Strona główna Działy Prawo Potrzebuje PILNIE potrzeby!! Prosze o szybko POMOC…

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • Autor
    Wpisy
    Mariusz358
    Członek

PROSZE POMOZCIE , Naprawde nie wiem co mam Zrobic… Jestem w duzej Kropce…

A wiec, kupilem 11 pazdziernika samochod i insuranse…
    Jezdzilem do wczoraj bo co sie okazalo dostalem calkowicie nie te papiery…tzn V62 do wypelnienia i wyslania DVLA, a co sie okazalo V5 wogle nie dostalem mysle ze ten gosciu zrobil mnie w konia… MOT i TAX posiadam.. zakupilem 11 listopada ubezpieczenie i jezdzilem przez kilka dni, zanim nie dowiedzialem sie ze nie mam najwazniejszego papieru… Nie wiem co mam dalej robic…Piszcie POMOZCIE MI PROSZE, na wszelkie pytania bede odpowiadal

bolek
    Participant

ze strony dvla:

"Use form V62 to get a vehicle registration certificate (V5C) if the original has been lost, stolen, defaced, destroyed or if you did not receive the certificate with your vehicle."

…czyli raczej wszystko jest ok, wypełnij i wyslij – skoro reszta jest aktualna to, moim zdaniem, mozesz jeździć

Poza tym tego "najważniejszego" dokumentu nigdy nie dostajesz/nie powinieneś dostać od sprzedającego a jedynie mały świstek wyrywany z niego. Oryginał sprzedający odsyła do dvla a ty otrzymujesz nowy na twoje nazwisko

Mariusz358
    Członek

A wogle zadnej umowy nic nie podpisywalem, zadnego papieru oprocz tego nie dostalem… 🙁

Mariusz358
    Członek

V5C nie mam nic nie podpisywalem, czyli formalnie nie jestem w posiadaniu tego samochodu 🙁 No tez sie lodze ta nadzieja ze jak wysle V62 albo samemu sie zglosze to chyba zostanie przypisany ten samochod na mnie.. A powiedz mi w tej chwili gdy policja by mnie zatrzymala to co mam powiedziec jak nie mam V5C ??

bolek
    Participant

bo tu nie ma takiego obowiązku, co najwyżej ten mały wycinek, ale gdy sprzedawca nie dysponował swoim v5 to właśnie v62 jest od tego abyś dostał swoje v5

Mariusz358
    Członek

To uwazasz ze wystarczy wypelnic V62 i wyslac go??

bolek
    Participant

jesli masz ważny tax,mot i insurance, a auto nie zostało zgłoszone jako skradzione to reszta policji nie interesuje

bolek
    Participant

tak, znajomy był nawet w Polsce gdy czekał na swoje v5

to nie Polska – nie musisz mieć dowodu rej. przy sobie, policja ma komputer w swoim samochodzie i wie dokładnie kiedy kończy ci sie mot, tax i insurance , więcej – tutejsza drogówka ma kamery z przodu i z tyłu, które automatycznie zczytują twój nr rej i sprawdzają w kompie – policjant nie musi nawet palcem kiwnąć

Mariusz358
    Członek

To rowniez mogl jezdzic bez papieru i sprzedac mi go teraz?? A jest jakas mozliwosc sprawdzenia i byc pewnym ze nic mi nie grozi?? bo od dwoch dni nie ruszam samochodu , bo naprawde mysle ze zostalem naciagniety na siano… 🙁

Mariusz358
    Członek

No mam nadzieje ze nie zostale zgloszone jako kradzione, ten gosc jezdzil jakos dobrych pare miesiecy… zanim nie sprzedal go mnie..

bolek
    Participant

możesz sprawdzić dane przez neta , napewno jest coś takiego na http://www.autotrader.co.uk ale myśle, że na http://www.dvla.gov.uk też można – ceny różne ale zazwyczaj pare funtów – niedrogo

Misku
    Członek

W tym kraju mozesz jezdzic praktycznie bez papierow. Nawet jak zatrzyma Cie policja masz jakis tydzien na okazanie prawa jazdy itd… Jezeli nie bedziesz mial certyfikatu ubezpieczenia przy sobie co najwyzej na miejscu moga zadzwonic i to sprawdzic – czy jestes ubezpieczony na prowdzenie tego pojazdu. MOT i rejestracje moga sprawdzic bez jakiego kolwiek dokumentu – nawet nie potrzebuja cie zatrzymywac do tego. Dobrze zebys mial TAX DISC. Bez tego moga cie unieruchomic. Np parking atendant sprwadzajac czy zaplaciles za parking w centrum miasta sprawdza Ci tax disc i klampuje Ci auto gdy jest nieoplacony.

Mariusz358
    Członek

to teraz tak… powiem wam… nie podpisywalem niczego dostalem pusty formularz V62 i MOT , TAX oplacony byl. insuranse sam zrobilem czekam tylko na papiery z ubezpieczalni… Jeszcze tego formularza nie wyslalem i co moge normalnie sie poruszac ulicami?? czyli bezpieczny jestem…

Mariusz358
    Członek

Ale jeszcze dla pewnosci wezme i sprawdze czy nie jest ten samochod poszukiwany…

Misku
    Członek

Jak nie jestes pewny zadzwon na Policje i zapytaj, oni Ci powiedzia czy auto jest poszukiwane. W ten sposob unikniesz jakiejkolwiek opowiedzialnosci w razie jakich kolwiek problemow.

Ja jezdze tutaj juz ponad 3 lata i nikt mnie jeszcze do zadnej kontroli nie zatrzymal. Wiec wydaje mi sie ze jak pojezdzisz tydzien albo dwa (do czasu otrzymania papierow z DVLA) to ujdzie Ci to na "sucho".

Wyświetlanych postów: 15 (wszystkich: 1)
  • <a href="/login/">Zaloguj się</a> aby odpowiedzieć. Nie masz jeszcze konta? <a href="/login/?action=register">Zarejestruj się</a>.