyżona do nienormalnych poziomów. Inwestycja dobra ale na co najmniej 20 lat 🙂
Powodzenia